Przepis na pyszne brownie z nutellą

ciasto czekoladowe z nutellą


Przepis na brownie z nutellą i orzechami laskowymi pochodzi z książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast”.

W książce jest wiele ciekawych przepisów, ale ten do mnie najbardziej przylgnął – może dlatego, że to brownie robi się bardzo podobnie jak moje ulubione babeczki czekoladowe :D Do babeczek również używam dużej ilości gorzkiej czekolady rozpuszczonej z masłem, więc wiedziałam, że to ciasto czekoladowe będzie mi bardzo smakować.

Do tego brownie z orzechami używacie niewielkiej ilości mąki, więc ciasto nie jest tak ciężkie jak zwykle są brawnie, jest za to aksamitny od czekolady i chrupiący dzięki orzechom laskowym.

Wierzch ciasta polałam lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym (typ nutelli) – nie musicie używać oryginalnego produktu – użyjcie swój ulubiony, albo nawet domowy krem czekoladowy.

Ciasto długo zachowuje świeżość, więc może poleżeć – o ile w ogóle dacie mu szansę leżeć :)

Swoje brownie upiekłam w foremce o wielkości 24/24 cm.

Wypróbujcie też przepis na tiramisu brownie albo na snickers brownie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

brownie z orzechami leśnymi

proste ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe z orzechami

ciasto czekoladowe

brownie z nutellą

Brownie z nutellą przepis do druku

ciasto czekoladowe z nutellą

Brownie z nutellą

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitne brownie z orzechami i nutellą.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
20 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem - ja podgrzałam całość w mikrofalówce - możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
    200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
  • Odstaw czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    6 jajek, 200 g cukru
  • Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę z masłem oraz mąkę - krótko zmiksuj.
    100 g mąki
  • Orzechy posiekaj - mniej więcej 2/3 wmieszaj do ciasta.
    100 g orzechów laskowych
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości około 24/24 cm.
  • Wierzch ciasta polej lekko pogrzaną (można pogrzać w mikrofalówce) nutellą (będzie łatwiej ją nałożyć), posyp pozostałymi orzechami.
    100 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

łatwe ciasto czekoladowe