brownie

Dwa słowa – tiramisu brownie.

Będziecie je uwielbiać, bo nie można inaczej :)

Połączenie mocno czekoladowego, kleistego brownie z maczanymi w kawie biszkoptami i masą serową musi być rewelacyjne!

I takie jest :)

Ja potem dodatkowo polałam je grubą warstwą polewy czekoladowo-kawowej – po prostu ideał.

Jak każde brownie ciasto nie wysycha i smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni później – o ile dacie mu szansę tyle pożyć ;)

Porcja jest duża (piekłam w foremce 19/30), więc starczy dla każdego :)

Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na brownie oraz tiramisu – zapraszam do skorzystania z nich.

tiramisu brownie 2

tiramisu brownie 5

tiramisu brownie 1

brownie

 

brownie

Tiramisu brownie

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne brownie z dodatkiem twarogu i czekolady - całość inspirowana tiramisu.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 45 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

brownie:

masa serowa:

dodatkowo:

  • 120 g podłużnych biszkoptów (takie około 120 g)
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • amaretto - do smaku - do kawy

Instrukcja
 

brownie:

  • W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, kakao i olej - podgrzej, aż masło się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, dodaj cukier i zamieszaj. - lekko ostudź.
  • Dodaj jajka i zamieszaj lub zmiksuj, dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę.
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż prawie całe ciasto - odłóż trochę ciasta na wierzch.

masa serowa:

  • W misie umieść obydwa sery, cukier, białka i wanilię, zmiksuj do połączenia składników.

wykończenie:

  • Biszkopty zamaczaj w kawie z amaretto i układaj na spodzie z brownie.
  • Na biszkopty wyłóż masę serową, a na nią nałóż łyżką odłożone ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować polewę podgrzej śmietankę razem z kawą, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polej nią ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.