Jeśli dbacie o swoją figurę i zdrowie, to koniecznie powinniście spróbować mleko migdałowe.
Takie mleko możecie kupić gotowe (ale wiadomo, że wtedy będzie ono „wspomagane”), albo zrobić samemu – a na prawdę nie jest to trudne.
Wystarczy migdały (mogą być nieblanszowane) zalać wodą, postem zmielić i odcisnąć. Mleko możecie dodatkowo troszkę dosłodzić np. miodem, ksylitolem lub po prostu cukrem, a zmielone migdały po wysuszeniu możecie wykorzystać do wypieków :)
Poniżej zamieszczam dla zachęty informacje na temat mleka z strony fit.pl.
„Mleko migdałowe używane jest jako zamiennik dla mleka krowiego, gdyż w przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Nie zawiera również kazeiny – ciężkostrawnego białka. To właśnie kazeina „oskarżana” jest o rozwój chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia czy schizofrenii.
Mleko migdałowe idealnie nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera 30 kalorii, to znacznie mniej niż szklanka mleka krowiego. Dodatkowo jest smaczniejsze niż mleko krowie czy sojowe.
Te mleko to idealny napój dla osób chcących zachować młodość. Duża zawartość witaminy E, chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan, ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen.
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny polubić mleko migdałowe, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma mniej cukru oraz węglowodanów niż tradycyjne mleko. Może być także stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.”
Takie mleko możecie używać do śniadaniowej granoli (tutaj znajdziecie kilka przepisów na domową granolę), albo do różnych deserów (np. bardzo zdrowego puddingu chia :)).
Mleko migdałowe
- 1 szklanka migdałów (mogą być nieblanszowane)
- 3 szklanki (750 ml) wody
- ewentualnie trochę miodu lub cukru do posłodzenia
- Migdały włóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc na nasiąknięcia.
- Rano zlej wodę do drugiej miski, a migdały przepłucz świeżą wodą.
- Włóż je znowu do zlanej wody i zmiksuj (mój blender w zupełności sobie z tym poradził).
- Duże sitko wyłóż warstwą gazy, albo pieluchą tetrową i przelej przez nie masę migdałową, na koniec dokładnie odciśnij migdały.
- Zmielone migdały odstaw do osuszenia - potem możesz wykorzystać je do wypieków, a mleko przelej do słoiczka.
- Możesz też w razie potrzeby odrobinę dosłodzić mleko.
- Możesz przechować je w lodówce do 3 dni.
Przepis (wraz ze zdjęciami) znajdziecie tutaj.
[…] to sprawdzić przygotowując pudding chia (ja taki robiłam na domowym mleku migdałowym) – taki pudding to pyszny posiłek […]
[…] Możecie też sobie zrobić w domu mleko migdałowe […]
[…] krowim mleku, ale myślę, że fajnie może smakować przygotowane na mleczku kokosowym, albo na mleku migdałowym – na pewno te wersje są warte […]
[…] pisałam o domowym mleku migdałowym, a teraz pokażę Wam jak możecie go wykorzystać i podam przepis na migdałowy pudding […]
takie domowe mleko migdałowe nie ma sobie równych!
To prawda :)