Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta :)
Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki.
Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite :)
Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)

Ciasto kajmakowe z kruszonką
Składniki
ciasto:
- 150 g masy kajmakowej (około 5 łyżek)
- pół szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
kruszonka:
- pół szklanki mąki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju
- kilka rozdrobnionych krówek
Instrukcja
- Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.
- Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.
- Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
- Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Jaka ilosc skladnikow na forme srednicy 24cm ?
Kruszonka wygląda genialnie! Bardzo podoba mi się pomysł z pokruszonymi krówkami – świetnie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują ;)
Ciasto wygląda obłędnie. Pięknie zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Noo muszę przyznać, że wygląda niesamowicie apetycznie! :D