rozgrzewający syrop imbirowy

Przepis na syrop z imbiru – szybki i prosty

Tej zimy przygotujcie razem ze mną prosty i pyszny syrop. Ten syrop zrobiony jest ze świeżym imbirem, miodem i cynamonem. Możecie go dodać do herbaty, a wspaniale was rozgrzeje. Ale równie dobrze sprawdzi się do kawy :) Spróbujcie koniecznie!

syrop piernikowy

Syrop imbirowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne syropy, które możesz dodać do herbaty czy też innych napojów, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

syrop imbirowy

Syrop imbirowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i rozgrzewający syrop z imbiru i miodu.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 1 butelka
Kalorie 24 kcal
Składniki

składniki na syrop imbirowy

  • 85 g miodu ((1/4 szklanki) )
  • 3 łyżki melasy (- ostatecznie może być miód)
  • 2,5 cm imbiru (świeżego korzenia )
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 320 ml wody
Instrukcja
 

Jak zrobić syrop imbirowy

  • Wszystkie składniki umieść w rondelku – imbir obierz i pokrój w plastry.
    85 g miodu, 3 łyżki melasy, 2,5 cm imbiru, 2 laski cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 320 ml wody
  • Gotuj syrop przez około 10 minut.
  • Wyłącz gaz i poczekaj aż syrop ostygnie.
  • Przelej go przez sitko (albo wyjmij po prostu cynamon i imbir) do buteleczki.
  • Przechowuj w lodówce przez około 2 tygodnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 24kcalWeglowodany: 6gBiałko: 0.07g
Słowa kluczowe syrop do herbaty, syrop z imbiru
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
syrop z imbirem

Syrop imbirowy – uwagi

Imbir w okresie jesienno-zimowym rozgaszcza się w mojej kuchni na dobre.

Zarówno jako przyprawa (mielona) jak również jako świeży korzeń – lubię go dodawać do herbaty, do wody z sokiem cytrynowym, do grzanego wina.

W tym roku przygotowałam sobie domowy syrop imbirowy (do tej pory kupowałam sobie taki w sklepie, ale co domowy, to domowy).

Syrop jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, ale oprócz świeżego korzenia imbiru będziecie do niego potrzebować melasę.

Melasa to gęsty prawie czarny syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru.

Możecie ją nabyć w większych marketach, a bez problemu w internecie – np. allegro.

Ogólnie polecam jej zakup, bo przyda się wam do pieczenia pierniczków, ciast piernikowych albo chleba :)

Taki syrop imbirowy możecie dodawać do herbaty, do kawy, wina, a nawet przygotować  z nim drinki :D

Z przepisu otrzymacie około 300 ml syropu –  możecie go przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

syrop imbirowy  cynamonowy syrop z imbirem

Przepis na syrop znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na domowe syropy

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na syropy idealne jako dodatek do różnych napojów. Tutaj polecam takie trzy przepisy: