Przepis na ciastka kokosowe z białą czekoladą

ciasteczka kokosowe


Te ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezła gratka dla wielbicieli kokosowych, słodkich smaków :)

Ciacha ślicznie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej.

Kokos nie dominuje mocno w smaku, za to z każdym gryzem czujemy go delikatnie na języku, a potem natyka się na kawałeczki rozpuszczonej białej czekolady :)

Jak dla mnie te ciasteczka to rewelacja – delikatne, przepyszne, chrupiące, a do tego dziecinnie proste do wykonania.

Jeśli macie dzieci, to koniecznie zróbcie z nimi ciastka kokosowe.

Samo ciasto przygotujecie spokojnie z pomocą miksera – dzieci będę dodawać składniki, a potem jest najfajniejsza część :)

Dłońmi nabieramy trochę ciasta, toczymy kulkę, kładziemy ją na blaszce i spłaszczamy – tadam  – koniec pracy!

Uwierzcie mi – dzieci będą zachwycone – szczególnie, że ciasto ma taką konsystencję, że nie jest mocno lepiące, czy też brudzące – ja nawet pod koniec ciasto wyrobiłam krótko rękoma, aby cała mąka „weszła” do ciasta.

Mi wyszły z tego przepisu 24 duże ciacha – brałam porcje ciasta wielkości mniej więcej piłeczki golfowej.

A wielbicieli kokosowych ciasteczek zapraszam serdecznie na najprostsze na świecie i najpyszniejsze kokosanki :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 6 ocen
Postaw mi kawę

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

ciasteczka kokosowe

ciasteczka czekoladowe

ciasteczka z czekoladą

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

Ciasteczka kokosowe z czekoladą przepis do druku

chocolate chip coconut cookies

Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Wypieki Beaty
Pyszne i proste ciasteczka kokosowe z białą czekoladą.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 24 sztuki

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
    125 g masła, 200 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g wiórek kokosowych
  • Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.
    1 jajko, 100 g białej czekolady
  • Miksuj tylko do połączenia składników - na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
  • Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta - tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią - zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut - nie muszą być mocno rumiane z wierzchu - jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
  • Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy - gdy przestygną to stwardnieją.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasteczka kokosowe

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.