Zapraszam Was dziś na pyszne ciasteczka cytrynowe.
Aromatyczne, niewielkie i miękkie.
Robią się praktycznie same – bo wszystko przygotowujecie mikserem, potem w rękach toczycie małe kulki (wielkości mniej więcej włoskiego orzecha), obtaczacie je w cukrze pudrze i pieczecie :)
Prosto? Bardzo prosto, nawet powiem, że dziecinnie prosto – zaproście do pieczenia swoje dzieci, a bardzo się im to spodoba.
Mi w przygotowaniu ciasteczek pomagała córka – ona uwielbia wszystkie ciasteczka, które trzeba toczyć w rączkach (przy okazji ma fajną gimnastykę dla rączek i paluszków), potem oczywiście jest oblizywanie paluszków z cukru pudru :)
Z tej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek – smacznego :D
Ps. A na zdjęciu moja córcia dobiera się do ciasteczka ;)
Miękkie ciasteczka cytrynowe
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru (trochę ponad pół szklanki)
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 duże jajko
- 1 żółtko z dużego jajka
- 250 g mąki (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie - odrobina aromatu cytrynowego (do smaku), odrobina żółtego barwnika (dla koloru)
- ¼ szklanki cukru pudru
- pół szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- suchy mak
- Mikserem zmiksuj masło z cukrem, i skórką z cytryny.
- Dodaj żółtko, jajko i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj do masy maślanej.
- W razie konieczności zeskrob ciasto ze ścianek miski i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Jeśli chcesz bardziej aromatyczne ciasteczka, to możesz dodać trochę cytrynowego aromatu (ja dałam kilka kropel), dla uzyskania ładnego żółtego koloru możesz dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego.
- Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
- Kulki z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Piecz ciastka w 180 stopniach przez 9-10 minut (aż będą lekko rumiane), po upieczeniu ostudź.
- Ciastka możesz dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, a następnie posypać je suchym makiem.
Przepis znalazłam tutaj – ale podaję z moimi zmianami.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, a ciasteczka w ogóle nie wyszły takie jak te podane na zdjęciach, wszystko się rozlało i po 10 minutach były nadal płynne, nie polecam -.-
Te ciasteczka są po prostu PYSZNE! Dziękuję za przepis.
Super :) bardzo się cieszę, że ci zasmakowały :)
[…] Miękkie ciasteczka cytrynowe […]