Brownie kawowe – mega kawowe :)

 

ciasto czekoladowe z kawą

 

Brownie kawowe wypatrzyłam u Małgosi z bloga Ósmy kolor tęczy i pomyślałam sobie – o, jakie fajne brownie :)

Dodałam sobie do listy „do zrobienia” i możliwe, że utonęło by tam przywalone kolejnym ciekawym przepisem z serii must do, ale na szczęście stało się inaczej.

Mój mąż miał właśnie wystartować w warszawskim maratonie. Ja zwykle robiłam jakieś ciacho specjalnie dla niego – aby dodać mu węglowodanów przed biegiem. Najczęściej były to różne drożdżówki, bo mi one zawsze dają kopa do biegania ;)

Teraz pomyślałam sobie – hmm, dużo gorzkiej czekolady, trochę tłuszczyku, węglowodany i ta ilość kofeiny – to jest to – strzał w 10!

Przepis Małgosi trochę zmodyfikowałam i upiekłam to brownie kawowe – faktycznie w smaku jest mega kawowe, a do tego jeszcze czuć tą kawę w strukturze ciasta.

Ja mam dla was kilka wskazówek – jeśli macie jakaś ulubioną kawę ziarnistą smakową, to możecie ją zmielić i dodać do brownie – wtedy dodacie mu smaczku – ja zmieliłam kawę pomarańczową (bo ją uwielbiam) i dodałam jeszcze odrobinę aromatu pomarańczowego – bajka.

Druga sprawa – przez kawę, ciasto jest mocno gęste i zwarte – jeden kawałek może zapchać. Jeśli lubicie ciasta trochę lżejsze, to macie dwie możliwości – po upieczeniu nasączyć ciasto – ja wylałam na nie z 3/4 filiżanki kawy z cukrem (bez mleka). Możecie też jeszcze przed pieczeniem dodać do ciasta mleka – tak około pół szklanki.

A wielbicieli ciasta czekoladowego – z wyszczególnieniem brownie – zapraszam na brownie z chałwą, cukiniowe brownie, brownie z nutellą, czy też tiramisu brownie.

 

mocno kawowe brownie

 

kawowe ciasto czekoladowe

 

mocno kawowe brownie

 

brownie z kawą mieloną

 

brownie kawowe

 

mocno kawowe ciasto czekoladowe

Brownie kawowe

Wypieki Beaty
Przepis na formę około 22/22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 221 kcal

Składniki
  

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g (pół szklanki) mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • opcjonalnie - pół szklanki mleka

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść w dużym garnku.
  • Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj do masy cukier oraz kawę - zmiksuj.
  • Dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę i zmiksuj.
  • Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj mleko i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 221kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!