Przepis na babkę kokosową z mascarpone

 

babka z wiórkami kokosowymi

 

Dziś wskoczyła dla was pyszna babka kokosowa z serkiem mascarpone.

Serek dodaje ciastu fajnej wilgotności i delikatności w smaku.

W środku zmieściłam też dwie szklanki wiórek kokosowych zalewanych gorącym mlekiem (zapewnia to wiórkom większą miękkość).

Wierz babki to warstwa gęstego lukru i oczywiście jeszcze trochę wiórek kokosowych.

Całość pyszna i wcale nie za słodka – jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dać więcej cukru do babki.

Jeśli tak jak ja uwielbiacie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów – wypróbujcie na przykład przepis na kokosowe placuszki, kokosowy ryż z mango, albo na kokosowe bułeczki drożdżowe.

 

babka kokosowa  babka z lukrem
 

łatwa babka kokosowa  prosta babka kokosowa
 

ciasto z wiórkami kokosowymi  prosta kokosowa babka
 

ciasto kokosowe  babka kokosowa

Babka kokosowa przepis do druku

babka kokosowa

Babka kokosowa

Wypieki Beaty
Przepis na dużą formę do babki.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 19
Kalorie 324 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 180 g (2 szklanki) wiórek kokosowych
  • około szklanka mleka

polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania

Instrukcja
 

  • Mleko zagotuj, a następnie zalej nim wiórki kokosowe - odstaw do przestudzenia.
  • Utrzyj masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem - na lekką i puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i jednej łyżce mąki - miksuj do połączenia.
  • Dodaj resztę mąki i zmieszaj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
  • Dodaj wiórki z mlekiem i wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do formy do babki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, przełóż na kratkę.
  • Cukier puder na lukier wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
  • Polej lukrem babkę, posyp wiórkami kokosowymi.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 324kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 18gBłonnik: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!