Czekoladowe masło orzechowe

czekoladowe masło orzechowe 5

Nie wiem, czy wiecie, że bardzo prosto i szybko zrobicie w domu masło orzechowe – i będzie to najzdrowsze masło orzechowe jakie kiedykolwiek zjecie :)

Ja przygotowałam ostatnio czekoladowe masło orzechowe, bo zaintrygował mnie przepis znaleziony na stronie Lawendowy Dom – autorka podaje tam jeszcze przepis na masło orzechowe z miodem (też pewnie wkrótce wypróbuję) i na zwykłe.

Przygotowałam od razu porcję podaną w przepisie, ale powiem od razu, że trzeba zrobić co najmniej podwójną porcję, bo ta ilość na długo Wam nie wystarczy ;)

Ja masełko wyjadam łyżeczką prosto ze słoika – nie rozdrabniam się ze smarowaniem ;)

Jak dla mnie czekoladowa wersja jest rewelacyjna – co prawda mój mąż mówi, że by masło dosłodził – użyłam gorzką czekoladę – dla mnie jest super takie właśnie :)

Przypominam Wam również przepisy na krem migdałowy i domową nutellę :)

czekoladowe masło orzechowe 1

czekoladowe masło orzechowe 4

czekoladowe masło orzechowe 6

czekoladowe masło orzechowe 7

czekoladowe masło orzechowe 9

 

przepis na masło orzechowe

Czekoladowe masło orzechowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

  • 170 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • około 1-2 łyżek oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnej mlecznej, lub po połowie mieszanej)
  • plus dodatkowo trochę posiekanych orzeszków - jeśli chcesz mieć masło orzechowe crunchy :)

Instrukcja
 

  • Orzeszki wrzuć na suchą patelnię i podpraż kilka minut - zamieszaj od czasu do czasu.
  • Przestudź.
  • Zmiksuj orzeszki blenderem, w trakcie dodawaj po trochu olej rzepakowy - tyle aby masa miała ładną, kremową konsystencję - im dłużej będziesz miksować, tym masa będzie gładsza, więc nie dawaj od razu całego oleju.
  • W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę.
  • Lekko przestudź, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz dodatkowo dodać do masła posiekane orzeszki :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!