Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Snickers brownie

By | 2017-07-17T12:06:06+00:00 2014 Marzec 5th|Ciasta czekoladowe, Ciasta różne|

Na pomysł tego brownie wpadłam, gdy zastanawiałam się co dobrego upiec na wyjazd na narty (przecież bez odpowiedniego zaplecza nie można nigdzie wyjeżdżać ;)).

Zdecydowałam się na brownie, gdyż nie przeszkadza mu długie stanie.

Samo brownie nie brzmi jakoś szczególnie oszałamiająco, więc musiałam go jakoś „podrasować” 🙂

Tak powstał snickers brownie – brownie z dodatkiem masy kajmakowo-orzechowej i z orzeszkami ziemnymi – muszę przyznać,  że efekt przeszedł moje oczekiwania 🙂

Ciężko poprzestać na jednym kawałku (i mi się to nie udało – jakoś zjadanie ich możliwe jest tylko w liczbie co najmniej dwóch kawałków na raz ;))

Ten snickers brownie będzie smakował wszystkim wielbicielom snickersów, masła orzechowego i orzeszków – mmmmmmmniam.

swnickers brownie2

swnickers brownie1

swnickers brownie5

Snickers brownie
 
Autor:
Składniki
  • 110 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g masy kajmakowej
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła orzechowego
  • dwie duże garście orzeszków ziemnych (mogą być słone :))
Wykonanie
  1. W dużym garnku rozpuść masło razem z rozdrobnioną czekoladą.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Dodaj pojedynczo jajka i po każdy dokładnie wymieszaj masę (ja wszystko robiłam łyżką).
  4. Mąkę zmieszaj z solą i dodaj do masy czekoladowej - wymieszaj.
  5. Przelej masę do przygotowanej foremki (używałam takiej 24/24 cm).
  6. Masę kajmakową podgrzej z mlekiem - tak aby stała się bardziej płynna (w razie konieczności możesz dodać trochę mleka).
  7. Masło orzechowe dodaj do ciepłego kajmaku i wymieszaj.
  8. Wyłóż masę orzechową na brownie i delikatnie końcówką noża zamieszaj obydwie masy.
  9. Orzeszki ziemne lekko rozdrobnij nożem i posyp nimi wierzch ciasta.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
 

Przepis własny.

Reklama

4 komentarze

  1. maciej 2014/03/06 at 16:33 - Reply

    aż ślinka leci .

    http://www.fotopasja.klm.net.pl

  2. Angie 2014/03/05 at 10:00 - Reply

    To ciasto jest stworzone dla mnie. Musi być przepyszne!

    • wypiekibeaty 2014/03/05 at 18:35 - Reply

      Oj, jest 😀

  3. Świat Pachnie Szarlotką 2014/03/05 at 07:33 - Reply

    To takie brownie w wersji lux. 🙂 Pycha!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: