Przepis na golden syrup, czyli syrop cukrowy

W poszukiwaniach ciekawych przepisów często zaglądam na anglojęzyczne blogi kulinarne i wiele razy natknęłam się na nich na przepisy z wykorzystaniem golden syrup.

W Polsce jest on chyba właściwie nie do dostania.

Niektórzy zastępują go sztucznym miodem, ale podobno to jednak nie to samo :(

Postanowiłam trochę poszperać i okazało się, że w sieci jest pełno przepisów na golden syrup :)

Nie omieszkałam oczywiście jak najszybciej sama taki zrobić, a oto tego efekt :)

Podaję przepis na około pół litra syropu.

Taki syrop możecie wykorzystywać nie tylko jako dodatek do ciast, czy ciasteczek, ale możecie polewać nim naleśniki, placuszki i gofry :)

Teraz możecie mieć swój własny domowy golden syrup :D

Jak zrobić golden syrup?

Pod zdjęciami znajdziecie dokładny przepis na syrop cukrowy. Ale tak w skrócie – musicie najpierw przygotować karmel.

Jak zrobić karmel? Aby przygotować karmel musicie rozpuścić cukier w rondelku – najważniejsze, to nie przypalić karmelu. Przypalony karmel staje się gorzki i niejadalny! Gdy już będziecie mieć gotowy karmel, wtedy dodajecie do niego gorącą wodę. Do tego dodajecie cukier i gotujecie całość. 

Sam proces nie jest trudny, tylko wymaga troszkę czasu. Na pewno sobie poradzicie bez problemu!

 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

domowy golden syrup

przepis na golden syrup

golden syrup

golden syrup

Domowy golden syrup przepis

golden syrup

Golden syrup

Wypieki Beaty
Przepis na domowy godlen syrup - czyli karmelowy syrop cukrowy.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Porcje 1 litr

Składniki

Instrukcja
 

  • Najpierw zagotuj w wysokim garnku 100 g cukru z 25 ml wody - pozwól cukrowi się rozpuścić i nabrać ciemnozłotego koloru - staraj się nie mieszać zbyt często i nie przypal karmelu.
    100 g cukru, 25 ml wody
  • Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie wlej wrzącą wodę - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja i możesz się poparzyć.
    300 ml wrzącej wody
  • Dodaj pozostały cukier i sok z cytryny.
    500 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
  • Wymieszaj i ponownie umieść garnek na ogniu.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
  • Odstaw do wystudzenia - w tym czasie syrop będzie dalej gęstniał (jeśli po zupełnym wystudzeniu będzie zbyt gęsty, to dodaj do niego trochę gorącej wody).
  • Przelej syrop do butelek lub słoiczków.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Naleśniki Jamiego Olivera

Sprawdź ten przepis
szybkie naleśniki

Syrop pomarańczowy

Sprawdź ten przepis
syrop z pomarańczy

Syrop waniliowy

Sprawdź ten przepis
syrop z wanilii