Domowa nutella orzechowa
Chyba wszystkie dzieci i większość dorosłych lubi nutellę i wszelkie czekoladowe kremy na kanapki, a można je wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do wielu wypieków :)
Ostatnio w internecie znalazłam przepis na domową nutellę i postanowiłam go wypróbować (przepis pochodzi ze strony food.com i zamieściła go Coffee Mom).
Nutellę robi się bardzo szybko i potrzeba tylko kilka składników. W smaku wychodzi rewelacyjna i nawet nie wiem, czy nie smakuje mi lepiej niż taka kupna :) Moja co prawda wyszła lekko „crunchy”, bo mój malakser nie zdołał idealnie zmielić orzechów, ale to nawet dodaje „smaczku” temu kremowi :)
Zachęcam do wypróbowania – szczególnie, jeśli nutellę jedzą wasze dzieci, a chcecie ograniczyć w ich pożywieniu różne „dodatki” do żywności.
Z podanej porcji wychodzi średni słoiczek dżemowy.
A miłośników domowych smarowideł zapraszam jeszcze na domowe masło orzechowe :D
Domowa nutella – przepis do druku
Domowa nutella
- ⅓ szklanki leśnych orzechów w brązowej skórce
- ¾ szklanki skondensowanego słodzonego mleka
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu (oryginalnie są 3, ale według mnie przy takiej ilości trochę za bardzo czuć miód)
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Orzechy wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz orzechy około 15 minut, aż będą prawie czarne. Gorące orzechy owiń w ręcznik kuchenny i energicznie je pocieraj, aby usunąć skórki. Oczyszczone orzechy zmiel na drobno.
- W kąpieli wodnej podgrzej mleko, czekoladę i miód. Dokładnie wymieszaj i dodaj do orzechów. Całość przełóż do słoiczka.
- Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Zostaw komentarz