Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

 

ciasteczka kokosowe

 

Te ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezła gratka dla wielbicieli kokosowych, słodkich smaków :)

Ciacha ślicznie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej.

Kokos nie dominuje mocno w smaku, za to z każdym gryzem czujemy go delikatnie na języku, a potem natyka się na kawałeczki rozpuszczonej białej czekolady :)

Jak dla mnie te ciasteczka to rewelacja – delikatne, przepyszne, chrupiące, a do tego dziecinnie proste do wykonania.

Jeśli macie dzieci, to koniecznie zróbcie z nimi ciasteczka kokosowe.

Samo ciasto przygotujecie spokojnie z pomocą miksera – dzieci będę dodawać składniki, a potem jest najfajniejsza część :)

Dłońmi nabieramy trochę ciasta, toczymy kulkę, kładziemy ją na blaszce i spłaszczamy – tadam  – koniec pracy!

Uwierzcie mi – dzieci będą zachwycone – szczególnie, że ciasto ma taką konsystencję, że nie jest mocno lepiące, czy też brudzące – ja nawet pod koniec ciasto wyrobiłam krótko rękoma, aby cała mąka „weszła” do ciasta.

Mi wyszły z tego przepisu 24 duże ciacha – brałam porcje ciasta wielkości mniej więcej piłeczki golfowej.

A wielbicieli ciasteczek kokosowym zapraszam serdecznie na najprostsze na świecie i najpyszniejsze kokosanki :D

 

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

 

ciasteczka kokosowe

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka z czekoladą

 

ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

 

chocolate chip coconut cookies

Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Wypieki Beaty
Pyszne i proste ciasteczka kokosowe z białą czekoladą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
  • Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.
  • Miksuj tylko do połączenia składników - na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
  • Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta - tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią - zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - nie muszą być mocno rumiane z wierzchu - jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
  • Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy - gdy przestygną to stwardnieją.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasteczka kokosowe

 

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.