Ciasto kokosowe z lukrem

Zaktualizowany: 2024 19 lutego
ciasto kokosowe z lukrem

Przepis na proste i pyszne ciasto kokosowe

Pozwól mi opowiedzieć Ci o moim ulubionym cieście kokosowym z wiórkami kokosowymi i lukrem! Ten przepis jest nie tylko łatwy do wykonania, ale także bardzo pyszny. Wystarczy połączyć składniki, upiec i polać słodkim lukrem. Wiórki kokosowe dodają ciastu niesamowitej konsystencji i intensywnego smaku kokosa. Polecam spróbować!

ciasto kokosowe z lukrem i wiórkami

Ciasto kokosowe z lukrem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie, puszyste i aromatyczne ciasta idealne do kawy czy herbaty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

ciasto kokosowe z lukrem

Ciasto kokosowe z lukrem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste ciasto kokosowe z prostym lukrem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Kalorie 330 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 21 cm.
Składniki

składniki na kokosowe ciasto:

składniki na lukier:

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto kokosowe krok po kroku

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    100 g miękkiego masła, 100 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
    190 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki – krótko zmiksuj. Dodaj aromat jeśli używasz.
    2 jajka, trochę aromatu migdałowego
  • Dodaj porcjami resztę mąki na przemian z mlekiem – nie miksuj ciasta zbyt długo – tylko do połączenia składników.
    125 ml mleka
  • Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie.
  • Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder wymieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj ostudzone ciasto.
    150 g cukru pudru, ok 4 łyżki mleka
Notatki
Jeśli podwoisz składniki (oprócz proszku do pieczenia – jego użyj 2,5 łyżeczki), to upieczesz ciasto w większej foremce – takiej około 20/30 cm.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 330kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto z kokosem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kokosowe ciasto z wiórkami kokosowymi

Ucierane kokosowe ciasto – uwagi

Polecam wam dziś takie proste i szybkie ciasto kokosowe z lukrem. Wychodzi fajnie puszyste i nie za słodkie – nawet z tym lukrem na wierzchu. Ja sama uwielbiam połączenie kokosowego i migdałowego smaku – to wszystko przez Rafaello, które jest moim małym nałogiem. Dlatego tu też dodałam do ciasta trochę aromatu migdałowego – mówię wam – miodzio.

proste i szybkie ciasto z lukrem z curku pudru

W jakiej formie upiec ciasto kokosowe?

Ciasto upiekłam w takiej mniejszej tortownicy, takiej o średnica 21 cm i ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli podwoicie składniki, to spokojnie możecie upiec ciasto w większej blaszce – takiej około 20/30 cm albo w tortownicy o średnicy 26-28 cm.

Polecam wam również inne fajne kokosowe ciasta, np. korzenne ciasto kokosowe, fit ciasto kokosowe czy ciasto kokosowe ze śliwkami.

kokosowe ciasto z wiórkami
ciasto z wiórkami kokosowymi
proste ciasto kokosowe

Polecane przepisy na kokosowe wypieki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne ciasta i słodkości przygotowanie z wiórkami kokosowymi, albo mleczkiem kokosowym. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej znajdziecie na moim blogu – serdecznie zapraszam.

Inspiracja – Kuchcik gotuje

Opublikowano: 2020 17 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na proste ciasto kokosowe

Upiecz dziś ze mną niezwykle pyszne, puszyste i mięciutkie ciasto kokosowe. To ucierane ciasto ma wyjątkowy kokosowy smak dzięki użyciu wiórek kokosowych oraz odrobiny aromatu migdałowego. Takie połączenie kokosa i migdałów smakuje wyjątkowo dobrze i jestem przekonana, że zasmakuje tobie i twoim bliskim. Zobacz mój prosty przepis opisany krok po kroku i upiecz to smaczne ciasto na deser.