Syrop imbirowy – szybki i prosty
Imbir w okresie jesienno-zimowym rozgaszcza się w mojej kuchni na dobre.
Zarówno jako przyprawa (mielona) jak również jako świeży korzeń – lubię go dodawać do herbaty, do wody z sokiem cytrynowym, do grzanego wina.
W tym roku przygotowałam sobie domowy syrop imbirowy (do tej pory kupowałam sobie taki w sklepie, ale co domowy, to domowy).
Syrop jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, ale oprócz świeżego korzenia imbiru będziecie do niego potrzebować melasę.
Melasa to gęsty prawie czarny syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru.
Możecie ją nabyć w większych marketach, a bez problemu w internecie – np. allegro.
Ogólnie polecam jej zakup, bo przyda się wam do pieczenia pierniczków, ciast piernikowych albo chleba :)
Taki syrop imbirowy możecie dodawać do herbaty, do kawy, wina, a nawet przygotować z nim drinki :D
Z przepisu otrzymacie około 300 ml syropu – możecie go przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.




Przepis do druku

Syrop imbirowy
Składniki
- 85 g (1/4 szklanki) miodu
- 3 łyżki melasy
- około 2 ,5 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/3 szklanki wody
Instrukcja
- Wszystkie składniki umieść w rondelku - imbir obierz i pokrój w plastry.
- Gotuj syrop przez około 10 minut.
- Wyłącz gaz i poczekaj aż syrop ostygnie.
- Przelej go przez sitko (albo wyjmij po prostu cynamon i imbir) do buteleczki.
- Przechowuj w lodówce przez około 2 tygodnie.
Składniki Odżywcze
Przepis na syrop znalazłam tutaj.
Nic tylko przetestować <3 Wydaje się, że nie dość że zdrowy to i smaczny
Bardzo smaczny