Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Syrop imbirowy

By |2018-12-03T08:05:32+00:002018 Grudzień 3rd|Napoje|

Syrop imbirowy – szybki i prosty

 

rozgrzewający syrop imbirowy

 

Imbir w okresie jesienno-zimowym rozgaszcza się w mojej kuchni na dobre.

Zarówno jako przyprawa (mielona) jak również jako świeży korzeń – lubię go dodawać do herbaty, do wody z sokiem cytrynowym, do grzanego wina.

W tym roku przygotowałam sobie domowy syrop imbirowy (do tej pory kupowałam sobie taki w sklepie, ale co domowy, to domowy).

Syrop jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, ale oprócz świeżego korzenia imbiru będziecie do niego potrzebować melasę.

Melasa to gęsty prawie czarny syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru.

Możecie ją nabyć w większych marketach, a bez problemu w internecie – np. allegro.

Ogólnie polecam jej zakup, bo przyda się wam do pieczenia pierniczków, ciast piernikowych albo chleba 🙂

Taki syrop imbirowy możecie dodawać do herbaty, do kawy, wina, a nawet przygotować  z nim drinki 😀

Z przepisu otrzymacie około 300 ml syropu –  możecie go przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

 

syrop imbirowy  cynamonowy syrop z imbirem
 

syrop z imbirem  syrop piernikowy

Przepis do druku

Syrop imbirowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną butelkę syropu.
Autor:
Typ przepisu: Napoje
Ilość: 25
Składniki
  • 85 g (1/4 szklanki) miodu
  • 3 łyżki melasy
  • około 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i ⅓ szklanki wody
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki umieść w rondelku - imbir obierz i pokrój w plastry.
  2. Gotuj syrop przez około 10 minut.
  3. Wyłącz gaz i poczekaj aż syrop ostygnie.
  4. Przelej go przez sitko (albo wyjmij po prostu cynamon i imbir) do buteleczki.
  5. Przechowuj w lodówce przez około 2 tygodnie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 24 Tłuszcze: 0 g Węglowodany: 6 g Błonnik: 0 g Białka: 0,07 g

 

Przepis na syrop znalazłam tutaj.

 

Reklama

2 komentarze

  1. SoSimply 2018/12/03 at 15:31 - Reply

    Nic tylko przetestować <3 Wydaje się, że nie dość że zdrowy to i smaczny

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: