brownie z porzeczkami

Przepis na pyszne czekoladowe brownie z porzeczkami i miętą

wpis sponsorowany

Wszystkich wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków zapraszam na ciasto brownie z porzeczkami. A dokładnie z konfiturą z czarnych porzeczek. Czekolada i czarne porzeczki tworzą niezwykle pyszne połączenie, a samo ciasto brownie jest bardzo łatwe do zrobienia. Koniecznie zobaczcie mój przepis na brownie i przygotujcie je na deser. Jestem przekonana, że bardzo Wam zasmakuje.

czekoladowe ciasto z porzeczkami

Brownie z porzeczkami i miętą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz fajnie czekoladowe ciasta z dodatkiem lekko kwaśnych owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

brownie z porzeczkami

Brownie z porzeczkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z konfiturą z czarnej porzeczki.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16
Kalorie 218 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 22/22 (maksymalnie).
Składniki

składniki na brownie porzeczkowe

Instrukcja
 

Jak zrobić brownie porzeczkowe

  • W dużym rondelku umieść masło oraz połamaną czekoladę – rozpuść na małym ogniu aż masa będzie jednolita – zdejmij z palnika.
    150 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
  • Wsyp cukier i wymieszaj.
    150 g cukru
  • Dodaj mąkę i wymieszaj.
    75 g mąki pszennej
  • Na koniec dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
    3 jajka
  • Przełóż do formy o wielkości około 22/22 cm.
  • Na wierzchu nałóż łyżeczką konfiturę.
    150 g konfitury
  • Czubkiem noża delikatnie przemieszaj ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto przez około 10 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 218kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe brownie porzeczkowe, czekoladowe ciasto z porzeczkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
brownie z dżemem

Ciasto brownie porzeczkowe – uwagi

Brownie to zawsze dobry pomysł, gdy ma się ochotę na coś czekoladowego, ale ma się mało czasu :)

Takie brownie z porzeczkami robi się bardzo szybko i zawsze świetnie smakuje.

Ja do swojego ciasta dodałam nowość od Stovit – konfiturę z czarnej porzeczki z miętą.

Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi ta konfitura chociaż średnio lubię miętę.

Tutaj jest jej akurat tyle, aby ją wyczuć w smaku, ale nie jest nachalna i dominująca. Świetnie podkręca smak czarnej porzeczki :)

Brownie z tą konfiturą nabrało bardzo fajnego smaku :) Spróbujcie koniecznie.

brownie z czarnymi porzeczkami

Jak zrobić brownie z czarną porzeczką – wskazówki

Poza konfiturą porzeczkową będziecie tu potrzebować czekoladę. Ale nie byle jaką – tylko gorzką czekoladę. Do tego masło, jajka i mąkę.

Ciasta brownie to ciasta, które nie wyrastają – są niskie jak placek i bardziej zbite. To dlatego, że nie dodaje się do nich żadnych spulchniaczy.

Nie używamy tu proszku do pieczenia ani sody. Nie ubijamy białek.

Ciasto brownie ma być gęste, zbite i gęste. Często nawet wygląda jak zakalec. I tak ma być!

Brak proszku do pieczenia w przepisie, to nie błąd, albo zapomnienie – tak ma być! :)

Czekolada też powinna być gorzka, a nie mleczna. Bo brownie jest bardziej ciężkie w smaku i intensywne. Dodatek cukru i konfitury nadaje ciastu właściwą słodkość.

Więc niech Was nie kusi używanie mlecznej czekolady!

Ciasto brownie z czarną porzeczką możecie zjeść już zaraz po upieczeniu.

Jeszcze takie ciepłe super będzie smakowało w towarzystwie gałki lodów :)

A teraz zapraszam do kuchni i życzę smacznego!

Ps. Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit.

ciasto czekoladowe z porzeczkami
proste brownie czekoladowe ciasto z czarnymi porzeczkami

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na ciasta brownie

Gorąco zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne brownie przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: