Batoniki snickers – domowa wersja
Jeśli uwielbiacie batoniki snickers, to ten przepis jest właśnie dla Was :)
Jest tu mnóstwo czekolady, orzechy, toffi, a nawet pianki marshmallow :)
Przepis jest co prawda trochę czasochłonny, ale myślę, że warto je zrobić – szczególnie, że mi wyszły 32 batoniki – już się boję o stan uzębienia w mojej rodzinie ;)
Ze względu na ich słodkość proponuję zrobionie ich w gorzkiej czekoladzie – ja zrobiłam część w słodkiej, a część w gorzkiej i zdecydowanie bardziej wolę te w gorzkiej, chociaż pewnie dzieciaki będą szaleć, za tymi bardziej słodkimi :)
Przepis znalazłam na you tube.
Ja robiłam batonik w foremce 24/24 cm.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na kokosowe batoniki jak Bounty, kostkę karmelową, albo batoniki musli.
Batoniki snickers – przepis do druku

Batoniki snickers
Składniki
1 warstwa
- 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2 warstwa:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka zagęszczonego (ja używałam słodzonego, bo takie akurat miałam)
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 szklanki pianek marshmallow
3 warstwa:
- 1,5 szklanki orzeszków ziemnych (można użyć solonych - będzie mniej słodko) lekko rozdrobnionych
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 350 g cukierków toffi
- 1/3 szklanki zagęszczonego mleka
pokrycie:
- 3-4 tabliczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej
Instrukcja
- Wysmaruj tłuszczem blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą warstwę - rozpuszczoną czekoladę - wyrównaj powierzchnię i odstaw do zastygnięcia.
- Przygotuj drugą warstwę. Rozpuść w garnku masło, cukier i wanilię. Dodaj mleko zagęszczone i pianki, Mieszaj cały czas, bo masa się szybko przypala. Wyłóż masę na warstwę czekolady i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj trzecią warstwę. Rozpuść razem cukierki toffi, masło orzechowe i mleko zagęszczone - proponuję robić to w kąpieli wodnej, bo cukierki się długo rozpuszczają i może się całość przypalić.
- Na koniec dodaj do masy lekko pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę do foremki i odstaw do wystudzenia.
- Schłódź w lodówce przez przynajmniej dwie godziny.
- Wyjmij masę z foremki razem z papierem, pokrój ostrym nożem na batoniki (wielkość zależy od ciebie), każdy batonik oblej czekoladą i odłóż do zastygnięcia.