Przepis na puszysty piernik z melasą idealny na święta
Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników.
W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu.
Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.
Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego.
Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy.
Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności.
Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro.
Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.
Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao.
Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne.
Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika :)
Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.
Pod przepisem znajdziecie także filmik z przygotowań ciasta.
Puszysty piernik z melasą przepis do druku

Puszysty piernik z melasą
Wyposażenie
- Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Składniki
puszysty piernik:
- 250 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 180 ml melasy (3/4 szklanki)
- 180 ml wody ciepłej
- 115 g masła miękkiego
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 jajko rozmiar L
krem z białej czekolady:
- 250 g mascarpone
- 100 czekolady białej
Instrukcja
piernik:
- W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.180 ml melasy, 180 ml wody
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.115 g masła, 70 g cukru trzcinowego
- Dodaj jajko i do masy maślanej i krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj do masy część mąki - zmiksuj.
- Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Serek mascarpone krótko zmiksuj.250 g mascarpone
- Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.100 czekolady
- Nałóż krem na piernik.
- Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Film
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.