Przepis na ciasto brownie snickersowe
Na pomysł tego brownie wpadłam, gdy zastanawiałam się co dobrego upiec na wyjazd na narty (przecież bez odpowiedniego zaplecza nie można nigdzie wyjeżdżać ;)).
Zdecydowałam się na brownie, gdyż nie przeszkadza mu długie stanie.
Samo brownie nie brzmi jakoś szczególnie oszałamiająco, więc musiałam go jakoś „podrasować” :)
Tak powstało brownie snickers – brownie z dodatkiem masy kajmakowo-orzechowej i z orzeszkami ziemnymi – muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania :)
Ciężko poprzestać na jednym kawałku (i mi się to nie udało – jakoś zjadanie ich możliwe jest tylko w liczbie co najmniej dwóch kawałków na raz ;))
Ten snickers brownie będzie smakował wszystkim wielbicielom snickersów, masła orzechowego i orzeszków – mmmmmmmniam.
Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe. Znajdziecie tu mnóstwo pysznych przepisów!
Snickers brownie przepis do druku

Snickers brownie
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości 24/24 cm.
Składniki
- 110 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g masy kajmakowej
- 50 ml mleka
- 100 g masła orzechowego
- 2 garście orzeszków ziemnych (mogą być słone :))
Instrukcja
- W dużym garnku rozpuść masło razem z rozdrobnioną czekoladą.110 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
- Dodaj cukier i wymieszaj.1 szklanka cukru trzcinowego
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdy dokładnie wymieszaj masę (ja wszystko robiłam łyżką).3 jajka
- Mąkę zmieszaj z solą i dodaj do masy czekoladowej - wymieszaj.3/4 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli
- Przelej masę do przygotowanej foremki (używałam takiej 24/24 cm).
- Masę kajmakową podgrzej z mlekiem - tak aby stała się bardziej płynna (w razie konieczności możesz dodać trochę mleka).150 g masy kajmakowej, 50 ml mleka
- Masło orzechowe dodaj do ciepłego kajmaku i wymieszaj.100 g masła orzechowego
- Wyłóż masę orzechową na brownie i delikatnie końcówką noża zamieszaj obydwie masy.
- Orzeszki ziemne lekko rozdrobnij nożem i posyp nimi wierzch ciasta.2 garście orzeszków ziemnych
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Przepis własny.