Babka z jagodami
Lubicie jagodzianki, ale ich zrobienie was przerasta?
Boicie się, że wasze umiejętności polegną w starciu z bułeczkami drożdżowymi?
A może nie macie po prostu czasu i chęci na ich pieczenie?
Jeśli tak, to przychodzę wam z pomocą :)
Ta babka jagodowa zaspokoi wszystkie wasze potrzeby.
Ma mnóstwo jagód i jest mega prosta do zrobienia.
Ma niewiele składników i nawet nie będziecie potrzebować jajek.
Do tego jest mega wilgotna i mięciutka – żaden tam zapychacz, który trzeba popychać litrem herbaty :D
Spróbujcie koniecznie, a ja za przepis pięknie dziękuję Kindze z Green morning :D
Przepisy na jagodzianki również znajdziecie na blogu – przepisy na babki również – więc serdecznie zapraszam.
Babka z jagodami
- puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
- 150 g miękkiej margaryny do pieczenia (albo masła)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy mniejszej cytryny)
- 300 g (2 szklanki) mąki
- ⅕ szklanki wody
- 1 szklanka jagód (około 170 g) + 1 łyżka mąki
- Mleko skondensowane zmiksuj z margaryną na gładką i jednolitą masę.
- Wsyp sodę, proszek do pieczenia i wylej na to sok z cytryny tak, aby soda się spieniła - wymieszaj.
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
- Na koniec wlej wodę i krótko zmiksuj.
- Jagody wymieszaj z łyżką mąki, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub kaszą manną.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jagodowe dzieło sztuki <3 :D
Dziękuję