Przepis na proste i pyszne ciasto kokosowe
Polecam wam dziś takie proste i szybkie ciasto kokosowe z lukrem.
Wychodzi fajnie puszyste i nie za słodkie – nawet z tym lukrem na wierzchu :)
Ja sama uwielbiam połączenie kokosowego i migdałowego smaku – to wszystko przez Rafaello, które jest moim małym nałogiem ;)
Dlatego tu też dodałam do ciasta trochę aromatu migdałowego – mówię wam – miodzio 😋😋
Ciasto upiekłam w takiej mniejszej tortownicy – średnica 21 cm.
Jeśli podwoicie składniki, to spokojnie możecie upiec ciasto w większej blaszce – takiej około 20/30 cm.
Polecam wam również inne fajne kokosowe ciasta, np. korzenne ciasto kokosowe, fit ciasto kokosowe czy ciasto kokosowe ze śliwkami :D
Ciasto kokosowe z lukrem – przepis do druku

Ciasto kokosowe z lukrem
Składniki
ciasto:
- 190 g (1 i 1/4 szklanki) mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka rozmiar L
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 100 g miękkiego masła
- 100 g (1 szklanka) wiórek kokosowych
- pół szklanki mleka
- trochę aromatu migdałowego - opcjonalnie
lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- około 4 łyżki mleka
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
- Dodaj porcjami resztę mąki na przemian z mlekiem - nie miksuj ciasta zbyt długo - tylko do połączenia składników.
- Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie.
- Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder wymieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj ostudzone ciasto.
Notatki
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Kuchcik gotuje