Przepis na pyszne tiramisu brownie
Dwa słowa – tiramisu brownie.
Będziecie je uwielbiać, bo nie można inaczej :)
Połączenie mocno czekoladowego, kleistego brownie z maczanymi w kawie biszkoptami i masą serową musi być rewelacyjne!
I takie jest :)
Ja potem dodatkowo polałam je grubą warstwą polewy czekoladowo-kawowej – po prostu ideał.
Jak każde brownie ciasto nie wysycha i smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni później – o ile dacie mu szansę tyle pożyć ;)
Porcja jest duża (piekłam w foremce 19/30), więc starczy dla każdego :)
Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na brownie oraz tiramisu – zapraszam do skorzystania z nich.
Tiramisu brownie przepis do druku

Tiramisu brownie
Przepis na rewelacyjne brownie z dodatkiem twarogu i czekolady - całość inspirowana tiramisu.
Wyposażenie
- Forma o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
brownie:
masa serowa:
- 250 g twarogu sernikowego (użyłam ricottę)
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 4 białka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Instrukcja
brownie:
- W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, kakao i olej - podgrzej, aż masło się rozpuści.230 g masła, 50 g gorzkiego kakao, 1/4 szklanki oleju
- Zdejmij z ognia, dodaj cukier i zamieszaj. - lekko ostudź.250 g cukru
- Dodaj jajka i zamieszaj lub zmiksuj, dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę.4 jajka, 200 g mąki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż prawie całe ciasto - odłóż trochę ciasta na wierzch.
masa serowa:
- W misie umieść obydwa sery, cukier, białka i wanilię, zmiksuj do połączenia składników.250 g twarogu sernikowego, 250 g mascarpone, 50 g cukru, 4 białka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
wykończenie:
- Biszkopty zamaczaj w kawie z amaretto i układaj na spodzie z brownie.120 g biszkoptów, 1 szklanka kawy, amaretto
- Na biszkopty wyłóż masę serową, a na nią nałóż łyżką odłożone ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby przygotować polewę podgrzej śmietankę razem z kawą, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polej nią ciasto.100 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki kawy, 100 g czekolady
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam tutaj.