Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kostka karmelowa

By | 2018-01-01T14:58:17+00:00 2018 Styczeń 6th|Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe, Ciasta kruche, Desery, Karnawałowe przepisy|

Kostka karmelowa z czekoladą

 

kostka karmelowa

 

Powiem tak – nie trzeba było robić tej kostki karmelowej.

Okazało się, że zrobiłam ją ku swojej zgubie, bo ciągle chodziłam i ją podjadałam.

Dawno nie miałam tak, że tak ciężko było mi się oprzeć jakimś słodyczom.

A ta kostka karmelowa jest po prostu przeeeepyszna.

Chrupiący lekko kokosowy spód, masa karmelowa ze słodzonego zagęszczonego mleka i golden syrup, a do tego gruba warstwa czekolady – dla równowagi gorzkiej.

Jeśli zauważyliście wyżej wymieniony golden syrup, to tak będzie wam potrzebny. Możecie go kupić w sklepach internetowych, albo możecie zrobić go sami – bo to nic innego jak gęsty syrop cukrowy – na blogu jest przepis na golden syrup, więc zapraszam.

Czasami można go zastąpić sztucznym miodem – ale w tym przepisie nie próbowałam dawać miodu, więc trudno mi powiedzieć jak wtedy wyjdzie całość.

Przepis pochodzi od niezawodnej Donny Hay.

Sprawdźcie również inne jej przepisy, które już przetestowałam.

 

kostka karmelowa

 

batoniki karmelowe

 

domowe batoniki z czekoladą

 

batoniki karmelowe

 

batoniki karmelowe z czekoladą

 

Kostka karmelowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 150 g mąki pszennej - 1 szklanka
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 90 g cukru trzcinowego - niecałe pół szklanki
nadzienie karmelowe:
  • 125 g masła
  • 800 g słodzonego zagęszczonego mleka - użyłam z Gostynia
  • 125 g golden syrup
czekolada:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp ciasto i ugnieć go cienką warstwą w całej foremce.
  3. Podpiecz ciasto około 15-20 minut w 180 stopniach.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie karmelowe.
  5. W garnku umieść masło, zagęszczone mleko i golden syrup.
  6. Gotuj przez około 15 minut - często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała mniej więcej konsystencję budyniu.
  7. Wylej masę na podpieczony spód i piecz przez około 15 - 20 minut - aż będzie lekko przyrumienione.
  8. Ostudź całość.
  9. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem.
  10. Wylej czekoladę na masę karmelową i wyrównaj powierzchnię.
  11. Schłódź całość w lodówce, aby masa czekoladowa stężała.
  12. Ostrym nożem pokrój na batoniki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 422 Tłuszcze: 22,1 g Węglowodany: 51,8 g Błonnik: 0,9 g Białka: 5,4 g

 

 

domowe twixy

Reklama

3 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/01/06 at 16:37 - Reply

    O jeżu aż oczu nie można oderwać <3

  2. Kulinarne Wyskoki 2018/01/06 at 13:40 - Reply

    Totalnie moje smaki! Pyszności 🙂

    • wypiekibeaty 2018/01/06 at 14:09 - Reply

      Ja zjadłam chyba największą część 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: