Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

 

ciasteczka kokosowe

 

Te ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezła gratka dla wielbicieli kokosowych, słodkich smaków 🙂

Ciacha ślicznie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej.

Kokos nie dominuje mocno w smaku, za to z każdym gryzem czujemy go delikatnie na języku, a potem natyka się na kawałeczki rozpuszczonej białej czekolady 🙂

Jak dla mnie te ciasteczka to rewelacja – delikatne, przepyszne, chrupiące, a do tego dziecinnie proste do wykonania.

Jeśli macie dzieci, to koniecznie zróbcie z nimi ciasteczka kokosowe.

Samo ciasto przygotujecie spokojnie z pomocą miksera – dzieci będę dodawać składniki, a potem jest najfajniejsza część 🙂

Dłońmi nabieramy trochę ciasta, toczymy kulkę, kładziemy ją na blaszce i spłaszczamy – tadam  – koniec pracy!

Uwierzcie mi – dzieci będą zachwycone – szczególnie, że ciasto ma taką konsystencję, że nie jest mocno lepiące, czy też brudzące – ja nawet pod koniec ciasto wyrobiłam krótko rękoma, aby cała mąka „weszła” do ciasta.

Mi wyszły z tego przepisu 24 duże ciacha – brałam porcje ciasta wielkości mniej więcej piłeczki golfowej.

A wielbicieli ciasteczek kokosowym zapraszam serdecznie na najprostsze na świecie i najpyszniejsze kokosanki 😀

 

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

 

ciasteczka kokosowe

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka z czekoladą

 

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

 

Ciasteczka kokosowe z czekoladą
 
Autor:
Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru (ale można dać mniej)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 300 g mąki
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 100 g białej czekolady - posiekanej
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.
  4. Miksuj tylko do połączenia składników - na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
  5. Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta - tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią - zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - nie muszą być mocno rumiane z wierzchu - jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
  7. Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy - gdy przestygną to stwardnieją.
 

 

ciasteczka kokosowe

 

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Dietetyczne Fanaberie

    Uwielbiam kokosa ! A Twoje ciasteczka wyglądają fenomenalnie. Jak się na nie patrzy to aż ślinka cieknie 🙂

    • Dziękuję 🙂 bardzo łatwo się je robi, więc spróbuj koniecznie 🙂

  • Kokos i biała czekolada to świetny duet 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux