Syrop imbirowy – szybki i prosty

 

rozgrzewający syrop imbirowy

 

Imbir w okresie jesienno-zimowym rozgaszcza się w mojej kuchni na dobre.

Zarówno jako przyprawa (mielona) jak również jako świeży korzeń – lubię go dodawać do herbaty, do wody z sokiem cytrynowym, do grzanego wina.

W tym roku przygotowałam sobie domowy syrop imbirowy (do tej pory kupowałam sobie taki w sklepie, ale co domowy, to domowy).

Syrop jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, ale oprócz świeżego korzenia imbiru będziecie do niego potrzebować melasę.

Melasa to gęsty prawie czarny syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru.

Możecie ją nabyć w większych marketach, a bez problemu w internecie – np. allegro.

Ogólnie polecam jej zakup, bo przyda się wam do pieczenia pierniczków, ciast piernikowych albo chleba :)

Taki syrop imbirowy możecie dodawać do herbaty, do kawy, wina, a nawet przygotować  z nim drinki :D

Z przepisu otrzymacie około 300 ml syropu –  możecie go przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

 

syrop imbirowy  cynamonowy syrop z imbirem
 

syrop z imbirem  syrop piernikowy

Przepis do druku

syrop imbirowy

Syrop imbirowy

Wypieki Beaty
Przepis na jedną butelkę syropu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 20 minut
Danie Napoje
Porcje 25
Kalorie 24 kcal

Składniki
  

  • 85 g (1/4 szklanki) miodu
  • 3 łyżki melasy
  • około 2 ,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/3 szklanki wody

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki umieść w rondelku - imbir obierz i pokrój w plastry.
  • Gotuj syrop przez około 10 minut.
  • Wyłącz gaz i poczekaj aż syrop ostygnie.
  • Przelej go przez sitko (albo wyjmij po prostu cynamon i imbir) do buteleczki.
  • Przechowuj w lodówce przez około 2 tygodnie.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 24kcalWeglowodany: 6gBiałko: 0.07g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na syrop znalazłam tutaj.