Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cukiniowe brownie

By | 2017-10-05T20:59:05+00:00 2017 Październik 10th|Ciasta czekoladowe, Warzywa na słodko|

Cukiniowe brownie

 

ciasto czekoladowo-cukiniowe

 

Cukiniowe brownie dołącza do wcześniejszych przepisów na słodkości z cukinią – możecie już znaleźć przepis na babeczki cukiniowo-czekoladowe, babeczki cukiniowe z kremem malinowym oraz babeczki jabłkowo-cukiniowe.

Jak widać ewidentnie brakowało mi w kolekcji zwykłego ciacha z cukinią 😉

Mam w planach kolejne ciasto cukiniowe, ale na razie mam dla was wersję czekoladową.

Takie cukiniowe brownie jest rewelacyjnie wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość, a wierzcie mi, że nikt nie zgadnie, że jest z cukinią.

Mój syn się nim wręcz zajadał, a ja byłam zachwycona, że chociaż w tej postaci zjada warzywa 😀

Jeśli w domu też macie takiego warzywnego niejadka, to upieczcie mu takie czekoladowe ciasto z cukinią – albo któreś z babeczek.

Z podanej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – ja je upiekłam w blaszce o wielkości około 23/30 cm.

 

cukiniowe brownie z czekoladą

 

czekoladowe ciasto z cukinią

 

ciasto czekoladowe z cukinią

 

cukiniowe brownie

 

Cukiniowe brownie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 23/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • około 450 g tartej na grubych oczkach cukinii (nie odciskanej)
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 150 g posiekanej czekolady - użyłam mleczną
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieść w misce i wymieszaj porządnie łyżką.
  2. Dodaj około 100 g posiekanej czekolady i wymieszaj.
  3. Formę do pieczenia (o wielkości około 23/30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  4. Przelej ciasto do formy, a wierzch posyp pozostałą czekoladą.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 292 Tłuszcze: 13,7g Węglowodany: 38g Błonnik: 1g Białka: 4,8g

 

 

cukiniowe brownie

 

Inspiracja.

Reklama

2 komentarze

  1. Pycha, wygląda na takie mięciusie i delikatne 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: