Proste ciasto z gruszkami i orzechami
Jesień przyszła, a z nią ciasta z gruszkami :)
Ja upiekłam nam takie proste ciasto z gruszkami i orzechami. Lekko cynamonowe w smaku.
Puszyste i wilgotne.
Ciasto ma w sobie mało cukru (zaledwie pół szklanki), więc bez wyrzutów sumienia można go polać po wierzchu odrobiną syropu klonowego :)
Jeśli jednak lubicie ciasta bardziej słodkie, to dodajcie do niego całą szklankę cukru.
Polecam wam do wypróbowania inne przepisy z gruszkami w roli głównej – między innymi na sernik z gruszkami, ciasto czekoladowe z gruszkami, ciasto z gruszkami i mascarpone.








Proste ciasto z gruszkami i orzechami – przepis do druku
Proste ciasto z gruszkami i orzechami
- 2 duże jajka rozmiar L
- 100 g (pół szklanki) cukru - lub więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
- 180 g (3/4 szklanki) oleju
- 230 g (1 szklanka) jogurtu naturalnego - użyłam gęsty grecki
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże gruszki (moje po obraniu i usunięciu gniazd miały 340 g)
- garść posiekanych orzechów
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Do masy jajecznej dodaj jogurt i zmiksuj.
- Wsyp mąkę na zmianę z olejem i krótko zmiksuj.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 23-24 cm.
- Gruszki obierz i pokrój w plastry.
- Ułóż gruszki na wierzchu ciasta lekko je dociskając.
- Posyp posiekanymi orzechami.
- Piecz około 45 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół) - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
A czy można zamienić mąkę na ryżową? Albo chociaż w połowie?
Można, tylko jeśli ciasto będzie za suche to dodaj trochę mleka. Mąka ryżowa mocniej wchłania płyny.