Puszysty piernik z melasą - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Puszysty piernik z melasą

By | 2018-04-16T17:25:26+00:00 2017 Grudzień 11th|Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe, Ciasta różne|

Puszysty piernik z melasą

 

piernik na boże narodzenie

 

Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników.

W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu.

Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.

Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego.

Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy.

Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności.

Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro.

Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.

Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao.

Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne.

Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika 🙂

Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.

Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowań ciasta.

 

ekspresowy miękki i puszysty piernik na boże narodzenie

 

piernik z melasą i kremem z białej czekolady

 

ciasto piernikowe z melasą

 

miękki i prosty piernik na boże narodzenie

 

szybki piernik mięciutki i delikatny

 

 

Puszysty piernik z melasą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
puszysty piernik:
  • 250 g (niepełne 2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 180 ml (3/4 szklanki) melasy
  • 180 ml ciepłej wody
  • 115 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
krem z białej czekolady:
  • 250 g mascarpone
  • 100 białej czekolady
Wykonanie
piernik:
  1. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.
  2. Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.
  3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodaj jako i do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
  5. Dodaj do masy część mąki - zmiksuj.
  6. Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
  7. Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo.
  8. Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
  11. Serek mascarpone krótko zmiksuj.
  12. Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
  13. Nałóż krem na piernik.
  14. Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 338 Tłuszcze: 20,3 g Węglowodany: 36 g Błonnik: 0,5 g Białka: 4 g

 

 

puszysty piernik z melasą

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.

Reklama

2 komentarze

  1. Ogólnie to bardzo lubimy smak melasy karobowej 😀 Uważamy, że świetnie sprawdza się do ciast kakaowych czy piernikowych 🙂

    • wypiekibeaty 2017/12/12 at 15:22 - Reply

      Do pierników jest rewelacyjna, ale również świetnie pasuje do chleba 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: