Mleko kokosowe
Przepis na domowe mleko kokosowe
Odkryj prosty przepis na domowe mleko kokosowe, które możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Ten przepis nie tylko zapewnia świeży i aromatyczny napój kokosowy, ale także pozwala kontrolować jego skład i jakość. Dzięki zaledwie dwóm łatwo dostępnym składnikom i prostym krokom, przygotowanie własnego mleka kokosowego staje się łatwe i satysfakcjonujące. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się smakiem domowego mleka kokosowego bez dodatków i konserwantów.
Spis treści
Mleko kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe i domowe składniki, to przygotuj sobie ten prosty roślinny napój idealny jako alternatywa dla krowiego mleka.
Mleko kokosowe przepis
Składniki
składniki na mleko kokosowe dla wegan
- 200 g wiórek kokosowych
- 1,2 l wody
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie mleko kokosowe
- Wiórki wsyp do garnka, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc do namoczenia.200 g wiórek kokosowych, 1,2 l wody
- Rano (albo po około 12 godzinach) garnek z wiórkami podgrzej przez około 5-10 minut – tak do temperatury 60 stopni (już lekko parzącej).
- Masę zmiksuj blenderem (nie da się zupełnie wszystkiego zblendować), a następnie przelej do dużej miski przez złożoną pieluszkę tetrową lub gazę, pozostałe wiórki mocno odciśnij.
- Przelej mleko do butelki, a jak ostygnie schowaj do lodówki.
- Przechowuj w lodówce do 3 dni, a przez użyciem porządnie wstrząśnij.
Prywatne
Kokosowy napój roślinny – uwagi
Czy wiecie, że możecie w bardzo prosty sposób przygotować sobie w domu mleko kokosowe? Naprawdę! Na dodatek koszt takiego mleka, to jedynie zakup opakowania 200 g wiórek kokosowych – jesteście w szoku? Bo ja byłam. Puszka mleka kokosowego 400 ml kosztuje około 5-8 zł (zależy od producenta i sklepu), do tego w zasadzie najczęściej jest to gęsta masa, a nie „mleko” w tradycyjnym tego słowa znaczeniu (nie neguję mleka w puszce, bo czasami potrzebne jest ono właśnie takie gęste). Za to litrowy karton mleka kokosowego „płynnego” to już koszt ponad 12 złotych. Jak widzicie, nie dość, że takie mleko zrobione w domu będzie zdrowsze, bo będzie pozbawione różnych stabilizatorów i utrwalaczy, a do tego będzie kosztować max 5 zł :)
A takim płynnym mlekiem kokosowym możecie zastępować mleko krowie – idealnie jeśli macie problem z laktozą. Ja np. ugotowałam na nim owsiankę i nie dość, że wyszła super, to na dodatek smakowała kokosem.
Gotowe mleko możecie przechowywać w lodówce przez około 3 dni – przed nalaniem trzeba porządnie wstrząsnąć. Możecie też sobie zrobić w domu mleko migdałowe :)
Ps. Okazało się, że wiórki pozostałe po sporządzeniu mleka możecie wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej :) (przepis znajdziecie u Olga Smile).
Przepis od Olgi Smile :) Dziękuję Olga :)
Polecane przepisy kokosowe
Lubisz kokosy i kokosowe smaki? To koniecznie wypróbuj moje przepisy na słodkie kokosowe wypieki i desery. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowe mleko kokosowe przepis
Przepis na proste domowe mleko roślinne zrobione z wiórek kokosowych. Takie kokosowe mleko zrobicie bardzo szybko. Jedynie wiórki muszą postać w wodzie przez noc. Potem je gotujemy, miksujemy i przelewamy przez gęste sito do butelki. Taki domowy napój kokosowy możecie używać zamiast mleka krowiego. Możecie dolać je do kawy, zrobić na nim naleśniki albo owsiankę. Roślinne mleczko kokosowe będzie więc idealne dla osób z nietolerancją laktozy, albo dla wegan.
Wegańskie mleko kokosowe
Roślinne napoje zastępujące mleko są ostatnio bardzo popularne, ale są też dość drogie. Teraz możecie je zrobić sami w domu. A do tego zrobienie mleka w domu nie jest trudne. Sami sprawdźcie i przygotujcie sobie wegańskie kokosowe mleko. Sprawdźcie mój przepis krok po kroku i zobaczcie jak zrobić mleko roślinne w domu.
Wypróbujcie również inne moje przepisy dla wegan.