Domowa nutella
Przepis na domową nutellę z orzechów laskowych
Moje dzieci bardzo lubią kremy czekoladowe i nie ukrywam, że ja też lubię je zjeść od czasu do czasu. Niestety nutella ze sklepu nie ma szczególnie dobrego składu i do tego ma strasznie dużo cukru. Dlatego postanowiłam zrobić ją sama. Domowa nutella to zaledwie kilka składników – chrupiące orzechy laskowe, skondensowane mleko słodzone, gorzka czekolada i miód do smaku. Spróbujcie koniecznie jak smakuje domowy krem czekoladowo-orzechowy – sprawdź mój przepis i dowiedz się jak zrobić domową nutellę!
Spis treści
Domowa nutella przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, placuszków, czy naleśników, to przygotuj zdrowszą domową wersję takiego kremu.
Domowa nutella przepis
Składniki
- 1/3 szklanki leśnych orzechów ( w brązowej skórce)
- 3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki miodu ((oryginalnie są 3, ale według mnie przy takiej ilości trochę za bardzo czuć miód))
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Orzechy wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz orzechy około 15 minut, aż będą prawie czarne.1/3 szklanki leśnych orzechów
- Gorące orzechy owiń w ręcznik kuchenny i energicznie je pocieraj, aby usunąć skórki.
- Oczyszczone orzechy zmiel na bardzo drobno.
- W kąpieli wodnej podgrzej mleko, czekoladę i miód.3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka, 100 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki miodu
- Dokładnie wymieszaj i dodaj do orzechów.
- Całość przełóż do słoiczka.
- Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Notatki
Prywatne
Zdrowa nutella bez oleju palmowego – uwagi
Chyba wszystkie dzieci i większość dorosłych lubi nutellę i wszelkie czekoladowe kremy na kanapki, a można je wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do wielu wypieków :)
Ostatnio w internecie znalazłam przepis na domową nutellę i postanowiłam go wypróbować (przepis pochodzi ze strony food.com i zamieściła go Coffee Mom).
Nutellę robi się bardzo szybko i potrzeba tylko kilka składników.
W smaku wychodzi rewelacyjna i nawet nie wiem, czy nie smakuje mi lepiej niż taka kupna :)
Moja co prawda wyszła lekko „crunchy”, bo mój malakser nie zdołał idealnie zmielić orzechów, ale to nawet dodaje „smaczku” temu kremowi :)
Zachęcam do wypróbowania – szczególnie, jeśli nutellę jedzą wasze dzieci, a chcecie ograniczyć w ich pożywieniu różne „dodatki” do żywności.
Z podanej porcji wychodzi średni słoiczek dżemowy.
A miłośników domowych smarowideł zapraszam jeszcze na domowe masło orzechowe :D
Polecane przepisy na domowe kremy do smarowania
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na domowe pyszne kremy do smarowania. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Jak zrobić domową nutellę?
Zobacz mój prosty i szybki przepis na zdrową nutellę, którą bez problemu zrobisz w domu. Taka domowa nutella nie zawiera w sobie szkodliwego oleju palmowego, ani sztucznie dodanego cukru. Słodycz pochodzi tu ze słodzonego mleka skondensowanego oraz odrobiny miodu. Krem wychodzi mocno orzechowy w smaku - to zasługa prażonych orzechów laskowych. Do tego gorzka czekolada o dużej zawartości kakao i zdrowy krem czekoladowo-orzechowy gotowy!
Przepis na domowy krem czekoladowo-orzechowy
Nutellę na mleku skondensowanym możecie używać jako dodatek do placuszków albo naleśników. Możecie nią smarować chleb, a nawet dodawać do słodkich wypieków. Spróbujcie koniecznie!