Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bułeczki kokosowe Pani Popo

By | 2018-02-24T15:41:38+00:00 2018 Luty 26th|Ciasta drożdżowe, Kokosowo|

Bułeczki kokosowe Pani Popo

 

drożdżówki kokosowe

 

Bułeczki kokosowe Pani Popo, to bardzo popularny wypiek z Samoa (chociaż widziałam też w internecie, że niektórzy przypisują je Hawajom).

To nic innego jak delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe – za to upieczone są w nadzwyczajny sposób.

Otóż tuż przed pieczeniem między wyrośnięte bułeczki wlewa się mleczko kokosowe, które podczas pieczenia wsiąka w drożdżówki 🙂

Ja upiekłam je z samym mleczkiem z odrobiną cukru, ale widziałam też przepis, gdzie mleczko kokosowe było w połowie zmieszane z wodą, a potem z cukrem (i tego cukru było sporo – na 200 ml mleczka i 200 ml wody było około 100 g cukru). Myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te bułeczki właśnie w tej wersji i dam wam znać, jak mi wyszły).

Pewnie bułeczki w wersji z dodatkiem wody są jeszcze wilgotniejsze i delikatniejsze 🙂

Mojego męża zaskoczyła za to ich sprężystość – faktycznie dawno już nie upiekłam bułeczek, które byłyby tak sprężyste.

Bułeczki jadłam jeszcze na ciepło i polałam je nadmiarowym mleczkiem (nie całe zmieściło mi się foremki) i baaardzo mi smakowały.

Mąż wziął je też na drugi dzień do pracy i mówił, że były pyszne.

To kto się skusi na taką słodziutką bułeczkę kokosową prosto z tropikalnej wyspy? 🙂

Zapraszam również na inne kokosowe przepisy – np. na babeczki kokosowe, albo na ciasto kokosowe z budyniem.

 

bułeczki z mlekiem kokosowym

 

bułeczki kokosowe

 

kokosowe drożdżówki

 

bułeczki kokosowe pani popo

 

Bułeczki kokosowe Pani Popo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 drożdżówek.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 8
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40 g oleju kokosowego lub zwykłego
  • około 450 g mąki pszennej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru - do mleczka
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zmieszaj z ciepłą wodą - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W misie miksera umieść mąkę, jajko, rozpuszczony olej kokosowy, sól oraz resztę cukru.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - tak aby ciasto wyrosło.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posmarowany lekko olejem blat i krótko zagnieć.
  6. Podziel ciasto na 8 części, każdą uformuj w bułeczkę.
  7. Ułóż bułeczki na posmarowanej olejem foremce - takiej aby nie przeciekała ;).
  8. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  9. Mleczko dokładnie wymieszaj (jeśli u góry utworzyła się gęsta masa, to pogrzej krótko puszkę z mleczkiem w garnku z gorącą wodą - pozwoli to na szybsze i dokładniejsze połączenie gęstej śmietany z wodą znajdującą się pod spodem).
  10. Mleczko wymieszaj z cukrem.
  11. Wylej mleko pomiędzy bułeczki.
  12. Piecz bułeczki w 190 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut.
  13. Po upieczeniu lekko studź.
  14. Możesz podawać już na ciepło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 399 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 52 g Błonnik: 1,3 g Białka: 8 g

 

 

bułeczki kokosowe

 

Inspiracja.

Reklama

12 komentarzy

  1. jola 2018/03/02 at 10:34 - Reply

    Witam. Mam pytanie. Chcialabym dodac czesciowo make kokosowa, ale nie wiem w jakich proporcjach byloby to najdogodniejsze, o ile w ogole mozliwe?

    • wypiekibeaty 2018/03/02 at 17:04 - Reply

      Nie robiłam ich z mąką kokosową, ale ona jest bardziej absorpcyjna niż zwykła mąką – więc nie możesz dać tyle samo mąki kokosowej, ile odjęłaś mąki zwykłej. Zamiast szklanki mąki pszennej (150 g) możesz dać 1/3 szklanki mąki kokosowej. Jeśli ciasto będzie miało za sztywną konsystencję, to dołóż jedno jajko. I koniecznie daj znać jak się udał eksperyment 🙂

  2. Karolina 2018/03/01 at 13:03 - Reply

    Ślicznie wyglądają te bułeczki. Muszę wykorzystać ten przepis w weekend.

    • wypiekibeaty 2018/03/01 at 15:53 - Reply

      Mam nadzieję, że będą ci smakowały 😀

  3. Candy Pandas 2018/02/27 at 10:38 - Reply

    Ciekawy pomysł na użycie mleczka kokosowego 😀 Jako wielbicielki kokosowych smaków czujemy się skuszone 🙂

  4. Zuza 2018/02/26 at 15:38 - Reply

    muszę spróbować 🙂 narzeczony chętnie by wcinał z kubkiem kakao 🙂

  5. Anna 2018/02/26 at 10:41 - Reply

    Superpomysl! Szczegolnie dla wielbicieli kokosow 🙂

    Serdecznosci!

    Anna

  6. Natalia Skóra 2018/02/26 at 08:58 - Reply

    Te bułeczki to chyba moja nowa miłość! Kokos – uwielbiam <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: