Przepis na Biscoff Brownie

Zaktualizowany: 2023 17 listopada
ciasto biscoff brownie

Przepis na ciasto brownie z ciasteczkami Lotus i kremem Biscoff

Ciasto Biscoff Brownie to połączenie dwóch wspaniałych smaków: ciasta brownie o intensywnym smaku czekolady i kremu ciasteczkowego Biscoff z chrupiącymi ciasteczkami Lotus. „Mięsiste” i mocno czekoladowe brownie o niewielkiej ilości cukru łączy się ze słodkimi i chrupiącymi ciasteczkami oraz kremem ciasteczkowym tworząc jedno idealne ciasto! Spróbuj koniecznie!

brownie z ciasteczkami i kremem ciasteczkowym

Ciasto Biscoff Brownie z ciasteczkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta pieczone ze słodkimi dodatkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto biscoff brownie

Ciasto Biscoff Brownie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciasto brownie pieczone z ciasteczkami Lotus i kremem ciasteczkowym Biscoff.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 16
Kalorie 441 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki

składniki na biscoff brownie

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto Biscoff Brownie

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem – dokładnie wymieszaj.
    200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
    mieszanie rozpuszczonego masła z czekoladą
  • Dodaj do wymieszanej czekolady cukier i wymieszaj łyżką.
    100 g cukru
    dodawanie cukru do masy na ciasto brownie
  • Wbij pojedynczo jajka i po każdym wymieszaj dokładnie masę czekoladową.
    3 jajka
    dodawanie jajek do masy na brownie
  • Przesiej przez sito mąkę oraz gorzkie kakao bezpośrednio do miski z masą czekoladową.
    120 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao
    przesiej mąkę i kakao przez sito do masy na ciasto
  • Wymieszaj ciasto łopatką.
    zmieszaj mąkę z kakao z ciastem
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy o wielkości około 22/22 cm – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
    wyłóż ciasto brownie do formy i rozprowadź równomiernie
  • Podgrzej krótko krem Biscoff (np. w mikrofalówce), aby stał się płynny i wylej go na wierzch brownie.
    ok 70 g kremu Biscoff
    polej brownie podgrzanym kremem ciasteczkowym
  • Przemieszaj delikatnie łyżeczką brownie z kremem, tak aby powstały "esy floresy".
    mieszanie ciasta brownie z kremem ciasteczkowym
  • Posyp wierzch brownie lekko połamanymi ciasteczkami lotus.
    ok 6-7 sztuk ciasteczek Lotus
    posypywanie ciasta brownie ciastkami lotus
  • Piecz ciasto brownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu brownie ostudź i pokrój na kawałki.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 441kcalWeglowodany: 43gBiałko: 7gTłuszcz: 27g
Słowa kluczowe brownie z ciasteczkami, brownie z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
brownie z ciastkami lotus i kremem biscoff

Brownie z kremem Biscoff – uwagi

Upiekłam nam ostatnio takie proste i jednocześnie pyszne ciasto brownie i rozeszło się praktycznie w ciągu dnia. Ciasto szczególnie zasmakowało mojemu synowi i on sam zjadł jego większość. Co to jest za ciasto Biscoff Brownie? To podwójnie czekoladowe ciasto brownie zrobione zarówno z czekoladą jak i z gorzkim kakao. Do tego słodki krem ciasteczkowy Biscoff i chrupiące ciastka Lotus. To razem daje cudne połączenie smaków.

czekoladowe ciasto z kremem biscoff

Składniki do brownie z ciasteczkami Lotus

Do przygotowania tego brownie będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie, albo masz już w domu. Poza nimi będziesz potrzebować krem Biscoff i ciasteczka Lotus. Poniżej podaję listę podstawowych składników.

  • czekolada gorzka – bazą brownie jest gorzka czekolada. W przepisie użyłam 200 g czekolady, wiem jednak, że ostatnio producenci czekolady lubią zmniejszać gramaturę czekolady do 90 a nawet 80 g. Jeśli masz czekoladę o wadze 90 g to ją użyj i będzie jej trochę mniej, ale nie zaszkodzi to brownie.
  • kakao – poza czekoladą do brownie dodałam jeszcze kakao – ma to być gorzkie kakao – może być zwykłe lub odłuszczone. Nie może to być słodzony napój kakaowy w proszku.
  • masło – użyj tu masła o zawartości tłuszczu około 82 %, możesz też zrobić brownie na oleju kokosowym, albo na maśle bez laktozy jeśli nie tolerujesz laktozy.
  • cukier – mimo tego, że brownie ma w sobie mnóstwo gorzkiej czekolady i gorzkiego kakao dodałam do niego zaledwie pół szklanki cukru. Nie chciałam robić zbyt słodkiego brownie, bo sporo słodyczy dodają ciasteczka oraz krem. Możesz oczywiście użyć więcej cukru, jeśli lubisz mocno słodkie ciasta.
  • ciasteczka Lotus – to popularne belgijskie ciasteczka o wyjątkowej chrupkości i lekko korzennym i cynamonowym smaku. Te ciasteczka bez problemu dostaniesz w Biedronce albo w sklapach Dealz. Można je również kupić np. na allegro.
  • krem Biscoff – ten krem zrobiony jest z pokruszonych ciasteczek Lotus. Jego kupno jest odrobinę bardziej problematyczne, bo sklepy nie mają go w stałej sprzedaży. Czasami pojawia się w Dealz, ja swój kupowałam na allegro – wzięłam od razu dwa opakowania. Ten krem i ciasteczka możesz zrobić samodzielnie – zobacz mój przepis na ciasteczka i krem ciasteczkowy speculoos (bardzo podobny w smaku).
ciasto czekoladowe z kremem biscoff

Przygotowanie brownie z kremem Biscoff – porady i wskazówki

Samo przygotowanie tego brownie jest niezwykle proste i do tego szybkie. Nie będziesz tu nawet potrzebować miksera, bo całe ciasto da się przygotować jedynie za pomocą łyżki lub łopatki i mieszania składników w misce. Pamiętaj tu o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki, tak aby się ogrzały. A co jeśli zapomnisz wyjąć jajka? To nie problem. Przełóż je do miski i zalej gorącą wodą. Potrzymaj jajka kilka minut w wodzie, a one się od niej ogrzeją. Podgrzej również krem Biscoff, aby stał się płynny. Ja go przełożyłam do miseczki i podgrzałam około 30 sekund w mikrofalówce.

brownie biscoff z kremem ciasteczkowym

Jak roztopić masło i czekoladę do brownie?

Masło i czekoladę możesz rozpuścić na dwa sposoby. Ja swoje masło przełożyłam do większej miski i dodałam połamaną czekoladę. Miskę wstawiłam do mikrofalówki i podgrzewałam w seriach po 30 sekund – po każdym, lekko mieszałam masę. W sumie rozpuszczenie czekolady zajęło mi 1,5 minuty. A co jeśli nie masz mikrofalówki? Wtedy masło przełóż do rondelka i rozpuść je samo. Wtedy dodaj połamaną czekoladę, poczekaj kilka minut, aby czekolada zmiękła i wtedy dokładnie wymieszaj. Do tak rozpuszczonej i wymieszanej czekolady z masłem zacznij dodawać pozostałe składniki.

Czas i temperatura pieczenia brownie

Ciasto brownie przełóż do formy do pieczenia o wielkości około 22 na 22 cm (formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, albo posmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra dół) i piecz około 35 minut. Ciasto możesz również piec na trybie termoobiegu – wtedy zmniejsz temperaturę o 10 stopni. Czas pieczenia zostaje podobny.

ciasto czekoladowe z kremem biscoff

Różne warianty brownie z ciasteczkami

To ciasto brownie możesz przygotować w różnych smakach. Wykorzystaj tu podstawowy przepis na ciasto brownie, a zmień składniki umieszczane na wierzchu, aby uzyskać inny smak. Jeśli nie masz kremu z ciasteczek Biscoff, to możesz wykorzystać zamiast niego krem czekoladowo-orzechowy (np. Nutellę), fajnie się tu również sprawdzi masło orzechowe (wtedy możesz dodać więcej cukru do brownie, bo masło jest niesłodkie), albo domowy sos karmelowy. Dodatkowo w okresie bożonarodzeniowym w Lidlu pojawia się ich krem ciasteczkowy – jest pyszny i świetnie zastąpi krem Biscoff.

Czym zastąpić ciasteczka Lotus w brownie?

Ciasteczka Lotus możesz zastąpić podobnymi w smaku ciasteczkami speculoos – zwykle są ogólnie dostępne w okresie przedświątecznym. Możesz też nadać temu brownie charakter bardziej świąteczny używając bardziej chrupiące pierniczki. Wtedy możesz dodać do samego ciasta na brownie łyżeczkę przyprawy do piernika, aby podkreślić smak pierniczkowy.

brownie z kremem biscoff i ciasteczkami lotus

Jak przechowywać Biscoff Brownie?

To ciasto brownie nie musi być przechowywane w lodówce. Świetnie sobie poradzi w temperaturze pokojowej. Polecam schować ciasto do szczelnego pojemnika, albo formę z ciastem przykryć folią spożywczą lub kloszem. Zapobiegnie to nadmiernemu obsychaniu ciasta.

ciasto biscoff brownie

Czy brownie z ciasteczkami Lotus można zamrozić?

Tak, ciasto brownie można zamrażać. Wystarczy owinąć je w folię spożywczą (po zupełnym ostudzeniu) i można go schować do zamrażarki. Tam może poleżeć około 3 miesiące.

Mam nadzieję, że to Biscoff Brownie z kremem Biscoff i ciasteczkami Lotus przypadnie Ci do gustu i będziesz często korzystać z tego przepisu. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to ciasto.

Ps. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe, to koniecznie zobacz mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same przepisy na pyszne czekoladowe słodkości, w tym przepisy, których nie ma na blogu i nie są nigdzie publikowane!

Czekoladowe wypieki okladka 2 na 3 mala

KUP TUTAJ

Polecane przepisy na brownie

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta w stylu brownie, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na te smakowite ciasta. Na blogu jest sporo przepisów na nie, a każdy inny i z innymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja – podaję swoją wersję.

Opublikowano: 2023 17 listopada

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 5c58aaa80a3b8addee3d12efce5bc60b?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2023 15 grudnia w 11:07- Odpowiedz

    ile najwięcej może leżeć po upieczeniu przed podaniem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 15 grudnia w 11:14- Odpowiedz

      W szczelnym pojemniku to może nawet z tydzień poleżeć

      • 5c58aaa80a3b8addee3d12efce5bc60b?s=54&d=mm&r=g
        Anna 2023 15 grudnia w 11:35- Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na brownie z ciasteczkami lotus

Zobacz mój prosty i szybki przepis na ciasto brownie zrobione z gorzką czekoladą i gorzkim kakao i pieczone z chrupiącymi korzennymi ciasteczkami lotus. Takie amerykańskie brownie zrobisz nawet bez użycia miksera! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania oraz z krótkim filmikiem a na pewno ciasto wyjdzie ci bez problemu. Takie podwójnie czekoladowe brownie z ciasteczkami to prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Zakup więc niezbędne składniki albo wykorzystaj podane przeze mnie zamienniki i upiecz to  ciasto jak najszybciej.