ciasteczka cytrynowe_2

Zapraszam Was dziś na pyszne ciasteczka cytrynowe.

Aromatyczne, niewielkie i miękkie.

Robią się praktycznie same – bo wszystko przygotowujecie mikserem, potem w rękach toczycie małe kulki (wielkości mniej więcej włoskiego orzecha), obtaczacie je w cukrze pudrze i pieczecie :)

Prosto? Bardzo prosto, nawet powiem, że dziecinnie prosto – zaproście do pieczenia swoje dzieci, a bardzo się im to spodoba.

Mi w przygotowaniu ciasteczek pomagała córka – ona uwielbia wszystkie ciasteczka, które trzeba toczyć w rączkach (przy okazji ma fajną gimnastykę dla rączek i paluszków), potem oczywiście jest oblizywanie paluszków z cukru pudru :)

Z tej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek – smacznego :D

Ps. A na zdjęciu moja córcia dobiera się do ciasteczka ;)

ciasteczka cytrynowe Werka_3

ciasteczka cytrynowe_3

ciasteczka cytrynowe_4

ciasteczka cytrynowe_6

lemon cookies

Miękkie ciasteczka cytrynowe

Wypieki Beaty
4.6 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 30

Składniki
  

ciasteczka:

dodatkowo:

lukier - opcjonalnie:

Instrukcja
 

  • Mikserem zmiksuj masło z cukrem, i skórką z cytryny.
  • Dodaj żółtko, jajko i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj do masy maślanej.
  • W razie konieczności zeskrob ciasto ze ścianek miski i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • Jeśli chcesz bardziej aromatyczne ciasteczka, to możesz dodać trochę cytrynowego aromatu (ja dałam kilka kropel), dla uzyskania ładnego żółtego koloru możesz dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego.
  • Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
  • Kulki z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  • Piecz ciastka w 180 stopniach przez 9-10 minut (aż będą lekko rumiane), po upieczeniu ostudź.
  • Ciastka możesz dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, a następnie posypać je suchym makiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj – ale podaję z moimi zmianami.