Przepis na proste ciasto z cynamonowym wierzchem

ciasto z cynamonowym wierzchem

Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto z cynamonowym wierzchem z książki „Modern Baking” Donny Hay.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego bardzo smaczne.

Ma w sobie posypkę z cukru, cynamonu i kawy rozpuszczalnej.

Moja posypka wyszła bardzo ciemna, bo zamiast cukru trzcinowego wykorzystałam resztkę cukru kokosowego.

Cukier kokosowy ma ciemną barwę i cięższy, kawowy smak – świetnie się tu sprawdził. Jeśli masz w domu taki cukier, to użyj właśnie jego :D

Sam przepis też odrobinę zmodyfikowałam – użyłam dużo mniej cukru niż w przepisie – szczególnie, że w tej posypce jest jeszcze dodatkowy cukier.

Samej posypki też jest bardzo dużo i myślę, że można ją zrobić z połowy porcji i też będzie ok.

Jeśli lubicie przepisy Donny Hay, to na blogu jest ich jeszcze kilka – zachęcam, do wypróbowania :)

proste ciasto kawowe proste ciasto cynamonowe

kawowe ciasto z cynamonem cynamonowe ciasto z kawą

ciasto cynamonowo-kawowe ciasto z cynamonowym wierzchem

Ciasto z cynamonowym wierzchem – przepis do druku

ciasto z cynamonowym wierzchem

Ciasto z cynamonowym wierzchem

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 193 kcal

Składniki
  

posypka:

  • 175 g (1 szklanka) cukru trzcinowego albo kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - proszek lub granulki

ciasto:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem składniki posypki.
  • Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
  • Jajka krótko zmiksuj z cukrem.
  • Dodaj do jajek mąkę na zmianę z mlekiem i masłem.
  • Przelej połowę ciasta do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  • Posyp ciasto połową posypki.
  • Wlej resztę ciasta i wysyp resztę posypki.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 193kcalWeglowodany: 23gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!