Przepis na cukiniowe brownie – przepis krok po kroku

ciasto czekoladowo-cukiniowe


Cukiniowe brownie dołącza do wcześniejszych przepisów na słodkości z cukinią – możecie już znaleźć przepis na babeczki cukiniowo-czekoladowe, babeczki cukiniowe z kremem malinowym oraz babeczki jabłkowo-cukiniowe.

Jak widać ewidentnie brakowało mi w kolekcji zwykłego ciacha z cukinią ;)

Mam w planach kolejne ciasto cukiniowe, ale na razie mam dla was wersję czekoladową.

Takie cukiniowe brownie jest rewelacyjnie wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość, a wierzcie mi, że nikt nie zgadnie, że jest z cukinią.

Mój syn się nim wręcz zajadał, a ja byłam zachwycona, że chociaż w tej postaci zjada warzywa :D

Jeśli w domu też macie takiego warzywnego niejadka, to upieczcie mu takie czekoladowe ciasto z cukinią – albo któreś z babeczek.

Z podanej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – ja je upiekłam w blaszce o wielkości około 23/30 cm.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

cukiniowe brownie z czekoladą

czekoladowe ciasto z cukinią

ciasto czekoladowe z cukinią

cukiniowe brownie

Cukiniowe brownie przepis do druku

ciasto z cukinią i czekoladą

Cukiniowe brownie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z cukinią.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 16
Kalorie 292 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 23/30 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieść w misce i wymieszaj porządnie łyżką.
    2 duże jajka - użyłam rozmiar L, 200 g cukru, pół szklanki oleju, 300 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao, około 450 g tartej na grubych oczkach cukinii, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodaj około 100 g posiekanej czekolady i wymieszaj.
    około 150 g posiekanej czekolady - użyłam mleczną
  • Formę do pieczenia (o wielkości około 23/30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Przelej ciasto do formy, a wierzch posyp pozostałą czekoladą.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 292kcalWeglowodany: 38gBiałko: 4.8gTłuszcz: 13.7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

cukiniowe brownie

Inspiracja.