Przepis na proste ciasto porzeczkowe z wiórkami kokosowymi
Przepis na to ciasto porzeczkowo-kokosowe wypatrzyłam w internecie (blog Dieta moja pasja).
Trochę zaintrygowała mnie jego nazwa „Francja Elegancja„, bo co tu dużo ukrywać – ciasto nie prezentuje się jakoś specjalnie „elegancko”.
Bardziej bym mu przypięła łatkę „rustykalne” 😆
Ciasto podobno wywodzi się z Francji – chociaż nie sądzę, żeby tam było znane właśnie pod nazwą Francja Elegancja :D
Pomijając nazwę – ciasto jest bardzo fajne.
Przede wszystkim ogromnie proste do zrobienia i spokojnie poradzi sobie z nim każdy.
Nie wymaga miksera, ubijania i jakiś specjalnych umiejętności cukierniczych.
Spróbujcie koniecznie, a potem wypróbujcie jeszcze inne ciasta na maślance i kokosowe.
Ciasto porzeczkowo-kokosowe – przepis do druku

Ciasto porzeczkowo-kokosowe
Składniki
ciasto maślankowe:
- 100 g masła
- 1 szklanka maślanki
- 375 g (2,5 szklanki) mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka rozmiar L
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1-2 łyżki rumu lub soku z cytryny
Instrukcja
- W większym rondlu rozpuść masło.
- Do masła dodaj maślankę, rum lub sok i cukier - wymieszaj.
- Przesiej bezpośrednio do garnka mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj jajka i wymieszaj.
- Wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości 30 cm (może też być foremka kwadratowa 20/20 cm) - ja swoją wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
- Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut.
- Wyjmij ciasto z foremki i połóż na kratce.
- Górę ciasta gęsto nakłuj widelcem.
- Dżem porzeczkowy przełóż do rondelka i podgrzej.
- Gorącym dżemem posmaruj wierzch ciasta i od razu posyp wiórkami kokosowymi.