Przepis na kostkę karmelową z czekoladą

kostka karmelowa


Powiem tak – nie trzeba było robić tej kostki karmelowej.

Okazało się, że zrobiłam ją ku swojej zgubie, bo ciągle chodziłam i ją podjadałam.

Dawno nie miałam tak, że tak ciężko było mi się oprzeć jakimś słodyczom.

A ta kostka karmelowa jest po prostu przeeeepyszna.

Chrupiący lekko kokosowy spód, masa karmelowa ze słodzonego zagęszczonego mleka i golden syrup, a do tego gruba warstwa czekolady – dla równowagi gorzkiej.

Jeśli zauważyliście wyżej wymieniony golden syrup, to tak będzie wam potrzebny.

Możecie go kupić w sklepach internetowych, albo możecie zrobić go sami – bo to nic innego jak gęsty syrop cukrowy – na blogu jest przepis na golden syrup, więc zapraszam.

Czasami można go zastąpić sztucznym miodem – ale w tym przepisie nie próbowałam dawać miodu, więc trudno mi powiedzieć jak wtedy wyjdzie całość.

Przepis pochodzi od niezawodnej Donny Hay.

Sprawdźcie również inne jej przepisy, które już przetestowałam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

kostka karmelowa

batoniki karmelowe

domowe batoniki z czekoladą

batoniki karmelowe

batoniki karmelowe z czekoladą

Kostka karmelowa przepis do druku

kostka karmelowa z czekoladą

Kostka karmelowa

Wypieki Beaty
Przepis na słodką karmelową kostkę z czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 20
Kalorie 422 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm

Składniki

ciasto:

nadzienie karmelowe:

  • 125 g masła
  • 800 g słodzonego zagęszczonego mleka - użyłam z Gostynia
  • 125 g golden syrup

czekolada:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
    150 g mąki pszennej, 40 g wiórek kokosowych, 125 g masła, 90 g cukru trzcinowego
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp ciasto i ugnieć go cienką warstwą w całej foremce.
  • Podpiecz ciasto około 15-20 minut w 180 stopniach.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie karmelowe.
  • W garnku umieść masło, zagęszczone mleko i golden syrup.
    125 g masła, 800 g słodzonego zagęszczonego mleka, 125 g golden syrup
  • Gotuj przez około 15 minut - często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała mniej więcej konsystencję budyniu.
  • Wylej masę na podpieczony spód i piecz przez około 15 - 20 minut - aż będzie lekko przyrumienione.
  • Ostudź całość.
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem.
    200 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju
  • Wylej czekoladę na masę karmelową i wyrównaj powierzchnię.
  • Schłodź całość w lodówce, aby masa czekoladowa stężała.
  • Ostrym nożem pokrój na batoniki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 422kcalWeglowodany: 51.8gBiałko: 5.4gTłuszcz: 22.1gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

domowe twixy