Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pudding chia czekoladowo-orzechowy

Pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

czekoladowy pudding chia

 

Widzę, że lubicie puddingi chia, więc mam dziś dla Was nowiutki przepis na pudding chia czekoladowo-orzechowy 🙂

Ten pudding ma zdecydowanie więcej kalorii niż jogurtowy pudding chia, ale za to jak on smakuje …..

Jeśli lubicie batony snickers, wylizujecie słoiczek po maśle orzechowym (ja pierwsza mogę podnieść rękę ;)), uwielbiacie czekoladę i orzechy w karmelu, to to jest deser dla Was.

Zresztą co tam deser – ja Wam mówię, że to może być Wasze jutrzejsze śniadanie!

Bo czemu by nie? Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, a Wy?

Ten pudding zasmakuje każdemu, bo jak się oprzeć połączeniu czekolady i orzechów – a do tego nasiona chia wchłaniające cały aromat gorzkiego kakao i masła orzechowego.

Muszę powiedzieć, że gdy wypatrzyłam ten przepis u Bakerity od razu wiedziałam, że go zrobię, a że mój mąż nie jest z tych co kumają chia, to cała porcja była dla mnie 😀

Przypominam Wam również o migdałowym puddingu chia, na domowym mleku migdałowym oraz o przepysznych sernikach na zimno z chia i mango – chiażercy łączcie się i jedzcie pudding 😀

 

pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

pudding chia czekoladowy

 

pudding chia czekoladowo-orzechowy

 

snickers chia pudding

 

Pudding chia czekoladowo-orzechowy
 
Autor:
Ilość: 2
Składniki
warstwa orzechowa:
  • pół szklanki mleka
  • 50-60 g masła orzechowego - lub do smaku
  • 20 g nasion chia - mniej więcej dwie łyżki
  • 1 łyżka syropu klonowego - lub do smaku (może też być miód, syrop z agawy lub inna substancja słodząca)
warstwa czekoladowa:
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao (lub do smaku)
  • 20 g masła orzechowego (1 łyżka)
  • 2 łyżki syropu klonowego - lub do smaku
  • 20 g nasion chia
karmelizowane orzechy:
  • garść orzechów ziemnych - mogą być solone 🙂
  • około 3 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
  1. Masło orzechowe lekko pogrzej, aby stało się bardziej płynne, dodaj do niego mleko i resztę składników i wymieszaj - jeśli masa nie jest jednolita, to zmiksuj ją blenderem.
  2. Odstaw masę do lodówki na kilka godzin do napęcznienia - możesz co jakiś czas masę przemieszać.
  3. Podobnie przygotuj masę czekoladową - jeśli lubisz mocno czekoladowy smak możesz dać więcej gorzkiego kakao - masę również schłódź w lodówce.
  4. Przed podaniem nałóż masę orzechową i czekoladową na przemiennie w szklance.
  5. Orzechy ziemne lekko posiekaj i wyłóż na suchą patelnię, krótko podgrzej, a następnie wlej syrop klonowy.
  6. Mieszaj aż orzechy będą w syropie.
  7. Delikatnie ostudź i jeśli się zbiły w masę, to je lekko rozkrusz.
  8. Orzechami udekoruj wierzch puddingu.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux