Przepis na golden syrup, czyli syrop cukrowy
W poszukiwaniach ciekawych przepisów często zaglądam na anglojęzyczne blogi kulinarne i wiele razy natknęłam się na nich na przepisy z wykorzystaniem golden syrup.
W Polsce jest on chyba właściwie nie do dostania.
Niektórzy zastępują go sztucznym miodem, ale podobno to jednak nie to samo :(
Postanowiłam trochę poszperać i okazało się, że w sieci jest pełno przepisów na golden syrup :)
Nie omieszkałam oczywiście jak najszybciej sama taki zrobić, a oto tego efekt :)
Podaję przepis na około pół litra syropu.
Taki syrop możecie wykorzystywać nie tylko jako dodatek do ciast, czy ciasteczek, ale możecie polewać nim naleśniki, placuszki i gofry :)
Teraz możecie mieć swój własny domowy golden syrup :D
Jak zrobić golden syrup?
Pod zdjęciami znajdziecie dokładny przepis na syrop cukrowy. Ale tak w skrócie – musicie najpierw przygotować karmel.
Jak zrobić karmel? Aby przygotować karmel musicie rozpuścić cukier w rondelku – najważniejsze, to nie przypalić karmelu. Przypalony karmel staje się gorzki i niejadalny! Gdy już będziecie mieć gotowy karmel, wtedy dodajecie do niego gorącą wodę. Do tego dodajecie cukier i gotujecie całość.
Sam proces nie jest trudny, tylko wymaga troszkę czasu. Na pewno sobie poradzicie bez problemu!
Domowy golden syrup przepis

Golden syrup
Składniki
- 100 g cukru - pół szklanki
- 25 ml wody
- 300 ml wrzącej wody
- 500 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
- Najpierw zagotuj w wysokim garnku 100 g cukru z 25 ml wody - pozwól cukrowi się rozpuścić i nabrać ciemnozłotego koloru - staraj się nie mieszać zbyt często i nie przypal karmelu.100 g cukru, 25 ml wody
- Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie wlej wrzącą wodę - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja i możesz się poparzyć.300 ml wrzącej wody
- Dodaj pozostały cukier i sok z cytryny.500 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
- Wymieszaj i ponownie umieść garnek na ogniu.
- Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut - aż syrop lekko zgęstnieje.
- Odstaw do wystudzenia - w tym czasie syrop będzie dalej gęstniał (jeśli po zupełnym wystudzeniu będzie zbyt gęsty, to dodaj do niego trochę gorącej wody).
- Przelej syrop do butelek lub słoiczków.