Ciasto porzeczkowo-kokosowe

 

ciasto porzeczkowo-kokosowe

 

Przepis na to ciasto porzeczkowo-kokosowe wypatrzyłam w internecie.

Trochę zaintrygowała mnie jego nazwa „Francja Elegancja”, bo co tu dużo ukrywać – ciasto nie prezentuje się jakoś specjalnie „elegancko”.

Bardziej bym mu przypięła łatkę „rustykalne” 😆

Ciasto podobno wywodzi się z Francji – chociaż nie sądzę, żeby tam było znane właśnie pod nazwą  Francja Elegancja 😀

Pomijając nazwę – ciasto jest bardzo fajne. Przede wszystkim ogromnie proste do zrobienia i spokojnie poradzi sobie z nim każdy.

Nie wymaga miksera, ubijania i jakiś specjalnych umiejętności cukierniczych.

Spróbujcie koniecznie, a potem wypróbujcie jeszcze inne ciasta na maślance i kokosowe.

 

ciasto na maślance z wiórkami kokosowymi ciasto na maślance z dżemem porzeczkowym
 

ciasto maślankowe z wiórkami kokosowymi ciasto maślankowe z dżemem porzeczkowym
 

ciasto francja elegancja ciasto elegancja francja
 

Ciasto porzeczkowo-kokosowe – przepis do druku

Ciasto porzeczkowo-kokosowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą keksówkę - użyłam taką 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto maślankowe:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1-2 łyżki rumu lub soku z cytryny
dodatkowo:
  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe
Wykonanie
  1. W większym rondlu rozpuść masło.
  2. Do masła dodaj maślankę, rum lub sok i cukier - wymieszaj.
  3. Przesiej bezpośrednio do garnka mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj jajka i wymieszaj.
  5. Wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
  6. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości 30 cm (może też być foremka kwadratowa 20/20 cm) - ja swoją wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
  7. Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut.
  9. Wyjmij ciasto z foremki i połóż na kratce.
  10. Górę ciasta gęsto nakłuj widelcem.
  11. Dżem porzeczkowy przełóż do rondelka i podgrzej.
  12. Gorącym dżemem posmaruj wierzch ciasta i od razu posyp wiórkami kokosowymi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 260 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 32 g Białka: 7 g