Babka kokosowa przepis

Zaktualizowany: 2023 25 października
babka z wiórkami kokosowymi

Przepis na babkę kokosową z mascarpone

Dziś u mnie pyszna i cudownie puszysta babka kokosowa z grubą czapą słodkiego lukru posypanego wiórkami kokosowymi. Ta ucierana babka swoją aksamitność i puszystość zawdzięcza masłu ucieranemu z serkiem mascarpone. A kokosowy smak i wilgotność pochodzą od wiórek kokosowych zalanych gorącym mlekiem. Taka babka to idealne ciasto na weekendowy deser ale również na specjalne okazje i święta. Gorąco polecam!

łatwa babka kokosowa

Babka kokosowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kokosowe ciasta, to koniecznie przygotuj taką puszystą babkę z wiórkami kokosowymi i serkiem mascarpone.

babka kokosowa

Babka kokosowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i mocno kokosową babkę z dodatkiem mascarpone.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 19
Kalorie 324 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę kokosową

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę kokosową

  • Mleko zagotuj, a następnie zalej nim wiórki kokosowe – odstaw do przestudzenia.
    250 ml mleka, ok 180 g wiórek kokosowych
  • Utrzyj masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem – na lekką i puszystą masę.
    100 g masła, 250 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i jednej łyżce mąki – miksuj do połączenia.
    6 jajek
  • Dodaj resztę mąki i zmieszaj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
  • Dodaj wiórki z mlekiem i wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do formy do babki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, przełóż na kratkę.

Jak zrobić lukier na babkę kokosową

  • Cukier puder na lukier wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
    150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
  • Polej lukrem babkę, posyp wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 324kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 18gBłonnik: 2.5g
Słowa kluczowe babka z mascarpone, babka z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
prosta babka kokosowa

Puszysta kokosowa babka z mascarpone – uwagi

Dziś wskoczyła dla was pyszna babka kokosowa z serkiem mascarpone. Serek dodaje ciastu fajnej wilgotności i delikatności w smaku. W środku zmieściłam też dwie szklanki wiórek kokosowych, które dodają babce fajnego smaku. Wierzch tej kokosowej babki to warstwa gęstego lukru i oczywiście jeszcze trochę więcej wiórek kokosowych. Całość pyszna i wcale nie za słodka – jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możecie dać więcej cukru do babki.

babka kokosowa

Jak przygotować babkę kokosową – wskazówki i porady

Przygotowanie tej babki kokosowej zacznij od wiórek kokosowych. Zagotuj w rondelku mleko i zalej nim wiórki koksowe – odstaw je do zupełnego wystudzenia (ale w temperaturze pokojowej). Dzięki zalaniu wiórek mlekiem nabiorą one miękkości i dodatkowo wydobędzie się ich kokosowy smak.

Ta babka jest ucierana i uciera się tu masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Aby masa się nie zwarzyła, to składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij z lodówki masło, serek mascarpone i jajka tak aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Jajka możesz dodatkowo włożyć do miski z ciepłą wodą – tak się szybciej ogrzeją.

babka z lukrem

Jak piec babkę kokosową?

Ciasto na babkę przełóż do przygotowanej formy z kominkiem. Posmaruj formę masłem i wysyp mąką albo bułką tartą. Możesz też przygotować specjalne smarowidło do foremek, które bardzo łatwo się aplikuje do formy – szczególnie o bardziej fantazyjnych kształtach i łatwiej się potem wyciąga babkę po upieczeniu. Do jego przygotowania użyj w równych ilościach (np. po 50 g) margarynę, mąkę pszenną i olej – zobacz mój krótki filmik z przygotowań, który zamieszczam tuż poniżej. Formę z babką wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.

ciasto z wiórkami kokosowymi  prosta kokosowa babka

ciasto kokosowe  babka kokosowa

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Jeśli tak jak ja uwielbiacie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów – wypróbujcie na przykład przepis na kokosowe placuszki, kokosowy ryż z mango, albo na kokosowe bułeczki drożdżowe. A tu na szybko polecam takie trzy przepisy koniecznie do wypróbowania:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2019 25 stycznia