Babka z jagodami

 

ciasto z jagodami

 

Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?

Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?

A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?

Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą 🙂

Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.

Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.

Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek.

Do tego jest mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty 😀

Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze 😀

Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.

 

babka z jagodami

 

babka bez jajek z jagodami

 

prosta babka z jagodami

 

jagody

 

Babka z jagodami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
  • 150 g miękkiej margaryny do pieczenia (albo masła)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy mniejszej cytryny)
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • ⅕ szklanki wody
  • 1 szklanka jagód (około 170 g) + 1 łyżka mąki
Wykonanie
  1. Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.
  2. Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła - wymieszaj.
  3. Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
  4. Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.
  5. Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
  7. Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 325 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 45 g Błonnik: 1 g Białka: 6 g

 

 

babka bez nabiału z jagodami