Przepis na babkę kokosową z mascarpone

babka z wiórkami kokosowymi


Dziś wskoczyła dla was pyszna babka kokosowa z serkiem mascarpone.

Serek dodaje ciastu fajnej wilgotności i delikatności w smaku.

W środku zmieściłam też dwie szklanki wiórek kokosowych zalewanych gorącym mlekiem (zapewnia to wiórkom większą miękkość).

Wierzch tej kokosowej babki to warstwa gęstego lukru i oczywiście jeszcze trochę wiórek kokosowych.

Całość pyszna i wcale nie za słodka – jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dać więcej cukru do babki.

Jeśli tak jak ja uwielbiacie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów – wypróbujcie na przykład przepis na kokosowe placuszki, kokosowy ryż z mango, albo na kokosowe bułeczki drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babka kokosowa  babka z lukrem

łatwa babka kokosowa  prosta babka kokosowa

ciasto z wiórkami kokosowymi  prosta kokosowa babka

ciasto kokosowe  babka kokosowa

Babka kokosowa przepis do druku

babka kokosowa

Babka kokosowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i mocno kokosową babkę z dodatkiem mascarpone.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Porcje 19
Kalorie 324 kcal

Wyposażenie

  • Duża forma do babki z kominkiem.

Składniki

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

  • Mleko zagotuj, a następnie zalej nim wiórki kokosowe - odstaw do przestudzenia.
    ok 1 szklanka mleka, ok 180 g wiórek kokosowych
  • Utrzyj masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem - na lekką i puszystą masę.
    100 g masła, 250 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i jednej łyżce mąki - miksuj do połączenia.
    6 jajek
  • Dodaj resztę mąki i zmieszaj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
  • Dodaj wiórki z mlekiem i wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do formy do babki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, przełóż na kratkę.
  • Cukier puder na lukier wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
    150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
  • Polej lukrem babkę, posyp wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 324kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 18gBłonnik: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!