ciasto czekoladowo kokosowe z wiórkami kokosowymi

Przepis na ucierane czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi

Ciasto czekoladowo-kokosowe z wiórkami kokosowymi i czekoladową polewą to raj dla miłośników słodyczy. To harmonijne połączenie głębokiego smaku czekolady i delikatnej słodyczy kokosa, podkreślone miękkim i puszystym ciastem oraz mocno czekoladową polewą. To doskonała propozycja na deser, który kusi i zachwyca jednocześnie. Spróbuj koniecznie!

ciasto bounty z wiórkami kokosowymi i czekoladą

Ciasto czekoladowo-kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie i smakowite ciasta czekoladowe i uwielbiasz smak kokosa, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto czekoladowo kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i miękkie ucierane ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi i czekoladową polewą.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 11
Kalorie 408 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia keksa o długości około 25-27 cm i szerokości około 10 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-kokosowe

  • Masło zmiksuj przez kilka minut z cukrem pudrem – na puszystą i jasną masę.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
    miksuj masło z cukrem na puszystą masę
  • Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj wiórki i wymieszaj łyżką.
    175 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g gorzkiego kakao, 50 g wiórek kokosowych
    zmieszaj mąkę z kakao i wiórkami kokosowymi
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i łyżce zmieszanej mąki – zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
    4 jajka
    dodaj do ciasta pojedynczo jajka
  • Wlej mleko i krótko zmiksuj.
    30 ml mleka
    dodaj do ciasta mleko i zmiksuj
  • Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia – nie miksuj za długo!
    dodanie mąki z kakao do ciasta
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia (ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
    przekładanie ciasta czekoladowe z wiórkami kokosowymi do foremki
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
    100 ml śmietany kremówki
  • Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
    100 g gorzkiej czekolady
    jak zrobić sos czekoladowy do ciasta
  • Polewę lekko ostudź, a gdy zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.
  • Na koniec posyp ciasto po wierzchu wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 408kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 26g
Słowa kluczowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chocolate bounty cake

Co to jest ciasto czekoladowo-kokosowe?

Moje dzisiejsze ciasto to połączenie lekkiego, miękkiego i puszystego ucieranego ciasta czekoladowego ze słodkimi i aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Inspiracją do tego ciasta był popularny batonik Bounty – stąd czekolada i kokos. Tylko tutaj nie dodawałam masy kokosowej, a już same wiórki, aby ciasto było dla każdego jak najprostsze do zrobienia. Na koniec ciasto pokryłam grubą warstwą przepysznej polewy z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki i posypałam drobnymi wiórkami kokosowymi. Tak powstało ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Spróbuj koniecznie.

czekoladowe ciasto bounty z kokosem

Podstawowe składniki do ciasta czekoladowo-kokosowego

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Wszystkie one są łatwo dostępne, a pewnie większość masz już w domu. Poniżej podaję listę składników, które użyłam oraz podaję ewentualne zamienniki.

  • masło – podstawą ciasta jest masło ucierane z cukrem, dlatego masło tu użyte musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Użyj masła o zawartości tłuszczu około 82%.
  • mąka pszenna – potrzebna jest tu zwykła mąka pszenna do wypieków, sprawdzi się zarówno typ 450, 500 jak i 550.
  • kakao – musi to być kakao gorzkie – a nie takie słodkie kakao do rozrabiania z mlekiem.
  • czekolada – na polewę czekoladową użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. Jeśli jednak wolisz słodsze wypieki, to możesz użyć mleczną czekoladę. Pamiętaj jednak wtedy, że musisz ją rozpuścić w mniejszej ilości śmietany kremówki – około 50 ml.
  • śmietana kremówka – drugi podstawowy składnik polewy czekoladowej to kremówka. Ja tu użyłam śmietankę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność ciasta.
ucierane ciasto czekoladowe bounty

Przygotowanie ciasta czekoladowo-kokosowego – wskazówki

Jak wspomniałam wcześniej to ciasto ucierane, gdzie najpierw ucieramy – miksujemy – miękkie masło z cukrem. Ja w takich przypadkach wolę używać cukier puder, bo ładnie i szybko łączy się z masłem i tworzy puszystą masę. Masło dobrze jest miksować przynajmniej przez kilka minut – a jeśli używasz cukier kryształ, to nawet przez około 10 minut. Dobre zmiksowanie masła pozwala na uzyskanie lekkiego, puszystego i miękkiego ciasta. Druga ważna sprawa – dobrze aby pozostałe składniki również były w temperaturze pokojowej. Mleko możesz podgrzać krótko w mikrofalówce. A jajka włóż do gorącej wody i potrzymaj w niej przez kilka minut. Pamiętaj też, o tym, żeby dodawane składniki do masła miksować krótko i tylko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, bo ciasto straci swoją puszystość i po upieczeniu może być twarde, albo nawet z zakalcem!

ucierane czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi

Jak zrobić pyszne ciasto z polewą czekoladową?

To ciasto czekoladowo-kokosowe jest bardzo smaczne już samo z siebie, ale oblane warstwą polewy czekoladowej to już prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie polewy czekoladowej z czekolady nie jest trudne, ale dobrze jest pamiętać o kilku kwestiach. Nie przegrzewaj śmietany kremówki podczas podgrzewania. Nie musi być ona wrząca, wystarczy podgrzanie jej do momentu, kiedy przy ściankach garnka pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy dodaj do podgrzanej śmietany kremówki połamaną lub posiekaną czekoladę, poczekaj 1-2 minuty i wymieszaj na gładką polewę czekoladową. Czekoladę ze śmietanką najlepiej rozrabiać we właściwych proporcjach, tak aby nie była ona zbyt rzadka, albo zbyt gęsta. Przy czekoladzie gorzkiej używamy tyle samo gram śmietany co czekolady – czyli np. po 100 g. Za to przy czekoladzie mlecznej, śmietanki używamy już tylko 50 g na 100 g czekolady (albo maksymalnie 75g). Polewa z czekolady mlecznej jest rzadsza, stąd dajemy mniej śmietanki.

proste ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Jak przechowywać ciasto czekoladowo-kokosowe?

To czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi nie musi być przechowywane w lodówce. Spokojnie może stać na blacie kuchennym. Polecam umieszczenie go w szczelnym pojemniku z przykryciem, albo na paterze z kloszem, aby ciasto po przekrojeniu nie obsychało. W takich warunkach ciasto może spokojnie stać około 5 dni. Ciasto można również zamrozić owinięte szczelnie w folię spożywczą.

ciasto czekoladowo kokosowe z wiórkami kokosowymi

Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to polecam Ci mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same czekoladowe przepisy – również takie, których nie ma na blogu. E-book możesz kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

Czekoladowe wypieki okladka 2 na 3 mala

KUP TUTAJ

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Gorąco zachęcam Ciebie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc jestem przekonana, że na pewno znajdziesz przepisy idealne dla siebie. Ja tu tak na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja.