Przepis na domowe mleko kokosowe

Czy wiecie, że możecie w bardzo prosty sposób przygotować sobie w domu mleko kokosowe?
Naprawdę :)
Na dodatek koszt takiego mleka, to jedynie zakup opakowania 200 g wiórek kokosowych – jesteście w szoku? Bo ja byłam ;)
Puszka mleka kokosowego 400 ml kosztuje około 5-8 zł (zależy od producenta i sklepu), do tego w zasadzie najczęściej jest to gęsta masa, a nie „mleko” w tradycyjnym tego słowa znaczeniu (nie neguję mleka w puszce, bo czasami potrzebne jest ono właśnie takie gęste).
Za to litrowy karton mleka kokosowego „płynnego” to już koszt ponad 12 złotych.
Jak widzicie, nie dość, że takie mleko zrobione w domu będzie zdrowsze, bo będzie pozbawione różnych stabilizatorów i utrwalaczy, a do tego będzie kosztować max 5 zł :)
A takim płynnym mlekiem kokosowym możecie zastępować mleko krowie – idealnie jeśli macie problem z laktozą.
Ja np. ugotowałam na nim owsiankę i nie dość, że wyszła super, to na dodatek smakowała kokosem :)
Gotowe mleko możecie przechowywać w lodówce przez około 3 dni – przed nalaniem trzeba porządnie wstrząsnąć.
Możecie też sobie zrobić w domu mleko migdałowe :)
Ps. Okazało się, że wiórki pozostałe po sporządzeniu mleka możecie wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej :) (przepis znajdziecie u Olga Smile).
Mleko kokosowe przepis do druku

Mleko kokosowe
Składniki
- 200 g wiórek kokosowych
- 1,2 l wody
Instrukcja
- Wiórki wsyp do garnka, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc do namoczenia.200 g wiórek kokosowych, 1,2 l wody
- Rano (albo po około 12 godzinach) garnek z wiórkami podgrzej przez około 5-10 minut - tak do temperatury 60 stopni (już lekko parzącej).
- Masę zmiksuj blenderem (nie da się zupełnie wszystkiego zblendować), a następnie przelej do dużej miski przez złożoną pieluszkę tetrową lub gazę, pozostałe wiórki mocno odciśnij.
- Przelej mleko do butelki, a jak ostygnie schowaj do lodówki.
- Przechowuj w lodówce do 3 dni, a przez użyciem porządnie wstrząśnij.
Przepis od Olgi Smile :) Dziękuję Olga :)