Przepis na kajmakowe ciasto z kruszonką

Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta :)

Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.

Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki.

Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite :)

Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)

Zachęcam was również do wypróbowania moich ciast drożdżowych idealnych z kruszonką :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.88 z 8 ocen
Postaw mi kawę

kajmakowe ciasto z kruszonką

ciasto kajmakowe z kruszonką

ciasto z kajmakiem i kruszonką

Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis do druku

kajmakowe z kruszonką4

Ciasto kajmakowe z kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z masą kajmakową i kruszonką.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

ciasto:

kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru użyłam trzcinowy
  • 1/4 szklanki oleju
  • kilka sztuk krówek rozdrobnionych - można pominąc

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.
    150 g masy kajmakowej, 0,5 szklanki oleju, 1/3 szklanki cukru
  • Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
    2 jajka
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.
    1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki maślanki
  • Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.
    0,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki oleju, kilka sztuk krówek
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!