Bułeczki z kremem kokosowym

 

bułeczki z kremem kokosowym

 

Wiem, wiem – na blogu są już różne kokosowe bułeczki, ale te są zupełnie inne :D

Zresztą jak dla mnie – kokosowych drożdżówek nigdy dość 😆😆

Teraz zrobiłam kokosowe bułeczki z kremem kokosowym.

Ten krem zrobicie sobie bez problemu sami – potrzebujecie do niego puszki mleczka kokosowego (najbardziej polecam Real Thai) oraz cukru trzcinowego.

Ja sama zjadłam niestety tylko jedną taką bułeczkę, ale to była rozkosz dla podniebienia.

Drożdżówki przygotowałam specjalnie dla męża i jego kolegów na bieg górski – dla krzepy w nogach 😆🤣

Ale tak pyszne wyszły, że muszę upiec je jeszcze dla nas :)

Polecam wam także kokosowe ślimaczki albo tropikalne kokosowe bułeczki.

 

ślimaczki kokosowe z lukrem ślimaki z kremem kokosowym
 

kokosowe drożdżówki z lukrem kokosowe bułeczki z lukrem i wiórkami kokosowymi
 

ciasto drożdżowe z wiórkami kokosowymi drożdżówki kokosowe
 

Bułeczki z kremem kokosowym – przepis do druku

 

drożdżówki z kremem kokosowym

Bułeczki z kremem kokosowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bułeczki kokosowe z nieziemskim kremem kokosowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 9
Kalorie 366 kcal

Składniki
  

krem kokosowy:

  • 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki) (nie light)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki) - użyłam trzcinowy
  • 1 szczypta soli

bułeczki:

  • 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 0,5 szklanki mleka ciepłego
  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 3 łyżki masła miękkiego - albo rozpuszczonego i przestudzonego
  • 1 jajko rozmiar L

lukier:

Instrukcja
 

krem:

  • Najpierw przygotuj krem koksowy - można to zrobić dzień wcześniej.
  • Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wsyp cukier i gotuj wszystko razem przez około 15-20 minut - aż mleczko lekko odparuje i całość zgęstnieje.
  • Przelej krem do słoiczka i schłódź w lodówce.

ciasto drożdżowe:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj. Dodaj ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajo raz masło.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
  • Wierzch ciasta posmaruj kremem kokosowym.
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Pokrój ciasto na 9 kawałków i ułóż je w blaszce. Przykryj blaszkę z bułeczkami ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 30 minut - do ładnego zrumienienia.
  • Po upieczeniu ustodź.

lukier:

  • Do rondelka włóż serek mascarpone i olej kokosowy lub masło.
  • Podgrzej razem, aż się rozpuszczą.
  • Wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  • Lukrem posmaruj bułeczki, a na koniec posyp je wiórkami kokosowymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 366kcalWeglowodany: 45gBiałko: 7gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja.