Przepis na prostą babkę z jagodami na mleku skondensowanym

ciasto z jagodami


Dziś babka z jagodami dla wielbicieli jagód.

Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?

Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?

A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?

Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą :)

Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.

Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.

Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek – bo to ciasto bez jajek!

Nie używacie także cukru, bo słodycz zapewnia słodzone mleko skondensowane.

Babka z jagodami wychodzi mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty :D

Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze z Green morning :D

Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

babka z jagodami

babka bez jajek z jagodami

prosta babka z jagodami

jagody

Babka z jagodami przepis do druku

babka z jagodami

Babka z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą babkę jagodową na mleku skondensowanym.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 325 kcal

Składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
  • 150 g margaryny do pieczenia miękkiej (albo masła)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy mniejszej cytryny)
  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka jagód (około 170 g) + 1 łyżka mąki

Instrukcja
 

  • Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 150 g margaryny
  • Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła - wymieszaj.
    0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
    300 g mąki
  • Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.
    1/5 szklanki wody
  • Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
    1 szklanka jagód
  • Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 325kcalWeglowodany: 45gBiałko: 6gTłuszcz: 14gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe babka z jagodami, ciasto bez jajek, jagodowe ciasto bez jajek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babka bez nabiału z jagodami

Babka brzoskwiniowa

Sprawdź ten przepis
babka brzoskwiniowa

Ciasto drożdżowe z jagodami

Sprawdź ten przepis
ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto na mleku skondensowanym

Sprawdź ten przepis
ciasto na mleku skondensowanym