Sernik gruszkowy z cynamonem i kruszonką

 

sernik gruszkowy

 

Ten sernik gruszkowy to chyba jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam (chociaż mój mąż trochę marudził, że był za słodki).

Ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w moich wypiekach i ten sernik jest faktycznie słodszy niż większość ostatnich ciast.

Jednak ciacho tak mi smakowało, że nawet ta słodycz mi aż tak nie przeszkadzała.

Myślę, że tajemnica smaku tkwi tu w gruszkach.

Bardzo lubię te owoce, ale w sumie nie wykorzystuję ich tak często w wypiekach. Tutaj gruszki wymieszane z cynamonem „robią” całe ciasto.

Nie dość, że dodają mu smaku, to też bardzo podnoszą jego wilgotność i wnoszą aksamitność.

Jak dla mnie rewelacja.

Jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, to zmniejszcie sobie ilość dodanego cukru – szczególnie w kruszonce – bo wg mnie to z niej pochodziła główna słodycz.

A wielbicieli gruszek zapraszam na gruszki pod chrupiącą kruszonką, czekoladowe ciasto z gruszkami albo na jesienną tartę z gruszkami (na blogu znajdziecie jeszcze więcej przepisów z gruszkami).

 

jesienne ciasto z gruszkami cynamonem i kruszonką

 

sernik gruszkowy

 

ciasto z gruszkami i kruszonką

 

cynamonowy sernik z gruszkami i kruszonką

 

sernik z gruszkami

Przepis do druku

sernik gruszkowy z cynamonem i kruszonką

Sernik gruszkowy

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 24 cm.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 244 kcal

Składniki
  

spód:

masa sernikowa:

gruszki:

  • około 500 g gruszek pokrojonych w większą kostkę
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (jeśli gruszki są słodkie można pominąć)

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon, wymieszaj.
  • Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo wyłóż papierem do pieczenia), wsyp do niej masę ciasteczkową.
  • Przy pomocy łyżki oblep ciasteczkami boki tortownicy, resztę ciasteczek ugnieć na spodzie tortownicy.
  • Podpiecz spód w 160 stopniach przez około 10 minut - wystudź.
  • Gruszki zmieszaj z cynamonem i cukrem - odłóż około 150 g owoców.
  • Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.
  • W dużej misie umieść wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Formę z podpieczonym spodem owiń kilkakrotnie folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej).
  • Na ciasteczkowy spód wylej trochę masy sernikowej - tylko tyle, aby zakryć dno.
  • Na sernik wyłóż gruszki (bez odłożonej części), gruszki posyp połową kruszonki.
  • Na kruszonkę wylej resztę masy sernikowej.
  • Postaw formę z sernikiem na większej blaszce z piekarnika, na dno dużej blachy wlej gorącą wodę.
  • Piecz tak sernik w 150 stopniach przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie na wierzchu sernika ułóż resztę odłożonych gruszek, a gruszki posyp resztą kruszonki.
  • Podpiecz sernik przez kolejne 15 minut, następnie wyłącz piekarniki i zostaw ciasto w środku aż piekarnik ostygnie.
  • Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem możesz go posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 244kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5.9gTłuszcz: 12gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

sernik z kruszonką

 

Inspiracja.