Bułeczki kokosowe Pani Popo

 

drożdżówki kokosowe

 

Bułeczki kokosowe Pani Popo, to bardzo popularny wypiek z Samoa (chociaż widziałam też w internecie, że niektórzy przypisują je Hawajom).

To nic innego jak delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe – za to upieczone są w nadzwyczajny sposób.

Otóż tuż przed pieczeniem między wyrośnięte bułeczki wlewa się mleczko kokosowe, które podczas pieczenia wsiąka w drożdżówki :)

Ja upiekłam je z samym mleczkiem z odrobiną cukru, ale widziałam też przepis, gdzie mleczko kokosowe było w połowie zmieszane z wodą, a potem z cukrem (i tego cukru było sporo – na 200 ml mleczka i 200 ml wody było około 100 g cukru). Myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te bułeczki właśnie w tej wersji i dam wam znać, jak mi wyszły).

Pewnie bułeczki w wersji z dodatkiem wody są jeszcze wilgotniejsze i delikatniejsze :)

Mojego męża zaskoczyła za to ich sprężystość – faktycznie dawno już nie upiekłam bułeczek, które byłyby tak sprężyste.

Bułeczki jadłam jeszcze na ciepło i polałam je nadmiarowym mleczkiem (nie całe zmieściło mi się foremki) i baaardzo mi smakowały.

Mąż wziął je też na drugi dzień do pracy i mówił, że były pyszne.

To kto się skusi na taką słodziutką bułeczkę kokosową prosto z tropikalnej wyspy? :)

Zapraszam również na inne kokosowe przepisy – np. na babeczki kokosowe, albo na ciasto kokosowe z budyniem.

 

bułeczki z mlekiem kokosowym

 

bułeczki kokosowe

 

kokosowe drożdżówki

 

bułeczki kokosowe pani popo

 

kokosowe bułeczki drożdżowe

Bułeczki kokosowe Pani Popo

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne bułeczki kokosowe pieczone w mleku kokosowym.
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 8
Kalorie 399 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zmieszaj z ciepłą wodą - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, rozpuszczony olej kokosowy, sól oraz resztę cukru.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - tak aby ciasto wyrosło.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posmarowany lekko olejem blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 8 części, każdą uformuj w bułeczkę.
  • Ułóż bułeczki na posmarowanej olejem foremce - takiej aby nie przeciekała ;).
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Mleczko dokładnie wymieszaj (jeśli u góry utworzyła się gęsta masa, to pogrzej krótko puszkę z mleczkiem w garnku z gorącą wodą - pozwoli to na szybsze i dokładniejsze połączenie gęstej śmietany z wodą znajdującą się pod spodem).
  • Mleczko wymieszaj z cukrem.
  • Wylej mleko pomiędzy bułeczki.
  • Piecz bułeczki w 190 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu lekko studź.
  • Możesz podawać już na ciepło.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 399kcalWeglowodany: 52gBiałko: 8gTłuszcz: 18gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

bułeczki kokosowe

 

Inspiracja – Madame Edith