Przepis na cynamonowe ciasteczka snickerdoodles
Nazwa snickerdoodles brzmi tajemniczo, prawda?
Podobno te ciasteczka mają niemieckie pochodzenie, tam nazywano je schneckennudeln.
Ciasteczka charakteryzują się tym, że przed pieczeniem są obtaczane w mieszance cukru i cynamonu.
Snickerdoodles są rewelacyjnym dodatkiem do ciepłego mleka i kakao i aż się o to proszą :)
Są do tego bardzo proste do przygotowania – ja robiłam swoje z córeczką (poniżej jest zdjęcie z przygotowań). Weronika miała z tego niezłą frajdę i dzielnie robiła kulki z ciasta i obtaczała je w cukrze (potem sama się dobrała do tego cukru ;)).
Upieczcie je koniecznie ze swoimi dziećmi i potem podajcie je im na podwieczorek :)
Zapomniałam dodać, że korzystałam z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”.
Przepis na ciasteczka snickerdoodles

Ciasteczka snickerdoodles
Składniki
ciasteczka:
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru (kryształu)
- 1 łyżka cynamonu
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.
- Dodaj do masy maślanej ekstrakt z wanilii i jajko, od razu dodaj łyżkę mieszanki mącznej - zmiksuj.
- Dodaj porcjami resztę mąki i zmiksuj do połączenia składników.
- Z ciasta odrywaj nieduże kawałki i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą kulkę obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
- Układaj na blaszce zachowując między ciastkami odstępy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
…pyszne:) robiłam przed świętami, przepis rozdany dalej rodzince :) w sumie to wypieki z Pani bloga wśród moich najbliższych mają już swoją „markę” :)
O, jak mi miło :D dziękuję bardzo i pozdrawiam, Beata :)