Ciasto kokosowe z lukrem

 

ciasto kokosowe z lukrem

 

Polecam wam dziś takie proste i szybkie ciasto kokosowe z lukrem.

Wychodzi fajnie puszyste i nie za słodkie – nawet z tym lukrem na wierzchu :)

Ja sama uwielbiam połączenie kokosowego i migdałowego smaku – to wszystko przez Rafaello, które jest moim małym nałogiem ;)

Dlatego tu też dodałam do ciasta trochę aromatu migdałowego – mówię wam – miodzio 😋😋

Ciasto upiekłam w takiej mniejszej tortownicy – średnica 21 cm. Jeśli podwoicie składniki, to spokojnie możecie upiec ciasto w większej blaszce – takiej około 20/30 cm.

Polecam wam również inne fajne kokosowe ciasta, np. korzenne ciasto kokosowe, fit ciasto kokosowe czy ciasto kokosowe ze śliwkami :D

 

ciasto kokosowe z lukrem i wiórkami kokosowe ciasto z wiórkami kokosowymi
 

proste i szybkie ciasto z lukrem z curku pudru kokosowe ciasto z wiórkami
 

ciasto z wiórkami kokosowymi proste ciasto kokosowe
 

Ciasto kokosowe z lukrem – przepis do druku

ciasto kokosowe z lukrem

Ciasto kokosowe z lukrem

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 21 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 330 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 190 g (1 i 1/4 szklanki) mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (1 szklanka) wiórek kokosowych
  • pół szklanki mleka
  • trochę aromatu migdałowego - opcjonalnie

lukier:

  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • około 4 łyżki mleka

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
  • Dodaj porcjami resztę mąki na przemian z mlekiem - nie miksuj ciasta zbyt długo - tylko do połączenia składników.
  • Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie.
  • Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder wymieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj ostudzone ciasto.

Notatki

Jeśli podwoisz składniki (oprócz proszku do pieczenia - jego użyj 2,5 łyżeczki), to upieczesz ciasto w większej foremce - takiej około 20/30 cm.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 330kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja – Kuchcik gotuje