Przepis na cynamonowe ciasteczka snickerdoodles

Nazwa snickerdoodles brzmi tajemniczo, prawda?

Podobno te ciasteczka mają niemieckie pochodzenie, tam nazywano je  schneckennudeln.

Ciasteczka charakteryzują się tym, że przed pieczeniem są obtaczane w mieszance cukru i cynamonu.

Ciastka snickerdoodles są rewelacyjnym dodatkiem do ciepłego mleka i kakao i aż się o to proszą :)

Są do tego bardzo proste do przygotowania – ja robiłam swoje z córeczką (poniżej jest zdjęcie z przygotowań).

Weronika miała z tego niezłą frajdę i dzielnie robiła kulki z ciasta i obtaczała je w cukrze (potem sama się dobrała do tego cukru ;)).

Upieczcie je koniecznie ze swoimi dziećmi i potem podajcie je im na podwieczorek :)

Zapomniałam dodać, że korzystałam z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”.

Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na ciasteczka.


ciasteczka snickerdoodles

cynamonowe ciastka snickerdoodles

proste ciasteczka z cynamonem

snickerdoodles_7

Ciasteczka snickerdoodles przepis do druku

snickerdoodles 4

Ciasteczka snickerdoodles

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasteczka z cynamonem i cukrowym wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 1 blacha
Składniki

ciasteczka:

  • 125 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (tartej )
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo:

Instrukcja
 
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
    125 g masła, 100 g cukru pudru
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.
    250 g mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dodaj do masy maślanej ekstrakt z wanilii i jajko, od razu dodaj łyżkę mieszanki mącznej - zmiksuj.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko
  • Dodaj porcjami resztę mąki i zmiksuj do połączenia składników.
  • Z ciasta odrywaj nieduże kawałki i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Każdą kulkę obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
    2 łyżki cukru, 1 łyżka cynamonu
  • Układaj na blaszce zachowując między ciastkami odstępy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe cynamon, gałka muszkatołowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasteczka wspólne