Domowa nutella

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
domowa nutella

Przepis na domową nutellę z orzechów laskowych

Moje dzieci bardzo lubią kremy czekoladowe i nie ukrywam, że ja też lubię je zjeść od czasu do czasu. Niestety nutella ze sklepu nie ma szczególnie dobrego składu i do tego ma strasznie dużo cukru. Dlatego postanowiłam zrobić ją sama. Domowa nutella to zaledwie kilka składników – chrupiące orzechy laskowe, skondensowane mleko słodzone, gorzka czekolada i miód do smaku. Spróbujcie koniecznie jak smakuje domowy krem czekoladowo-orzechowy – sprawdź mój przepis i dowiedz się jak zrobić domową nutellę!

domowa nutella

Domowa nutella przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, placuszków, czy naleśników, to przygotuj zdrowszą domową wersję takiego kremu.

nutella1 1

Domowa nutella przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową nutellę bez oleju palmowego i dodanego białego cukru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 1 słoik
Składniki
  • 1/3 szklanki leśnych orzechów ( w brązowej skórce)
  • 3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu ((oryginalnie są 3, ale według mnie przy takiej ilości trochę za bardzo czuć miód))
Instrukcja
 
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Orzechy wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz orzechy około 15 minut, aż będą prawie czarne.
    1/3 szklanki leśnych orzechów
  • Gorące orzechy owiń w ręcznik kuchenny i energicznie je pocieraj, aby usunąć skórki.
  • Oczyszczone orzechy zmiel na bardzo drobno.
  • W kąpieli wodnej podgrzej mleko, czekoladę i miód.
    3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka, 100 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki miodu
  • Dokładnie wymieszaj i dodaj do orzechów.
  • Całość przełóż do słoiczka.
  • Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Notatki
Szklanka o pojemności 250 ml. 
Prywatne
Słowa kluczowe zdrowa nutella
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Zdrowa nutella bez oleju palmowego – uwagi

Chyba wszystkie dzieci i większość dorosłych lubi nutellę i wszelkie czekoladowe kremy na kanapki, a można je wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do wielu wypieków :)

Ostatnio w internecie znalazłam przepis na domową nutellę i postanowiłam go wypróbować (przepis pochodzi ze strony food.com i zamieściła go Coffee Mom).

Nutellę robi się bardzo szybko i potrzeba tylko kilka składników.

W smaku wychodzi rewelacyjna i nawet nie wiem, czy nie smakuje mi lepiej  niż taka kupna :)

Moja co prawda wyszła lekko „crunchy”, bo mój malakser nie zdołał idealnie zmielić orzechów, ale to nawet dodaje „smaczku” temu kremowi :)

Zachęcam do wypróbowania – szczególnie, jeśli nutellę jedzą wasze dzieci, a chcecie ograniczyć w ich pożywieniu różne „dodatki” do żywności.

Z podanej porcji wychodzi średni słoiczek dżemowy.

A miłośników domowych smarowideł zapraszam jeszcze na domowe masło orzechowe :D

Polecane przepisy na domowe kremy do smarowania

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na domowe pyszne kremy do smarowania. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 21 października

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Jak zrobić domową nutellę?

Zobacz mój prosty i szybki przepis na zdrową nutellę, którą bez problemu zrobisz w domu. Taka domowa nutella nie zawiera w sobie szkodliwego oleju palmowego, ani sztucznie dodanego cukru. Słodycz pochodzi tu ze słodzonego mleka skondensowanego oraz odrobiny miodu. Krem wychodzi mocno orzechowy w smaku - to zasługa prażonych orzechów laskowych. Do tego gorzka czekolada o dużej zawartości kakao i zdrowy krem czekoladowo-orzechowy gotowy!

Przepis na domowy krem czekoladowo-orzechowy

Nutellę na mleku skondensowanym możecie używać jako dodatek do placuszków albo naleśników. Możecie nią smarować chleb, a nawet dodawać do słodkich wypieków. Spróbujcie koniecznie!