Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Brownie kawowe

By | 2018-04-27T18:48:36+00:00 2018 Kwiecień 30th|Ciasta czekoladowe|

Brownie kawowe – mega kawowe 🙂

 

ciasto czekoladowe z kawą

 

Brownie kawowe wypatrzyłam u Małgosi i pomyślałam sobie – o, jakie fajne brownie 🙂

Dodałam sobie do listy „do zrobienia” i możliwe, że utonęło by tam przywalone kolejnym ciekawym przepisem z serii must do, ale na szczęście stało się inaczej.

Mój mąż miał właśnie wystartować w warszawskim maratonie. Ja zwykle robiłam jakieś ciacho specjalnie dla niego – aby dodać mu węglowodanów przed biegiem. Najczęściej były to różne drożdżówki, bo mi one zawsze dają kopa do biegania 😉

Teraz pomyślałam sobie – hmm, dużo gorzkiej czekolady, trochę tłuszczyku, węglowodany i ta ilość kofeiny – to jest to – strzał w 10!

Przepis Małgosi trochę zmodyfikowałam i upiekłam to brownie kawowe – faktycznie w smaku jest mega kawowe, a do tego jeszcze czuć tą kawę w strukturze ciasta.

Ja mam dla was kilka wskazówek – jeśli macie jakaś ulubioną kawę ziarnistą smakową, to możecie ją zmielić i dodać do brownie – wtedy dodacie mu smaczku – ja zmieliłam kawę pomarańczową (bo ją uwielbiam) i dodałam jeszcze odrobinę aromatu pomarańczowego – bajka.

Druga sprawa – przez kawę, ciasto jest mocno gęste i zwarte – jeden kawałek może zapchać. Jeśli lubicie ciasta trochę lżejsze, to macie dwie możliwości – po upieczeniu nasączyć ciasto – ja wylałam na nie z 3/4 filiżanki kawy z cukrem (bez mleka). Możecie też jeszcze przed pieczeniem dodać do ciasta mleka – tak około pół szklanki.

A wielbicieli ciasta czekoladowego – z wyszczególnieniem brownie – zapraszam na brownie z chałwą, cukiniowe brownie, brownie z nutellą, czy też tiramisu brownie.

 

mocno kawowe brownie

 

kawowe ciasto czekoladowe

 

mocno kawowe brownie

 

brownie z kawą mieloną

 

brownie kawowe

 

Brownie kawowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 22/22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g (pół szklanki) mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • opcjonalnie - pół szklanki mleka
Wykonanie
  1. Masło rozpuść w dużym garnku.
  2. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Dodaj do masy cukier oraz kawę - zmiksuj.
  4. Dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
  5. Wsyp mąkę i zmiksuj.
  6. Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj mleko i wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1porcja Kalorie: 221 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 0,4 g Białka: 3 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/30 at 11:49 - Reply

    Gdybyśmy lubiły kawę to na pewno zjadłybyśmy całą zawartość blaszki 😀

Leave A Comment

%d bloggers like this: