Babka kokosowa przepis

Zaktualizowany: 2023 25 października
babka z wiórkami kokosowymi

Przepis na babkę kokosową z mascarpone

Dziś u mnie pyszna i cudownie puszysta babka kokosowa z grubą czapą słodkiego lukru posypanego wiórkami kokosowymi. Ta ucierana babka swoją aksamitność i puszystość zawdzięcza masłu ucieranemu z serkiem mascarpone. A kokosowy smak i wilgotność pochodzą od wiórek kokosowych zalanych gorącym mlekiem. Taka babka to idealne ciasto na weekendowy deser ale również na specjalne okazje i święta. Gorąco polecam!

łatwa babka kokosowa

Babka kokosowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kokosowe ciasta, to koniecznie przygotuj taką puszystą babkę z wiórkami kokosowymi i serkiem mascarpone.

babka kokosowa

Babka kokosowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i mocno kokosową babkę z dodatkiem mascarpone.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 19
Kalorie 324 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę kokosową

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę kokosową

  • Mleko zagotuj, a następnie zalej nim wiórki kokosowe – odstaw do przestudzenia.
    250 ml mleka, ok 180 g wiórek kokosowych
  • Utrzyj masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem – na lekką i puszystą masę.
    100 g masła, 250 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i jednej łyżce mąki – miksuj do połączenia.
    6 jajek
  • Dodaj resztę mąki i zmieszaj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
  • Dodaj wiórki z mlekiem i wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do formy do babki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, przełóż na kratkę.

Jak zrobić lukier na babkę kokosową

  • Cukier puder na lukier wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
    150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
  • Polej lukrem babkę, posyp wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 324kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 18gBłonnik: 2.5g
Słowa kluczowe babka z mascarpone, babka z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
prosta babka kokosowa

Puszysta kokosowa babka z mascarpone – uwagi

Dziś wskoczyła dla was pyszna babka kokosowa z serkiem mascarpone. Serek dodaje ciastu fajnej wilgotności i delikatności w smaku. W środku zmieściłam też dwie szklanki wiórek kokosowych, które dodają babce fajnego smaku. Wierzch tej kokosowej babki to warstwa gęstego lukru i oczywiście jeszcze trochę więcej wiórek kokosowych. Całość pyszna i wcale nie za słodka – jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możecie dać więcej cukru do babki.

babka kokosowa

Jak przygotować babkę kokosową – wskazówki i porady

Przygotowanie tej babki kokosowej zacznij od wiórek kokosowych. Zagotuj w rondelku mleko i zalej nim wiórki koksowe – odstaw je do zupełnego wystudzenia (ale w temperaturze pokojowej). Dzięki zalaniu wiórek mlekiem nabiorą one miękkości i dodatkowo wydobędzie się ich kokosowy smak.

Ta babka jest ucierana i uciera się tu masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Aby masa się nie zwarzyła, to składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij z lodówki masło, serek mascarpone i jajka tak aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Jajka możesz dodatkowo włożyć do miski z ciepłą wodą – tak się szybciej ogrzeją.

babka z lukrem

Jak piec babkę kokosową?

Ciasto na babkę przełóż do przygotowanej formy z kominkiem. Posmaruj formę masłem i wysyp mąką albo bułką tartą. Możesz też przygotować specjalne smarowidło do foremek, które bardzo łatwo się aplikuje do formy – szczególnie o bardziej fantazyjnych kształtach i łatwiej się potem wyciąga babkę po upieczeniu. Do jego przygotowania użyj w równych ilościach (np. po 50 g) margarynę, mąkę pszenną i olej – zobacz mój krótki filmik z przygotowań, który zamieszczam tuż poniżej. Formę z babką wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.

ciasto z wiórkami kokosowymi  prosta kokosowa babka

ciasto kokosowe  babka kokosowa

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Jeśli tak jak ja uwielbiacie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów – wypróbujcie na przykład przepis na kokosowe placuszki, kokosowy ryż z mango, albo na kokosowe bułeczki drożdżowe. A tu na szybko polecam takie trzy przepisy koniecznie do wypróbowania:

Opublikowano: 2019 25 stycznia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na babkę kokosową

Pyszna i wilgotna babka kokosowa z dużą ilością wiórek kokosowych i z lukrem. Do tego w środku jest również serek mascarpone dodając babce wilgotności. Jeśli lubisz kokosowe ciasta, to upiecz tą kokosową babkę. Taka babka będzie idealna na Wielkanoc, ale również na weekend do kawy. Prosty przepis krok po kroku pozwoli przygotować pyszne kokosowe ciasto z wiórkami kokosowymi.

Ucierana babka z lukrem jest puszysta i wilgotna. Jak to z ciastami ucieranymi ważne jest porządne zmiksowanie masła z cukrem, ale potem po dodaniu mąki miksujemy krótko, tylko do połączenia składników!

Babka kokosowa przepis

Zapisz sobie przepis na to ciasto kokosowe, bo jest pyszne! Wiórki kokosowe zaparzane mlekiem nabierają miękkości i jeszcze większego aromatu. Dzięki nim ciasto jest fajnie kokosowe. Do tego babka pięknie się prezentuje z grubą czapą białego lukru z wiórkami kokosowymi.

Wypróbuj również inne moje wypieki na babki - polecam między innymi babkę trójkolorową, korzenną babkę z jabłkami, drożdżową babkę cytrusową, babkę zaparzaną mlekiem, babkę piaskową dwukolorową albo babkę z jagodami.