kostka karmelowa

Przepis na kostkę karmelową z czekoladą

Dziś u mnie kostka karmelowa z przepisu Donny Hay. To rewelacyjne ciasto smakuje tak wyśmienicie, że trudno się mu będzie oprzeć. Mamy tu kruchy spód z wiórkami kokosowymi, nadzienie ze słodzonego mleka skondensowanego i warstwę polewy czekoladowej. Całość jest wręcz rewelacyjna! To trochę takie batoniki karmelowe, szczególnie jeśli pokroicie je na mniejsze porcje. Zobaczcie mój przepis i przygotujcie je na weekend do kawy.

kostka karmelowa

Kostka karmelowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na niezwykły deser, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kostka karmelowa z czekoladą

Kostka karmelowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słodką karmelową kostkę z czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 20
Kalorie 422 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki

składniki na ciasto:

składniki na nadzienie karmelowe:

  • 125 g masła
  • 800 g słodzonego zagęszczonego mleka ( – użyłam z Gostynia)
  • 125 g golden syrup

składniki na warstwę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić krajankę karmelową

  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
    150 g mąki pszennej, 40 g wiórek kokosowych, 125 g masła, 90 g cukru trzcinowego
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp ciasto i ugnieć go cienką warstwą w całej foremce.
  • Podpiecz ciasto około 15-20 minut w 180 stopniach.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie karmelowe.
  • W garnku umieść masło, zagęszczone mleko i golden syrup.
    125 g masła, 800 g słodzonego zagęszczonego mleka, 125 g golden syrup
  • Gotuj przez około 15 minut – często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała mniej więcej konsystencję budyniu.
  • Wylej masę na podpieczony spód i piecz przez około 15 – 20 minut – aż będzie lekko przyrumienione.
  • Ostudź całość.
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem.
    200 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju
  • Wylej czekoladę na masę karmelową i wyrównaj powierzchnię.
  • Schłodź całość w lodówce, aby masa czekoladowa stężała.
  • Ostrym nożem pokrój na batoniki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 422kcalWeglowodany: 51.8gBiałko: 5.4gTłuszcz: 22.1gBłonnik: 0.9g
Słowa kluczowe batoniki karmelowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
batoniki karmelowe

Krajanka karmelowa z czekoladą – uwagi

Powiem tak – nie trzeba było robić tej kostki karmelowej. Okazało się, że zrobiłam ją ku swojej zgubie, bo ciągle chodziłam i ją podjadałam. Dawno nie miałam tak, że tak ciężko było mi się oprzeć jakimś słodyczom. A ta kostka karmelowa jest po prostu przeeeepyszna. Chrupiący lekko kokosowy spód, masa karmelowa ze słodzonego zagęszczonego mleka i golden syrup, a do tego gruba warstwa czekolady – dla równowagi gorzkiej.

domowe batoniki z czekoladą

Składniki niezbędne do przygotowania kostki karmelowej

Jeśli zauważyliście wyżej wymieniony golden syrup, to tak będzie wam potrzebny. Możecie go kupić w sklepach internetowych, albo możecie zrobić go sami – bo to nic innego jak gęsty syrop cukrowy – na blogu jest przepis na golden syrup, więc zapraszam. Czasami można go zastąpić sztucznym miodem – ale w tym przepisie nie próbowałam dawać miodu, więc trudno mi powiedzieć jak wtedy wyjdzie całość.

Przepis na to słodkie ciasto pochodzi od niezawodnej Donny Hay. Sprawdźcie również inne jej przepisy, które już przetestowałam i przedstawiłam na blogu – polecam między innymi proste ciasto z cynamonowym wierzchem, albo nieziemskie bezy z karmelem.

batoniki karmelowe
batoniki karmelowe z czekoladą
domowe twixy

Polecane przepisy na karmelowe desery

Jeśli lubisz słodkie karmelowe i kajmakowe desery i wypieki, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy: