Brownie z porzeczkami
i miętą :)
Brownie to zawsze dobry pomysł, gdy ma się ochotę na coś czekoladowego, ale ma się mało czasu :)
Takie brownie z porzeczkami robi się bardzo szybko i zawsze świetnie smakuje.
Ja do swojego ciasta dodałam nowość od Stovit – konfiturę z czarnej porzeczki z miętą.
Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi ta konfitura chociaż średnio lubię miętę.
Tutaj jest jej akurat tyle, aby ją wyczuć w smaku, ale nie jest nachalna i dominująca. Świetnie podkręca smak czarnej porzeczki :)
Brownie z tą konfiturą nabrało bardzo fajnego smaku :) Spróbujcie koniecznie.
Ps. Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit.






Brownie z porzeczkami i miętą – przepis do druku

Brownie z porzeczkami
Przepis na formę o wielkości około 22/22 (maksymalnie).
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 3 duże jajka - rozmiar L
- 75 g (pół szklanki) mąki pszennej
- około 150 g Konfitury z czarnej porzeczki z miętą od Stovit
Instrukcja
- W dużym rondelku umieść masło oraz połamaną czekoladę - rozpuść na małym ogniu aż masa będzie jednolita - zdejmij z palnika.
- Wsyp cukier i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Na koniec dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
- Przełóż do formy o wielkości około 22/22 cm.
- Na wierzchu nałóż łyżeczką konfiturę.
- Czubkiem noża delikatnie przemieszaj ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut.
- Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto przez około 10 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 218kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!