Przepis na pyszne tiramisu brownie

brownie


Dwa słowa – tiramisu brownie.

Będziecie je uwielbiać, bo nie można inaczej :)

Połączenie mocno czekoladowego, kleistego brownie z maczanymi w kawie biszkoptami i masą serową musi być rewelacyjne!

I takie jest :)

Ja potem dodatkowo polałam je grubą warstwą polewy czekoladowo-kawowej – po prostu ideał.

Jak każde brownie ciasto nie wysycha i smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni później – o ile dacie mu szansę tyle pożyć ;)

Porcja jest duża (piekłam w foremce 19/30), więc starczy dla każdego :)

Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na brownie oraz tiramisu – zapraszam do skorzystania z nich.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę

tiramisu brownie 2

tiramisu brownie 5

tiramisu brownie 1

brownie

Tiramisu brownie przepis do druku

brownie

Tiramisu brownie

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne brownie z dodatkiem twarogu i czekolady - całość inspirowana tiramisu.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 45 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

brownie:

masa serowa:

dodatkowo:

  • 120 g biszkoptów podłużnych (takie około 120 g)
  • 1 szklanka kawy mocnej
  • amaretto - do smaku - do kawy

polewa:

Instrukcja
 

brownie:

  • W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, kakao i olej - podgrzej, aż masło się rozpuści.
    230 g masła, 50 g gorzkiego kakao, 1/4 szklanki oleju
  • Zdejmij z ognia, dodaj cukier i zamieszaj. - lekko ostudź.
    250 g cukru
  • Dodaj jajka i zamieszaj lub zmiksuj, dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę.
    4 jajka, 200 g mąki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż prawie całe ciasto - odłóż trochę ciasta na wierzch.

masa serowa:

  • W misie umieść obydwa sery, cukier, białka i wanilię, zmiksuj do połączenia składników.
    250 g twarogu sernikowego, 250 g mascarpone, 50 g cukru, 4 białka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

wykończenie:

  • Biszkopty zamaczaj w kawie z amaretto i układaj na spodzie z brownie.
    120 g biszkoptów, 1 szklanka kawy, amaretto
  • Na biszkopty wyłóż masę serową, a na nią nałóż łyżką odłożone ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować polewę podgrzej śmietankę razem z kawą, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polej nią ciasto.
    100 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki kawy, 100 g czekolady
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.