Ciasto porzeczkowo-kokosowe

 

ciasto porzeczkowo-kokosowe

 

Przepis na to ciasto porzeczkowo-kokosowe wypatrzyłam w internecie (blog Dieta moja pasja).

Trochę zaintrygowała mnie jego nazwa „Francja Elegancja”, bo co tu dużo ukrywać – ciasto nie prezentuje się jakoś specjalnie „elegancko”.

Bardziej bym mu przypięła łatkę „rustykalne” 😆

Ciasto podobno wywodzi się z Francji – chociaż nie sądzę, żeby tam było znane właśnie pod nazwą  Francja Elegancja :D

Pomijając nazwę – ciasto jest bardzo fajne. Przede wszystkim ogromnie proste do zrobienia i spokojnie poradzi sobie z nim każdy.

Nie wymaga miksera, ubijania i jakiś specjalnych umiejętności cukierniczych.

Spróbujcie koniecznie, a potem wypróbujcie jeszcze inne ciasta na maślance i kokosowe.

 

ciasto na maślance z wiórkami kokosowymi ciasto na maślance z dżemem porzeczkowym
 

ciasto maślankowe z wiórkami kokosowymi ciasto maślankowe z dżemem porzeczkowym
 

ciasto francja elegancja ciasto elegancja francja
 

Ciasto porzeczkowo-kokosowe – przepis do druku

ciasto porzeczkowo-kokosowe

Ciasto porzeczkowo-kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na długą keksówkę - użyłam taką 30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 260 kcal

Składniki
  

ciasto maślankowe:

Instrukcja
 

  • W większym rondlu rozpuść masło.
  • Do masła dodaj maślankę, rum lub sok i cukier - wymieszaj.
  • Przesiej bezpośrednio do garnka mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj jajka i wymieszaj.
  • Wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości 30 cm (może też być foremka kwadratowa 20/20 cm) - ja swoją wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
  • Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut.
  • Wyjmij ciasto z foremki i połóż na kratce.
  • Górę ciasta gęsto nakłuj widelcem.
  • Dżem porzeczkowy przełóż do rondelka i podgrzej.
  • Gorącym dżemem posmaruj wierzch ciasta i od razu posyp wiórkami kokosowymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 32gBiałko: 7gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!