Babka kokosowa przepis
Przepis na babkę kokosową z mascarpone
Dziś u mnie pyszna i cudownie puszysta babka kokosowa z grubą czapą słodkiego lukru posypanego wiórkami kokosowymi. Ta ucierana babka swoją aksamitność i puszystość zawdzięcza masłu ucieranemu z serkiem mascarpone. A kokosowy smak i wilgotność pochodzą od wiórek kokosowych zalanych gorącym mlekiem. Taka babka to idealne ciasto na weekendowy deser ale również na specjalne okazje i święta. Gorąco polecam!
Spis treści
Babka kokosowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kokosowe ciasta, to koniecznie przygotuj taką puszystą babkę z wiórkami kokosowymi i serkiem mascarpone.
Babka kokosowa przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę kokosową
- 100 g masła (miękkiego )
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 6 jajek ( rozmiar L)
- 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 180 g wiórek kokosowych ((2 szklanki) )
- 250 ml mleka
składniki na lukier do babki
- 150 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka (do konsystencji)
- wiórki kokosowe ( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić babkę kokosową
- Mleko zagotuj, a następnie zalej nim wiórki kokosowe – odstaw do przestudzenia.250 ml mleka, ok 180 g wiórek kokosowych
- Utrzyj masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem – na lekką i puszystą masę.100 g masła, 250 g serka mascarpone, 200 g cukru pudru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i jednej łyżce mąki – miksuj do połączenia.6 jajek
- Dodaj resztę mąki i zmieszaj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
- Dodaj wiórki z mlekiem i wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do formy do babki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, przełóż na kratkę.
Jak zrobić lukier na babkę kokosową
- Cukier puder na lukier wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
- Polej lukrem babkę, posyp wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysta kokosowa babka z mascarpone – uwagi
Dziś wskoczyła dla was pyszna babka kokosowa z serkiem mascarpone. Serek dodaje ciastu fajnej wilgotności i delikatności w smaku. W środku zmieściłam też dwie szklanki wiórek kokosowych, które dodają babce fajnego smaku. Wierzch tej kokosowej babki to warstwa gęstego lukru i oczywiście jeszcze trochę więcej wiórek kokosowych. Całość pyszna i wcale nie za słodka – jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możecie dać więcej cukru do babki.
Jak przygotować babkę kokosową – wskazówki i porady
Przygotowanie tej babki kokosowej zacznij od wiórek kokosowych. Zagotuj w rondelku mleko i zalej nim wiórki koksowe – odstaw je do zupełnego wystudzenia (ale w temperaturze pokojowej). Dzięki zalaniu wiórek mlekiem nabiorą one miękkości i dodatkowo wydobędzie się ich kokosowy smak.
Ta babka jest ucierana i uciera się tu masło z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Aby masa się nie zwarzyła, to składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij z lodówki masło, serek mascarpone i jajka tak aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Jajka możesz dodatkowo włożyć do miski z ciepłą wodą – tak się szybciej ogrzeją.
Jak piec babkę kokosową?
Ciasto na babkę przełóż do przygotowanej formy z kominkiem. Posmaruj formę masłem i wysyp mąką albo bułką tartą. Możesz też przygotować specjalne smarowidło do foremek, które bardzo łatwo się aplikuje do formy – szczególnie o bardziej fantazyjnych kształtach i łatwiej się potem wyciąga babkę po upieczeniu. Do jego przygotowania użyj w równych ilościach (np. po 50 g) margarynę, mąkę pszenną i olej – zobacz mój krótki filmik z przygotowań, który zamieszczam tuż poniżej. Formę z babką wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Jeśli tak jak ja uwielbiacie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów – wypróbujcie na przykład przepis na kokosowe placuszki, kokosowy ryż z mango, albo na kokosowe bułeczki drożdżowe. A tu na szybko polecam takie trzy przepisy koniecznie do wypróbowania: