domowa nutella

Przepis na domową nutellę z orzechów laskowych

Moje dzieci bardzo lubią kremy czekoladowe i nie ukrywam, że ja też lubię je zjeść od czasu do czasu. Niestety nutella ze sklepu nie ma szczególnie dobrego składu i do tego ma strasznie dużo cukru. Dlatego postanowiłam zrobić ją sama. Domowa nutella to zaledwie kilka składników – chrupiące orzechy laskowe, skondensowane mleko słodzone, gorzka czekolada i miód do smaku. Spróbujcie koniecznie jak smakuje domowy krem czekoladowo-orzechowy.

domowa nutella

Domowa nutella przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, placuszków, czy naleśników, to przygotuj zdrowszą domową wersję takiego kremu.

nutella1 1

Domowa nutella przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową nutellę bez oleju palmowego i dodanego białego cukru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 1 słoik
Składniki
  • 1/3 szklanki leśnych orzechów ( w brązowej skórce)
  • 3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu ((oryginalnie są 3, ale według mnie przy takiej ilości trochę za bardzo czuć miód))
Instrukcja
 
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Orzechy wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz orzechy około 15 minut, aż będą prawie czarne.
    1/3 szklanki leśnych orzechów
  • Gorące orzechy owiń w ręcznik kuchenny i energicznie je pocieraj, aby usunąć skórki.
  • Oczyszczone orzechy zmiel na bardzo drobno.
  • W kąpieli wodnej podgrzej mleko, czekoladę i miód.
    3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka, 100 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki miodu
  • Dokładnie wymieszaj i dodaj do orzechów.
  • Całość przełóż do słoiczka.
  • Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Notatki
Szklanka o pojemności 250 ml. 
Prywatne
Słowa kluczowe zdrowa nutella
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Zdrowa nutella bez oleju palmowego – uwagi

Chyba wszystkie dzieci i większość dorosłych lubi nutellę i wszelkie czekoladowe kremy na kanapki, a można je wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do wielu wypieków :)

Ostatnio w internecie znalazłam przepis na domową nutellę i postanowiłam go wypróbować (przepis pochodzi ze strony food.com i zamieściła go Coffee Mom).

Nutellę robi się bardzo szybko i potrzeba tylko kilka składników.

W smaku wychodzi rewelacyjna i nawet nie wiem, czy nie smakuje mi lepiej  niż taka kupna :)

Moja co prawda wyszła lekko „crunchy”, bo mój malakser nie zdołał idealnie zmielić orzechów, ale to nawet dodaje „smaczku” temu kremowi :)

Zachęcam do wypróbowania – szczególnie, jeśli nutellę jedzą wasze dzieci, a chcecie ograniczyć w ich pożywieniu różne „dodatki” do żywności.

Z podanej porcji wychodzi średni słoiczek dżemowy.

A miłośników domowych smarowideł zapraszam jeszcze na domowe masło orzechowe :D

Polecane przepisy na domowe kremy do smarowania

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na domowe pyszne kremy do smarowania. Tutaj polecam takie trzy przepisy: