Przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe
Przepis na ucierane czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Ciasto czekoladowo-kokosowe z wiórkami kokosowymi i czekoladową polewą to raj dla miłośników słodyczy. To harmonijne połączenie głębokiego smaku czekolady i delikatnej słodyczy kokosa, podkreślone miękkim i puszystym ciastem oraz mocno czekoladową polewą. To doskonała propozycja na deser, który kusi i zachwyca jednocześnie. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasto czekoladowo-kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miękkie i smakowite ciasta czekoladowe i uwielbiasz smak kokosa, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto czekoladowo-kokosowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia keksa o długości około 25-27 cm i szerokości około 10 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 30 ml mleka (- letniego)
- 175 g mąki pszennej (- 1 szklanka i 2 lekko czubate łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g gorzkiego kakao (- 2 bardziej czubate łyżki)
- 50 g wiórek kokosowych (- ok 0,5 szklanki)
składniki na polewę czekoladową
- 100 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
- 100 g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-kokosowe
- Masło zmiksuj przez kilka minut z cukrem pudrem – na puszystą i jasną masę.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj wiórki i wymieszaj łyżką.175 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g gorzkiego kakao, 50 g wiórek kokosowych
- Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i łyżce zmieszanej mąki – zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.4 jajka
- Wlej mleko i krótko zmiksuj.30 ml mleka
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia – nie miksuj za długo!
- Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia (ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.100 ml śmietany kremówki
- Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.100 g gorzkiej czekolady
- Polewę lekko ostudź, a gdy zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.
- Na koniec posyp ciasto po wierzchu wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest ciasto czekoladowo-kokosowe?
Moje dzisiejsze ciasto to połączenie lekkiego, miękkiego i puszystego ucieranego ciasta czekoladowego ze słodkimi i aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Inspiracją do tego ciasta był popularny batonik Bounty – stąd czekolada i kokos. Tylko tutaj nie dodawałam masy kokosowej, a już same wiórki, aby ciasto było dla każdego jak najprostsze do zrobienia. Na koniec ciasto pokryłam grubą warstwą przepysznej polewy z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki i posypałam drobnymi wiórkami kokosowymi. Tak powstało ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Spróbuj koniecznie.
Podstawowe składniki do ciasta czekoladowo-kokosowego
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Wszystkie one są łatwo dostępne, a pewnie większość masz już w domu. Poniżej podaję listę składników, które użyłam oraz podaję ewentualne zamienniki.
- masło – podstawą ciasta jest masło ucierane z cukrem, dlatego masło tu użyte musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Użyj masła o zawartości tłuszczu około 82%.
- mąka pszenna – potrzebna jest tu zwykła mąka pszenna do wypieków, sprawdzi się zarówno typ 450, 500 jak i 550.
- kakao – musi to być kakao gorzkie – a nie takie słodkie kakao do rozrabiania z mlekiem.
- czekolada – na polewę czekoladową użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Jeśli jednak wolisz słodsze wypieki, to możesz użyć mleczną czekoladę. Pamiętaj jednak wtedy, że musisz ją rozpuścić w mniejszej ilości śmietany kremówki – około 50 ml.
- śmietana kremówka – drugi podstawowy składnik polewy czekoladowej to kremówka. Ja tu użyłam śmietankę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność ciasta.
Przygotowanie ciasta czekoladowo-kokosowego – wskazówki
Jak wspomniałam wcześniej to ciasto ucierane, gdzie najpierw ucieramy – miksujemy – miękkie masło z cukrem. Ja w takich przypadkach wolę używać cukier puder, bo ładnie i szybko łączy się z masłem i tworzy puszystą masę. Masło dobrze jest miksować przynajmniej przez kilka minut – a jeśli używasz cukier kryształ, to nawet przez około 10 minut. Dobre zmiksowanie masła pozwala na uzyskanie lekkiego, puszystego i miękkiego ciasta. Druga ważna sprawa – dobrze aby pozostałe składniki również były w temperaturze pokojowej. Mleko możesz podgrzać krótko w mikrofalówce. A jajka włóż do gorącej wody i potrzymaj w niej przez kilka minut. Pamiętaj też, o tym, żeby dodawane składniki do masła miksować krótko i tylko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, bo ciasto straci swoją puszystość i po upieczeniu może być twarde, albo nawet z zakalcem!
Jak zrobić pyszne ciasto z polewą czekoladową?
To ciasto czekoladowo-kokosowe jest bardzo smaczne już samo z siebie, ale oblane warstwą polewy czekoladowej to już prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie polewy czekoladowej z czekolady nie jest trudne, ale dobrze jest pamiętać o kilku kwestiach. Nie przegrzewaj śmietany kremówki podczas podgrzewania. Nie musi być ona wrząca, wystarczy podgrzanie jej do momentu, kiedy przy ściankach garnka pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy dodaj do podgrzanej śmietany kremówki połamaną lub posiekaną czekoladę, poczekaj 1-2 minuty i wymieszaj na gładką polewę czekoladową. Czekoladę ze śmietanką najlepiej rozrabiać we właściwych proporcjach, tak aby nie była ona zbyt rzadka, albo zbyt gęsta. Przy czekoladzie gorzkiej używamy tyle samo gram śmietany co czekolady – czyli np. po 100 g. Za to przy czekoladzie mlecznej, śmietanki używamy już tylko 50 g na 100 g czekolady (albo maksymalnie 75g). Polewa z czekolady mlecznej jest rzadsza, stąd dajemy mniej śmietanki.
Jak przechowywać ciasto czekoladowo-kokosowe?
To czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi nie musi być przechowywane w lodówce. Spokojnie może stać na blacie kuchennym. Polecam umieszczenie go w szczelnym pojemniku z przykryciem, albo na paterze z kloszem, aby ciasto po przekrojeniu nie obsychało. W takich warunkach ciasto może spokojnie stać około 5 dni. Ciasto można również zamrozić owinięte szczelnie w folię spożywczą.
Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to polecam Ci mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same czekoladowe przepisy – również takie, których nie ma na blogu. E-book możesz kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Gorąco zachęcam Ciebie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc jestem przekonana, że na pewno znajdziesz przepisy idealne dla siebie. Ja tu tak na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi przepis
Zapraszam dziś na przepis na pyszne, miękkie i puszyste ucierane ciasto czekoladowe pieczone z wiórkami kokosowymi. to ciasto jest proste do zrobienia, a z moimi wskazówkami oraz dokładnym przepisem krok po kroku każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Jeśli lubisz batoniki Bounty, to spróbuj to czekoladowe ciasto bounty z kokosem. Zobacz mój przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań i przekonaj się sam, że takie ciasto czekoladowo-kokosowe może zrobić każdy! Zobacz mój krótki filmik z przygotowań ciasta, przeczytaj moje wskazówki i porady, a ciasto na pewno wyjdzie bez problemu! Zaskocz swoja rodzinę takim pysznym czekoladowym ciastem z kokosem i czekoladową polewą.