ciasto porzeczkowo-kokosowe

Przepis na proste ciasto porzeczkowe z wiórkami kokosowymi

Zapraszam dziś na proste i jednocześnie bardzo fajne ciasto porzeczkowo-kokosowe. Samo ciasto jest fajnie puszyste i maślane, a po upieczeniu posmarowane jest dżemem z czarnej porzeczki i posypane wiórkami kokosowymi. Takie ciasto będzie idealne do kubka kawy albo herbaty.

ciasto maślankowe z dżemem porzeczkowym

Ciasto porzeczkowo-kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i proste ciasta z dodatkiem dżemu i wiórek kokosowych, to koniecznie upieczcie to ciasto.

ciasto porzeczkowo-kokosowe

Ciasto porzeczkowo-kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste maślane ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i wiórkami kokosowymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12
Kalorie 260 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą keksówkę – użyłam taką 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto maślankowe:

dodatkowe składniki do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto porzeczkowo-kokosowe

  • W większym rondlu rozpuść masło.
    100 g masła
  • Do masła dodaj maślankę, rum lub sok i cukier – wymieszaj.
    250 ml maślanki, 100 g cukru, 1-2 łyżki rumu
  • Przesiej bezpośrednio do garnka mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
    375 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj jajka i wymieszaj.
    3 jajka
  • Wymieszaj łyżką – tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości 30 cm (może też być foremka kwadratowa 20/20 cm) – ja swoją wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
  • Piecz w 180 stopniach – tryb góra/dół przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut.
  • Wyjmij ciasto z foremki i połóż na kratce.
  • Górę ciasta gęsto nakłuj widelcem.
  • Dżem porzeczkowy przełóż do rondelka i podgrzej.
    około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Gorącym dżemem posmaruj wierzch ciasta i od razu posyp wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 32gBiałko: 7gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto na maślance z wiórkami kokosowymi

Maślane ciasto z dżemem z czarnej porzeczki – uwagi

Przepis na to ciasto porzeczkowo-kokosowe wypatrzyłam w internecie (blog Dieta moja pasja).

Trochę zaintrygowała mnie jego nazwa „Francja Elegancja„, bo co tu dużo ukrywać – ciasto nie prezentuje się jakoś specjalnie „elegancko”.

Bardziej bym mu przypięła łatkę „rustykalne” 😆

Ciasto podobno wywodzi się z Francji – chociaż nie sądzę, żeby tam było znane właśnie pod nazwą  Francja Elegancja :D

Pomijając nazwę – ciasto jest bardzo fajne.

Przede wszystkim ogromnie proste do zrobienia i spokojnie poradzi sobie z nim każdy.

Nie wymaga miksera, ubijania i jakiś specjalnych umiejętności cukierniczych.

Spróbujcie koniecznie, a potem wypróbujcie jeszcze inne ciasta na maślance oraz na ciasta kokosowe.

ciasto na maślance z dżemem porzeczkowym
ciasto maślankowe z wiórkami kokosowymi
ciasto francja elegancja
ciasto elegancja francja

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z wiórkami kokosowymi i innymi produktami kokosowymi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: