Przepis na cukiniowe brownie – przepis krok po kroku
Cukiniowe brownie dołącza do wcześniejszych przepisów na słodkości z cukinią – możecie już znaleźć przepis na babeczki cukiniowo-czekoladowe, babeczki cukiniowe z kremem malinowym oraz babeczki jabłkowo-cukiniowe.
Jak widać ewidentnie brakowało mi w kolekcji zwykłego ciacha z cukinią ;)
Mam w planach kolejne ciasto cukiniowe, ale na razie mam dla was wersję czekoladową.
Takie cukiniowe brownie jest rewelacyjnie wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość, a wierzcie mi, że nikt nie zgadnie, że jest z cukinią.
Mój syn się nim wręcz zajadał, a ja byłam zachwycona, że chociaż w tej postaci zjada warzywa :D
Jeśli w domu też macie takiego warzywnego niejadka, to upieczcie mu takie czekoladowe ciasto z cukinią – albo któreś z babeczek.
Z podanej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – ja je upiekłam w blaszce o wielkości około 23/30 cm.
Cukiniowe brownie przepis do druku

Cukiniowe brownie
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 23/30 cm.
Składniki
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru
- pół szklanki oleju
- 300 g mąki pszennej
- 30 g gorzkiego kakao
- około 450 g tartej na grubych oczkach cukinii (nie odciskanej)
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 150 g posiekanej czekolady - użyłam mleczną
Instrukcja
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieść w misce i wymieszaj porządnie łyżką.2 duże jajka - użyłam rozmiar L, 200 g cukru, pół szklanki oleju, 300 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao, około 450 g tartej na grubych oczkach cukinii, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj około 100 g posiekanej czekolady i wymieszaj.około 150 g posiekanej czekolady - użyłam mleczną
- Formę do pieczenia (o wielkości około 23/30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Przelej ciasto do formy, a wierzch posyp pozostałą czekoladą.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.