Ciasto z cynamonowym wierzchem

 

ciasto z cynamonowym wierzchem

 

Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto z cynamonowym wierzchem z książki „Modern Baking” Donny Hay.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego bardzo smaczne.

Ma w sobie posypkę z cukru, cynamonu i kawy rozpuszczalnej.

Moja posypka wyszła bardzo ciemna, bo zamiast cukru trzcinowego wykorzystałam resztkę cukru kokosowego.

Cukier kokosowy ma ciemną barwę i cięższy, kawowy smak – świetnie się tu sprawdził. Jeśli masz w domu taki cukier, to użyj właśnie jego :D

Sam przepis też odrobinę zmodyfikowałam – użyłam dużo mniej cukru niż w przepisie – szczególnie, że w tej posypce jest jeszcze dodatkowy cukier.

Samej posypki też jest bardzo dużo i myślę, że można ją zrobić z połowy porcji i też będzie ok.

Jeśli lubicie przepisy Donny Hay, to na blogu jest ich jeszcze kilka – zachęcam, do wypróbowania :)

 

proste ciasto kawowe proste ciasto cynamonowe
 

kawowe ciasto z cynamonem cynamonowe ciasto z kawą
 

ciasto cynamonowo-kawowe ciasto z cynamonowym wierzchem
 

Ciasto z cynamonowym wierzchem – przepis do druku

Ciasto z cynamonowym wierzchem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
posypka:
  • 175 g (1 szklanka) cukru trzcinowego albo kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - proszek lub granulki
ciasto:
  • 375 g (2 i pół szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem składniki posypki.
  2. Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Jajka krótko zmiksuj z cukrem.
  4. Dodaj do jajek mąkę na zmianę z mlekiem i masłem.
  5. Przelej połowę ciasta do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  6. Posyp ciasto połową posypki.
  7. Wlej resztę ciasta i wysyp resztę posypki.
  8. Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 193 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 23 g Białka: 4 g