ciasto czekoladowe z nutellą

Przepis na pyszne brownie z nutellą

Przepis na pyszne czekoladowe ciasto brownie z nutellą i orzechami laskowymi to doskonała propozycja dla miłośników słodkich i aromatycznych wypieków. To wilgotne i gęste ciasto czekoladowe, wzbogacone intensywnym smakiem nutelli oraz chrupkimi orzechami laskowymi. Kombinacja tych składników sprawia, że każdy kęs tego brownie jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Doskonale sprawdzi się jako deser na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych czy po prostu jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie!

proste ciasto czekoladowe

Brownie z nutellą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta pieczone z orzechami to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto czekoladowe z nutellą

Brownie z nutellą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitne brownie z orzechami i nutellą.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
20 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto brownie z nutellą

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto brownie z nutellą

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem – ja podgrzałam całość w mikrofalówce – możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
    200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
  • Odstaw czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    6 jajek, 200 g cukru
  • Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę z masłem oraz mąkę – krótko zmiksuj.
    100 g mąki pszennej
  • Orzechy posiekaj – mniej więcej 2/3 wmieszaj do ciasta.
    100 g orzechów laskowych
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości około 24/24 cm.
  • Wierzch ciasta polej lekko pogrzaną (można pogrzać w mikrofalówce) nutellą (będzie łatwiej ją nałożyć), posyp pozostałymi orzechami.
    ok 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • Piecz brownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z nutellą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
brownie z orzechami leśnymi

Czekoladowe ciasto z Nutellą i orzechami – uwagi

Przepis na brownie z nutellą i orzechami laskowymi pochodzi z książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast”. W książce jest wiele ciekawych przepisów, ale ten do mnie najbardziej przylgnął – może dlatego, że to brownie robi się bardzo podobnie jak moje ulubione babeczki czekoladowe. Do babeczek również używam dużej ilości gorzkiej czekolady rozpuszczonej z masłem, więc wiedziałam, że to ciasto czekoladowe będzie mi bardzo smakować.

Do tego brownie z orzechami używacie niewielkiej ilości mąki, więc ciasto nie jest tak ciężkie jak zwykle są brownie, jest za to aksamitny od czekolady i chrupiący dzięki orzechom laskowym. Wierzch ciasta polałam lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym (typ nutelli) – nie musicie używać oryginalnego produktu – użyjcie swój ulubiony, albo nawet domowy krem czekoladowy. Ciasto długo zachowuje świeżość, więc może poleżeć – o ile w ogóle dacie mu szansę leżeć :)

Swoje brownie upiekłam w foremce o wielkości 24/24 cm.

Wypróbujcie też przepis na tiramisu brownie albo na snickers brownie.

ciasto czekoladowe z orzechami
ciasto czekoladowe
brownie z nutellą
łatwe ciasto czekoladowe

Polecane przepisy na ciasta brownie

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite ciasta brownie przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: