Przepis na sernik gruszkowy z cynamonem i kruszonką
Ten sernik gruszkowy to chyba jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam (chociaż mój mąż trochę marudził, że był za słodki).
Ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w moich wypiekach i ten sernik jest faktycznie słodszy niż większość ostatnich ciast.
Jednak ciacho tak mi smakowało, że nawet ta słodycz mi aż tak nie przeszkadzała.
Myślę, że tajemnica smaku tkwi tu w gruszkach.
Bardzo lubię te owoce, ale w sumie nie wykorzystuję ich tak często w wypiekach.
Tutaj gruszki wymieszane z cynamonem „robią” całe ciasto.
Nie dość, że dodają mu smaku, to też bardzo podnoszą jego wilgotność i wnoszą aksamitność.
Jak dla mnie rewelacja.
Jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, to zmniejszcie sobie ilość dodanego cukru – szczególnie w kruszonce – bo wg mnie to z niej pochodziła główna słodycz.
A wielbicieli gruszek zapraszam na gruszki pod chrupiącą kruszonką, czekoladowe ciasto z gruszkami albo na jesienną tartę z gruszkami (na blogu znajdziecie jeszcze więcej przepisów z gruszkami).
Sernik gruszkowy przepis do druku

Sernik gruszkowy
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24 cm.
Składniki
masa sernikowa:
- 700 g twarogu na serniki (użyłam Piątnicę w wiaderku) tłustego
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 220 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka rozmiar L
gruszki:
kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 150 g cukru (lub mniej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g masła rozpuszczonego
Instrukcja
spód
- Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon, wymieszaj.320 g ciasteczek, 110 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
- Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo wyłóż papierem do pieczenia), wsyp do niej masę ciasteczkową.
- Przy pomocy łyżki oblep ciasteczkami boki tortownicy, resztę ciasteczek ugnieć na spodzie tortownicy.
- Podpiecz spód w 160 stopniach przez około 10 minut - wystudź.
sernik
- Gruszki zmieszaj z cynamonem i cukrem - odłóż około 150 g owoców.ok 500 g gruszek, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu
- Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.90 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 70 g masła
- W dużej misie umieść wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.700 g twarogu na serniki, 200 g cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki cynamonu, 220 g jogurtu naturalnego, 4 jajka
- Formę z podpieczonym spodem owiń kilkakrotnie folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej).
- Na ciasteczkowy spód wylej trochę masy sernikowej - tylko tyle, aby zakryć dno.
- Na sernik wyłóż gruszki (bez odłożonej części), gruszki posyp połową kruszonki.
- Na kruszonkę wylej resztę masy sernikowej.
- Postaw formę z sernikiem na większej blaszce z piekarnika, na dno dużej blachy wlej gorącą wodę.
- Piecz tak sernik w 150 stopniach przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie na wierzchu sernika ułóż resztę odłożonych gruszek, a gruszki posyp resztą kruszonki.
- Podpiecz sernik przez kolejne 15 minut, następnie wyłącz piekarniki i zostaw ciasto w środku aż piekarnik ostygnie.
- Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem możesz go posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną.