Domowy golden syrup

W poszukiwaniach ciekawych przepisów często zaglądam na anglojęzyczne blogi kulinarne i wiele razy natknęłam się na nich na przepisy z wykorzystaniem golden syrup.

W Polsce jest on chyba właściwie nie do dostania.

Niektórzy zastępują go sztucznym miodem, ale podobno to jednak nie to samo :(

Postanowiłam trochę poszperać i okazało się, że w sieci jest pełno przepisów na ten złocisty syrop :)

Nie omieszkałam oczywiście jak najszybciej sama taki zrobić, a oto tego efekt :)

Podaję przepis na około pół litra syropu.

Taki syrop możecie wykorzystywać nie tylko jako dodatek do ciast, czy ciasteczek, ale możecie polewać nim naleśniki, placuszki i gofry :)

Teraz możecie mieć swój własny domowy golden syrup :D

 

domowy golden syrup

przepis na golden syrup

golden syrup

golden syrup4

golden syrup

Golden syrup

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 100 g cukru
  • 25 ml wody
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół kilograma cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Instrukcja
 

  • Najpierw zagotuj w wysokim garnku 100 g cukru z 25 ml wody - pozwól cukrowi się rozpuścić i nabrać ciemnozłotego koloru - staraj się nie mieszać zbyt często i nie przypal karmelu.
  • Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie wlej wrzącą wodę - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja i możesz się poparzyć.
  • Dodaj pozostały cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i ponownie umieść garnek na ogniu.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
  • Odstaw do wystudzenia - w tym czasie syrop będzie dalej gęstniał (jeśli po zupełnym wystudzeniu będzie zbyt gęsty, to dodaj do niego trochę gorącej wody).
  • Przelej syrop do butelek lub słoiczków.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!