Przepis na kajmakowe ciasto z kruszonką
Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta :)
Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki.
Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite :)
Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)
Zachęcam was również do wypróbowania moich ciast drożdżowych idealnych z kruszonką :)
Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis do druku

Ciasto kajmakowe z kruszonką
Przepis na proste i pyszne ciasto z masą kajmakową i kruszonką.
Składniki
ciasto:
Instrukcja
- Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.150 g masy kajmakowej, 0,5 szklanki oleju, 1/3 szklanki cukru
- Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.2 jajka
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki maślanki
- Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
- Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.0,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki oleju, kilka sztuk krówek
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!