Przepis na ekspresowy piernik na święta

piernik ze śliwkami suszonymi i orzechami


Przepis na ten ekspresowy piernik znalazłam w książce Ani Starmach „Pyszne na słodko”.

Jego „ekspresowość” polega na tym, że ciasto piernikowe nie wymaga leżakowania przed pieczeniem – robimy ciasto i od razu pieczemy.

Jak każdy piernik, także i ten lubi sobie potem postać, więc możecie go upiec dzień lub dwa przed świętami – zawinąć w papier do pieczenia i cieszyć się piernikowym smakiem w święta.

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia i świetnie się prezentuje.

Ja ma do niego jedno zastrzeżenie – jak dla mnie jest za suche.

Zdecydowanie bardziej lubię wilgotne ciasta (jeśli lubisz lekko suche, to to będzie dla ciebie idealne).

Dlatego następnym razem dodam do ciasta mleka (aby go rozrzedzić), albo powidła śliwkowe – myślę, że powidła śliwkowe mogą wynieść ten piernik na zupełnie nowy – lepszy – poziom :)

Powidła dodadzą mu wilgotności i dodatkowego śliwkowego smaku, który idealnie pasuje do ciast piernikowych.

Przed świętami zachęcam was również do upieczenia tradycyjnego piernika staropolskiego albo wilgotnego piernika z jabłkami i orzechami. Przyda się wam też domowa przyprawa do pierników – dodam tylko, że również idealna do grzanego wina :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

szybki piernik z orzechami

piernik Ani Starmach

pierniczek ze śliwkami i orzechami

zimowa herbata

Ekspresowy piernik przepis do druku

ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik na święta

Wypieki Beaty
Przepis na szybki piernik z orzechami i śliwkami suszonymi na święta.
3.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 380 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na długą foremkę keksową - moja miała 30 cm długości.

Składniki

piernik:

polewa czekoladowa:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło z cukrem.
  • W tym czasie przesiej przez sito i zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
  • Śliwki i orzechy pokrój na drobniejsze kawałki.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i po każdym krótko miksuj.
  • Dodaj powoli miód.
  • Dodaj w dwóch porcjach suche składniki i zmiksuj do połączenia.
  • Jeśli chcesz to dodaj trochę powideł śliwkowych.
  • Białka ubij aż będą sztywne, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj posiekane bakalie i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm).
  • Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Masło i mleko podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Posmaruj polewą ciasto.

Notatki

Ciasto jest raczej z gatunku suchawych - jeśli wolisz wilgotniejsze ciasta, to przed dodaniem piany z białek dodaj do ciasta około 0,5-0,75 szklanki mleka albo powideł śliwkowych.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 380kcalWeglowodany: 51.8gBiałko: 5.5gTłuszcz: 17.4gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ekspresowy piernik