Pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

czekoladowy pudding chia

 

Widzę, że lubicie puddingi chia, więc mam dziś dla Was nowiutki przepis na pudding chia czekoladowo-orzechowy :)

Ten pudding ma zdecydowanie więcej kalorii niż jogurtowy pudding chia, ale za to jak on smakuje …..

Jeśli lubicie batony snickers, wylizujecie słoiczek po maśle orzechowym (ja pierwsza mogę podnieść rękę ;)), uwielbiacie czekoladę i orzechy w karmelu, to to jest deser dla Was.

Zresztą co tam deser – ja Wam mówię, że to może być Wasze jutrzejsze śniadanie!

Bo czemu by nie? Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, a Wy?

Ten pudding zasmakuje każdemu, bo jak się oprzeć połączeniu czekolady i orzechów – a do tego nasiona chia wchłaniające cały aromat gorzkiego kakao i masła orzechowego.

Muszę powiedzieć, że gdy wypatrzyłam ten przepis u Bakerity od razu wiedziałam, że go zrobię, a że mój mąż nie jest z tych co kumają chia, to cała porcja była dla mnie :D

Przypominam Wam również o migdałowym puddingu chia, na domowym mleku migdałowym oraz o przepysznych sernikach na zimno z chia i mango – chiażercy łączcie się i jedzcie pudding :D

 

pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

pudding chia czekoladowy

 

pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

snickers chia pudding

 

pudding chia orzechowy

Pudding chia czekoladowo-orzechowy

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen
Porcje 2

Składniki
  

warstwa orzechowa:

warstwa czekoladowa:

karmelizowane orzechy:

  • garść orzechów ziemnych - mogą być solone :)
  • około 3 łyżki syropu klonowego

Instrukcja
 

  • Masło orzechowe lekko pogrzej, aby stało się bardziej płynne, dodaj do niego mleko i resztę składników i wymieszaj - jeśli masa nie jest jednolita, to zmiksuj ją blenderem.
  • Odstaw masę do lodówki na kilka godzin do napęcznienia - możesz co jakiś czas masę przemieszać.
  • Podobnie przygotuj masę czekoladową - jeśli lubisz mocno czekoladowy smak możesz dać więcej gorzkiego kakao - masę również schłódź w lodówce.
  • Przed podaniem nałóż masę orzechową i czekoladową na przemiennie w szklance.
  • Orzechy ziemne lekko posiekaj i wyłóż na suchą patelnię, krótko podgrzej, a następnie wlej syrop klonowy.
  • Mieszaj aż orzechy będą w syropie.
  • Delikatnie ostudź i jeśli się zbiły w masę, to je lekko rozkrusz.
  • Orzechami udekoruj wierzch puddingu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!