piernik ze śliwkami suszonymi i orzechami

Przepis na szybki i prosty piernik Ani Starmach

Jeśli święta tuż tuż, a Ty masz mało czasu, to możesz upiec ekspresowy piernik z orzechami i bakaliami. To taki piernik na ostatnią chwilę. Jego przygotowanie zajmie najwyżej pół godziny i już można go piec. To nie piernik staropolski, który dojrzewa przez kilka miesięcy :) Taki piernik będzie idealny do kawy czy herbaty.

szybki piernik z orzechami

Ekspresowy piernik przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pierniki, ale masz mało czasu na jego upieczenie, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik na święta przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybki piernik z orzechami i śliwkami suszonymi na święta.
3.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 380 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą foremkę keksową – moja miała 30 cm długości.
Składniki

składniki na ekspresowy piernik:

składniki na polewę czekoladową do piernika

Instrukcja
 

Jak zrobić ekspresowy piernik z bakaliami

  • Zmiksuj masło z cukrem.
    120 g masła, 150 g cukru trzcinowego
  • W tym czasie przesiej przez sito i zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1.5 łyżki przyprawy do piernika, 10 g gorzkiego kakao
  • Śliwki i orzechy pokrój na drobniejsze kawałki.
    50 g orzechów włoskich, 50 g suszonych śliwek
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i po każdym krótko miksuj.
    3 żółtka
  • Dodaj powoli miód.
    200 g miodu
  • Dodaj w dwóch porcjach suche składniki i zmiksuj do połączenia.
  • Jeśli chcesz to dodaj trochę powideł śliwkowych.
    kilka łyżek powideł śliwkowych
  • Białka ubij aż będą sztywne, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
    3 białka
  • Dodaj posiekane bakalie i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm).
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Masło i mleko podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    50 ml mleka, 50 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
  • Posmaruj polewą ciasto.
Notatki
Ciasto jest raczej z gatunku suchawych – jeśli wolisz wilgotniejsze ciasta, to przed dodaniem piany z białek dodaj do ciasta około 0,5 szklanki mleka albo powideł śliwkowych.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 380kcalWeglowodany: 51.8gBiałko: 5.5gTłuszcz: 17.4gBłonnik: 1.4g
Słowa kluczowe piernik z bakaliami, szybki piernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piernik Ani Starmach

Szybki piernik ze śliwkami suszonymi i orzechami – uwagi

Przepis na ten ekspresowy piernik znalazłam w książce Ani Starmach „Pyszne na słodko”.

Jego „ekspresowość” polega na tym, że ciasto piernikowe nie wymaga leżakowania przed pieczeniem – robimy ciasto i od razu pieczemy.

Jak każdy piernik, także i ten lubi sobie potem postać, więc możecie go upiec dzień lub dwa przed świętami – zawinąć w papier do pieczenia i cieszyć się piernikowym smakiem w święta.

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia i świetnie się prezentuje.

Ja ma do niego jedno zastrzeżenie – jak dla mnie jest trochę za suche.

Zdecydowanie bardziej lubię wilgotne ciasta (jeśli lubisz lekko suche, to to będzie dla ciebie idealne).

Dlatego następnym razem dodam do ciasta mleka (aby go rozrzedzić), albo powidła śliwkowe – myślę, że powidła śliwkowe mogą wynieść ten piernik na zupełnie nowy – lepszy – poziom :)

Powidła dodadzą mu wilgotności i dodatkowego śliwkowego smaku, który idealnie pasuje do ciast piernikowych.

Przed świętami zachęcam was również do upieczenia tradycyjnego piernika staropolskiego albo wilgotnego piernika z jabłkami i orzechami. Przyda się wam też domowa przyprawa do pierników – dodam tylko, że również idealna do grzanego wina :D

pierniczek ze śliwkami i orzechami
zimowa herbata
ekspresowy piernik

Polecane przepisy na ciasta piernikowe na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne pierniki i ciasta piernikowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: