Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy z cynamonem i kruszonką

 

sernik gruszkowy

 

Ten sernik gruszkowy to chyba jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam (chociaż mój mąż trochę marudził, że był za słodki).

Ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w moich wypiekach i ten sernik jest faktycznie słodszy niż większość ostatnich ciast.

Jednak ciacho tak mi smakowało, że nawet ta słodycz mi aż tak nie przeszkadzała.

Myślę, że tajemnica smaku tkwi tu w gruszkach.

Bardzo lubię te owoce, ale w sumie nie wykorzystuję ich tak często w wypiekach. Tutaj gruszki wymieszane z cynamonem „robią” całe ciasto.

Nie dość, że dodają mu smaku, to też bardzo podnoszą jego wilgotność i wnoszą aksamitność.

Jak dla mnie rewelacja.

Jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, to zmniejszcie sobie ilość dodanego cukru – szczególnie w kruszonce – bo wg mnie to z niej pochodziła główna słodycz.

A wielbicieli gruszek zapraszam na gruszki pod chrupiącą kruszonką, czekoladowe ciasto z gruszkami albo na jesienną tartę z gruszkami (na blogu znajdziecie jeszcze więcej przepisów z gruszkami).

 

jesienne ciasto z gruszkami cynamonem i kruszonką

 

sernik gruszkowy

 

ciasto z gruszkami i kruszonką

 

cynamonowy sernik z gruszkami i kruszonką

 

sernik z gruszkami

 

Sernik gruszkowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
spód:
  • 320 g ciasteczek - użyłam owsiane
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
masa sernikowa:
  • 700 g twarogu na serniki (użyłam Piątnicę w wiaderku)
  • 200 g cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 4 duże jajka
gruszki:
  • około 500 g gruszek pokrojonych w większą kostkę
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (jeśli gruszki są słodkie można pominąć)
kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (lub mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon, wymieszaj.
  2. Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo wyłóż papierem do pieczenia), wsyp do niej masę ciasteczkową.
  3. Przy pomocy łyżki oblep ciasteczkami boki tortownicy, resztę ciasteczek ugnieć na spodzie tortownicy.
  4. Podpiecz spód w 160 stopniach przez około 10 minut - wystudź.
  5. Gruszki zmieszaj z cynamonem i cukrem - odłóż około 150 g owoców.
  6. Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.
  7. W dużej misie umieść wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  8. Formę z podpieczonym spodem owiń kilkakrotnie folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej).
  9. Na ciasteczkowy spód wylej trochę masy sernikowej - tylko tyle, aby zakryć dno.
  10. Na sernik wyłóż gruszki (bez odłożonej części), gruszki posyp połową kruszonki.
  11. Na kruszonkę wylej resztę masy sernikowej.
  12. Postaw formę z sernikiem na większej blaszce z piekarnika, na dno dużej blachy wlej gorącą wodę.
  13. Piecz tak sernik w 150 stopniach przez 1,5 godziny.
  14. Po tym czasie na wierzchu sernika ułóż resztę odłożonych gruszek, a gruszki posyp resztą kruszonki.
  15. Podpiecz sernik przez kolejne 15 minut, następnie wyłącz piekarniki i zostaw ciasto w środku aż piekarnik ostygnie.
  16. Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  17. Przed podaniem możesz go posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 244 Tłuszcze: 12g Węglowodany: 25g Błonnik: 0,8g Białka: 5,9g

 

 

sernik z kruszonką

 

Inspiracja.

2017-10-29T19:21:32+00:00 Reklama

4 komentarze

  1. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/11/06 at 20:25 - Reply

    Wygląda naprawdę cudowanie! 😀

  2. Ten sernik w środku ma wprost cudowną niespodziankę <3

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: