Przepis na puszysty piernik z melasą idealny na święta


puszysty piernik z melasą


Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników.

W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu.

Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.

Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego.

Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy.

Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności.

Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro.

Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.

Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao.

Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne.

Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika :)

Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.

Pod przepisem znajdziecie także filmik z przygotowań ciasta.

piernik na boże narodzenie

ekspresowy miękki i puszysty piernik na boże narodzenie

piernik z melasą i kremem z białej czekolady

ciasto piernikowe z melasą

miękki i prosty piernik na boże narodzenie

szybki piernik mięciutki i delikatny

Puszysty piernik z melasą przepis do druku

puszysty piernik z melasą

Puszysty piernik z melasą

Wypieki Beaty
Przepis na prosty, puszysty i wilgotny piernik upieczony na melasie i posmarowany kremem z mascarpone i białej czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 12
Kalorie 338 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę 22-23 cm średnicy.

Składniki
  

puszysty piernik:

  • 250 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szczypta soli
  • 180 ml melasy (3/4 szklanki)
  • 180 ml wody ciepłej
  • 115 g masła miękkiego
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko rozmiar L

krem z białej czekolady:

  • 250 g mascarpone
  • 100 czekolady białej

Instrukcja
 

piernik:

  • W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.
  • Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj jako i do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
  • Dodaj do masy część mąki - zmiksuj.
  • Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
  • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Serek mascarpone krótko zmiksuj.
  • Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
  • Nałóż krem na piernik.
  • Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.

Film

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 36gBiałko: 4gTłuszcz: 20.3gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

puszysty piernik z melasą

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.