Przepis na niezwykłe drożdżowe bułeczki kokosowe Pani Popo

drożdżówki kokosowe


Bułeczki kokosowe Pani Popo, to bardzo popularny wypiek z Samoa (chociaż widziałam też w internecie, że niektórzy przypisują je Hawajom).

To nic innego jak delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe – za to upieczone są w nadzwyczajny sposób.

Otóż tuż przed pieczeniem między wyrośnięte bułeczki wlewa się mleczko kokosowe, które podczas pieczenia wsiąka w drożdżówki :)

Ja upiekłam je z samym mleczkiem z odrobiną cukru, ale widziałam też przepis, gdzie mleczko kokosowe było w połowie zmieszane z wodą, a potem z cukrem (i tego cukru było sporo – na 200 ml mleczka i 200 ml wody było około 100 g cukru). Myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te bułeczki właśnie w tej wersji i dam wam znać, jak mi wyszły).

Pewnie bułeczki w wersji z dodatkiem wody są jeszcze wilgotniejsze i delikatniejsze :)

Mojego męża zaskoczyła za to ich sprężystość – faktycznie dawno już nie upiekłam bułeczek, które byłyby tak sprężyste!

Bułeczki jadłam jeszcze na ciepło i polałam je nadmiarowym mleczkiem (nie całe zmieściło mi się foremki) i baaardzo mi smakowały.

Mąż wziął je też na drugi dzień do pracy i mówił, że były pyszne.

To kto się skusi na taką słodziutką bułeczkę kokosową prosto z tropikalnej wyspy? :)

Zapraszam również na inne kokosowe przepisy – np. na babeczki kokosowe, albo na ciasto kokosowe z budyniem.

Zajrzyjcie także do przepisów na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 2 ocen
Postaw mi kawę

bułeczki z mlekiem kokosowym

bułeczki kokosowe

kokosowe drożdżówki

bułeczki kokosowe pani popo

Bułeczki kokosowe Pani Popo przepis do druku

kokosowe bułeczki drożdżowe

Bułeczki kokosowe Pani Popo

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne bułeczki kokosowe pieczone w mleku kokosowym.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 8
Kalorie 399 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zmieszaj z ciepłą wodą - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, rozpuszczony olej kokosowy, sól oraz resztę cukru.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - tak aby ciasto wyrosło.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posmarowany lekko olejem blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 8 części, każdą uformuj w bułeczkę.
  • Ułóż bułeczki na posmarowanej olejem foremce - takiej aby nie przeciekała ;).
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Mleczko dokładnie wymieszaj (jeśli u góry utworzyła się gęsta masa, to pogrzej krótko puszkę z mleczkiem w garnku z gorącą wodą - pozwoli to na szybsze i dokładniejsze połączenie gęstej śmietany z wodą znajdującą się pod spodem).
  • Mleczko wymieszaj z cukrem.
  • Wylej mleko pomiędzy bułeczki.
  • Piecz bułeczki w 190 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu lekko studź.
  • Możesz podawać już na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 399kcalWeglowodany: 52gBiałko: 8gTłuszcz: 18gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

bułeczki kokosowe

Inspiracja – Madame Edith