Przepis na prostą babkę z jagodami na mleku skondensowanym
Dziś babka z jagodami dla wielbicieli jagód.
Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?
Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?
A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?
Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą :)
Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.
Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.
Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek – bo to ciasto bez jajek!
Nie używacie także cukru, bo słodycz zapewnia słodzone mleko skondensowane.
Babka z jagodami wychodzi mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty :D
Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze z Green morning :D
Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.
Babka z jagodami przepis do druku

Babka z jagodami
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
- 150 g margaryny do pieczenia miękkiej (albo masła)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy mniejszej cytryny)
- 300 g mąki (2 szklanki)
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka jagód (około 170 g) + 1 łyżka mąki
Instrukcja
- Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 150 g margaryny
- Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła - wymieszaj.0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.300 g mąki
- Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.1/5 szklanki wody
- Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.1 szklanka jagód
- Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.