Przepis na domowe mleko kokosowe

mleko kokosowe


Czy wiecie, że możecie w bardzo prosty sposób przygotować sobie w domu mleko kokosowe?

Naprawdę :)

Na dodatek koszt takiego mleka, to jedynie zakup opakowania 200 g wiórek kokosowych – jesteście w szoku? Bo ja byłam ;)

Puszka mleka kokosowego 400 ml kosztuje około 5-8 zł (zależy od producenta i sklepu), do tego w zasadzie najczęściej jest to gęsta masa, a nie „mleko” w tradycyjnym tego słowa znaczeniu (nie neguję mleka w puszce, bo czasami potrzebne jest ono właśnie takie gęste).

Za to litrowy karton mleka kokosowego „płynnego” to już koszt ponad 12 złotych.

Jak widzicie, nie dość, że takie mleko zrobione w domu będzie zdrowsze, bo będzie pozbawione różnych stabilizatorów i utrwalaczy, a do tego będzie kosztować max 5 zł :)

A takim płynnym mlekiem kokosowym możecie zastępować mleko krowie – idealnie jeśli macie problem z laktozą.

Ja np. ugotowałam na nim owsiankę i nie dość, że wyszła super, to na dodatek smakowała kokosem :)

Gotowe mleko możecie przechowywać w lodówce przez około 3 dni – przed nalaniem trzeba porządnie wstrząsnąć.

Możecie też sobie zrobić w domu mleko migdałowe :)

Ps. Okazało się, że wiórki pozostałe po sporządzeniu mleka możecie wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej :) (przepis znajdziecie u Olga Smile).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

mleko kokosowe 1

mleko kokosowe 5

owsianka na mleku kokosowym 1

owsianka na mleku kokosowym 2

Mleko kokosowe przepis do druku

coconut milk

Mleko kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste domowe mleko kokosowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
14 godz
Czas całkowity 14 godz 25 minut
Porcje 1 litr

Składniki

Instrukcja
 

  • Wiórki wsyp do garnka, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc do namoczenia.
    200 g wiórek kokosowych, 1,2 l wody
  • Rano (albo po około 12 godzinach) garnek z wiórkami podgrzej przez około 5-10 minut - tak do temperatury 60 stopni (już lekko parzącej).
  • Masę zmiksuj blenderem (nie da się zupełnie wszystkiego zblendować), a następnie przelej do dużej miski przez złożoną pieluszkę tetrową lub gazę, pozostałe wiórki mocno odciśnij.
  • Przelej mleko do butelki, a jak ostygnie schowaj do lodówki.
  • Przechowuj w lodówce do 3 dni, a przez użyciem porządnie wstrząśnij.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis od Olgi Smile :) Dziękuję Olga :)