Mleko migdałowe

Zaktualizowany: 2023 15 czerwca
mleko migdałowe_3

Przepis na domowe mleko z migdałów

Zachęcam dziś do zrobienia samodzielnie w zaciszu własnej kuchni mleka z migdałów. Mleko migdałowe jest bardzo proste do zrobienia, a jedyne czego wymaga to trochę czasu na odstanie. Takie roślinne mleko jest świetnym zamiennikiem dla mleka krowiego i mogą je spożywać weganie i osoby z nietolerancją laktozy. Spróbujcie koniecznie!

mleko migdałowe_1

Domowe mleko migdałowe przepis krok po kroku

Zróbcie dziś rewelacyjny i prosty napój migdałowy. Dodawajcie go jako zamiennik mleka krowiego.

mleko migdałowe 2

Mleko migdałowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste domowe mleko roślinne z migdałów.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 12 hours 30 minut
Porcje 1 litr
Składniki

składniki na mleko migdałowe

  • 1 szklanka migdałów ((mogą być nieblanszowane))
  • 3 szklanki wody ((750 ml) )
  • miód (lub cukier do posłodzenia – ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić domowe mleko migdałowe

  • Migdały włóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc na nasiąknięcia.
    1 szklanka migdałów, 3 szklanki wody
  • Rano zlej wodę do drugiej miski, a migdały przepłucz świeżą wodą.
  • Włóż je znowu do zlanej wody i zmiksuj (mój blender w zupełności sobie z tym poradził).
  • Duże sitko wyłóż warstwą gazy, albo pieluchą tetrową i przelej przez nie masę migdałową, na koniec dokładnie odciśnij migdały.
  • Zmielone migdały odstaw do osuszenia – potem możesz wykorzystać je do wypieków, a mleko przelej do słoiczka.
  • Możesz też w razie potrzeby odrobinę dosłodzić mleko.
    miód
  • Możesz przechować je w lodówce do 3 dni.
Notatki
Z tej porcji otrzymasz około 750 ml mleka migdałowego.
Prywatne
Słowa kluczowe mleko z migdałów, napój migdałowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mleko migdałowe_4

Domowy roślinny napój migdałowy – uwagi

Jeśli dbacie o swoją figurę i zdrowie, to koniecznie powinniście spróbować mleko migdałowe.

Takie mleko możecie kupić gotowe (ale wiadomo, że wtedy będzie ono „wspomagane”), albo zrobić samemu – a nie jest to trudne.

Wystarczy migdały (mogą być nieblanszowane) zalać wodą, potem zmielić i odcisnąć.

Mleko możecie dodatkowo troszkę dosłodzić np. miodem, ksylitolem lub po prostu cukrem, a zmielone migdały po wysuszeniu możecie wykorzystać do wypieków :)

Poniżej zamieszczam dla zachęty informacje na temat mleka ze strony fit.pl.

Jakie właściwości ma migdałowe mleko?

„Mleko migdałowe używane jest jako zamiennik dla mleka krowiego, gdyż w przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Nie zawiera również kazeiny – ciężkostrawnego białka. To właśnie kazeina „oskarżana” jest o rozwój chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia czy schizofrenii.

Mleko migdałowe idealnie nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera 30 kalorii, to mniej niż szklanka mleka krowiego. Dodatkowo jest smaczniejsze niż mleko krowie czy sojowe.

Te mleko to idealny napój dla osób chcących zachować młodość. Duża zawartość witaminy E, chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan, ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen.

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny polubić mleko migdałowe, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma mniej cukru oraz węglowodanów niż tradycyjne mleko. Może być także stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.”

Takie mleko możecie używać do śniadaniowej granoli (na blogu znajdziecie fajne przepisy na domową granolę), albo do różnych deserów (np. bardzo zdrowego puddingu chia :)).

Polecane przepisy na domowe przetwory

Zobaczcie również inne moje przepisy na proste domowe przetwory, które zrobicie bez problemu w domu.

Opublikowano: 2015 10 czerwca

Podziel się przepisem

5 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Domowe mleko migdałowe

Przepis na migdałowe mleko idealne dla wegan i osób na diecie bez nabiału i laktozy. Takie roślinne mleko to świetna alternatywa dla tradycyjnego krowiego mleka. Teraz takie roślinne mleko możecie zrobić w domu i to bez większych trudności. Jedyne czego wam potrzeba to czas. Jak zrobić migdałowe mleko? Migdały musicie zalać wodą i odstawić na całą noc do nasiąknięcia. Rano miksujecie je razem z wodą i porządnie odciskacie przez gazę. Dzięki temu otrzymujecie pyszne roślinne mleko migdałowe.

Migdałowe mleko przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na mleko z migdałów i sprawdźcie jak zrobić mleko migdałowe w domu. Jak je raz zrobicie, to już nie będziecie go kupować! To jest bardzo proste i każdy sobie poradzi z tym przepisem. Takie migdałowe mleko możecie używać zamiennie do mleka krowiego. Możecie go dodać do ulubionej kawy, zrobić z niego naleśniki i przygotować owsiankę. Co tylko sobie zażyczycie. Wegańskie mleko roślinne to zdrowa i pyszna alternatywa mleka. A do tego nie ma zbyt dużo kalorii! Wypróbujcie więc mój przepis na mleko migdałowe i żyjcie zdrowiej :)