Przepis na pudding chia czekoladowo-orzechowy jak snickers
Widzę, że lubicie puddingi chia, więc mam dziś dla Was nowiutki przepis na pudding chia czekoladowo-orzechowy :)
Ten pudding ma zdecydowanie więcej kalorii niż jogurtowy pudding chia, ale za to jak on smakuje …..
Jeśli lubicie batony snickers, wylizujecie słoiczek po maśle orzechowym (ja pierwsza mogę podnieść rękę ;)), uwielbiacie czekoladę i orzechy w karmelu, to to jest deser dla Was.
Zresztą co tam deser – ja Wam mówię, że to może być Wasze jutrzejsze śniadanie!
Bo czemu by nie? Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, a Wy?
Ten pudding czekoladowy z masłem orzechowym zasmakuje każdemu. Bo jak się oprzeć połączeniu czekolady i orzechów – a do tego nasiona chia wchłaniające cały aromat gorzkiego kakao i masła orzechowego.
Muszę powiedzieć, że gdy wypatrzyłam ten przepis u Bakerity od razu wiedziałam, że go zrobię, a że mój mąż nie jest z tych co lubią chia, to cała porcja była dla mnie :D
Przypominam Wam również o migdałowym puddingu chia, na domowym mleku migdałowym oraz o przepysznych sernikach na zimno z chia i mango – chiażercy łączcie się i jedzcie pudding :D
Pudding chia czekoladowo-orzechowy przepis do druku

Pudding chia czekoladowo-orzechowy
Składniki
warstwa orzechowa:
- 0,5 szklanki mleka
- 50-60 g masła orzechowego - lub do smaku
- 20 g nasion chia - mniej więcej dwie łyżki
- 1 łyżka syropu klonowego - lub do smaku (może też być miód, syrop z agawy lub inna substancja słodząca)
warstwa czekoladowa:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao (lub do smaku)
- 20 g masła orzechowego (1 łyżka)
- 2 łyżki syropu klonowego - lub do smaku
- 20 g nasion chia
karmelizowane orzechy:
- 1 garść orzechów ziemnych - mogą być solone :)
- około 3 łyżki syropu klonowego
Instrukcja
- Masło orzechowe lekko pogrzej, aby stało się bardziej płynne, dodaj do niego mleko i resztę składników i wymieszaj - jeśli masa nie jest jednolita, to zmiksuj ją blenderem.0,5 szklanki mleka, 50-60 g masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego, 20 g nasion chia
- Odstaw masę do lodówki na kilka godzin do napęcznienia - możesz co jakiś czas masę przemieszać.
- Podobnie przygotuj masę czekoladową - jeśli lubisz mocno czekoladowy smak możesz dać więcej gorzkiego kakao - masę również schłodź w lodówce.0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka gorzkiego kakao, 20 g masła orzechowego, 2 łyżki syropu klonowego, 20 g nasion chia
- Przed podaniem nałóż masę orzechową i czekoladową na przemiennie w szklance.
- Orzechy ziemne lekko posiekaj i wyłóż na suchą patelnię, krótko podgrzej, a następnie wlej syrop klonowy.1 garść orzechów ziemnych, około 3 łyżki syropu klonowego
- Mieszaj aż orzechy będą w syropie.
- Delikatnie ostudź i jeśli się zbiły w masę, to je lekko rozkrusz.
- Orzechami udekoruj wierzch puddingu.