Przepis na cynamonowe ciasteczka snickerdoodles

 

Nazwa snickerdoodles brzmi tajemniczo, prawda?

Podobno te ciasteczka mają niemieckie pochodzenie, tam nazywano je  schneckennudeln.

Ciasteczka charakteryzują się tym, że przed pieczeniem są obtaczane w mieszance cukru i cynamonu.

Snickerdoodles są rewelacyjnym dodatkiem do ciepłego mleka i kakao i aż się o to proszą :)

Są do tego bardzo proste do przygotowania – ja robiłam swoje z córeczką (poniżej jest zdjęcie z przygotowań). Weronika miała z tego niezłą frajdę i dzielnie robiła kulki z ciasta i obtaczała je w cukrze (potem sama się dobrała do tego cukru ;)).

Upieczcie je koniecznie ze swoimi dziećmi i potem podajcie je im na podwieczorek :)

Zapomniałam dodać, że korzystałam z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”.

 

snickerdoodles_2

snickerdoodles_1

snickerdoodles_5

snickerdoodles_7

Przepis na ciasteczka snickerdoodles

 

Ciasteczka snickerdoodles

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasteczka z cynamonem i cukrowym wierzchu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut

Składniki
  

ciasteczka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.
  • Dodaj do masy maślanej ekstrakt z wanilii i jajko, od razu dodaj łyżkę mieszanki mącznej - zmiksuj.
  • Dodaj porcjami resztę mąki i zmiksuj do połączenia składników.
  • Z ciasta odrywaj nieduże kawałki i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Każdą kulkę obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
  • Układaj na blaszce zachowując między ciastkami odstępy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
Słowa kluczowe cynamon, gałka muszkatołowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

ciasteczka wspólne