Przepis na domowe mleko z migdałów

Jeśli dbacie o swoją figurę i zdrowie, to koniecznie powinniście spróbować mleko migdałowe.

Takie mleko możecie kupić gotowe (ale wiadomo, że wtedy będzie ono „wspomagane”), albo zrobić samemu – a nie jest to trudne.

Wystarczy migdały (mogą być nieblanszowane) zalać wodą, potem zmielić i odcisnąć.

Mleko możecie dodatkowo troszkę dosłodzić np. miodem, ksylitolem lub po prostu cukrem, a zmielone migdały po wysuszeniu możecie wykorzystać do wypieków :)

Poniżej zamieszczam dla zachęty informacje na temat mleka ze strony fit.pl.

Jakie właściwości ma migdałowe mleko?

„Mleko migdałowe używane jest jako zamiennik dla mleka krowiego, gdyż w przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Nie zawiera również kazeiny – ciężkostrawnego białka. To właśnie kazeina „oskarżana” jest o rozwój chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia czy schizofrenii.

Mleko migdałowe idealnie nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera 30 kalorii, to mniej niż szklanka mleka krowiego. Dodatkowo jest smaczniejsze niż mleko krowie czy sojowe.

Te mleko to idealny napój dla osób chcących zachować młodość. Duża zawartość witaminy E, chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan, ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen.

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny polubić mleko migdałowe, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma mniej cukru oraz węglowodanów niż tradycyjne mleko. Może być także stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.”

Takie mleko możecie używać do śniadaniowej granoli (na blogu znajdziecie fajne przepisy na domową granolę), albo do różnych deserów (np. bardzo zdrowego puddingu chia :)).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

mleko migdałowe_1

mleko migdałowe_3

mleko migdałowe_4

Domowe mleko migdałowe przepis

mleko migdałowe 2

Mleko migdałowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste domowe mleko roślinne z migdałów.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
12 godz
Czas całkowity 12 godz 30 minut
Porcje 1 litr

Składniki

  • 1 szklanka migdałów (mogą być nieblanszowane)
  • 3 szklanki wody (750 ml)
  • miód lub cukier do posłodzenia - ewentualnie trochę

Instrukcja
 

  • Migdały włóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc na nasiąknięcia.
    1 szklanka migdałów, 3 szklanki wody
  • Rano zlej wodę do drugiej miski, a migdały przepłucz świeżą wodą.
  • Włóż je znowu do zlanej wody i zmiksuj (mój blender w zupełności sobie z tym poradził).
  • Duże sitko wyłóż warstwą gazy, albo pieluchą tetrową i przelej przez nie masę migdałową, na koniec dokładnie odciśnij migdały.
  • Zmielone migdały odstaw do osuszenia - potem możesz wykorzystać je do wypieków, a mleko przelej do słoiczka.
  • Możesz też w razie potrzeby odrobinę dosłodzić mleko.
    miód
  • Możesz przechować je w lodówce do 3 dni.

Notatki

Z tej porcji otrzymasz około 750 ml mleka migdałowego.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!