ciasto z jagodami

Przepis na prostą babkę z jagodami na mleku skondensowanym

Dziś u mnie pyszna, prosta i mięciutka babka z jagodami. Ta babka przygotowana jest z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego, który dodaje jej nie tylko słodyczy, ale również ciekawego smaku oraz aksamitnej tekstury. Koniecznie spróbujcie!

babka bez jajek z jagodami

Babka z jagodami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z jagodami, to koniecznie w tym roku upieczcie tą niezwykłą babkę z jagodami.

babka z jagodami

Babka z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą babkę jagodową na mleku skondensowanym.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 325 kcal
Składniki

składniki na babkę z jagodami

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę z jagodami

  • Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 150 g margaryny
  • Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła – wymieszaj.
    0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
    300 g mąki pszennej
  • Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.
    1/5 szklanki wody
  • Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
    1 szklanka jagód
  • Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 325kcalWeglowodany: 45gBiałko: 6gTłuszcz: 14gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe babka z jagodami, ciasto bez jajek, jagodowe ciasto bez jajek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z jagodami

Jagodowa babka bez jajek – uwagi

Dziś babka z jagodami dla wielbicieli jagód.

Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?

Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?

A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?

Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą.

Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.

Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.

Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek – bo to ciasto bez jajek!

Nie używacie także cukru, bo słodycz zapewnia słodzone mleko skondensowane.

Babka z jagodami wychodzi mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty.

Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze z Green morning :D

Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.

prosta babka z jagodami
jagody
babka bez nabiału z jagodami

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: