Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta :)

Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.

Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki.

Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite :)

Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)

kajmakowe z kruszonką1

kajmakowe z kruszonką2

kajmakowe z kruszonką3

Ciasto kajmakowe z kruszonką

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Składniki
  

ciasto:

  • 150 g masy kajmakowej (około 5 łyżek)
  • pół szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.
  • Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.
  • Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!