Przepis na wilgotny piernik z jabłkami i orzechami

Na nasz wyjazd na narty upiekłam na blaszkę lekkiego, wilgotnego piernika.

Piernik swoją wilgotność zawdzięczał dużej ilości jabłek, a dodatek orzechów wprowadził „element chrupkości” :)

Ciasto piernikowe z orzechami i jabłkami jest aromatyczne dzięki przyprawie do piernika i świetnie nadaje się do herbaty, albo popołudniowej kawy.

Duża ilość polewy z czekolady dodatkowo dopieszcza kubki smakowe :)

Przepis jest troszkę podobny do mojego wcześniejszego przepisu na ciasto Kryzysek.

Z tej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha – ja piekłam go w foremce 26/31 cm.

Ps. Przyprawę do piernika możesz przygotować w domu – będzie o niebo lepsza od tej ze sklepu – zajrzyj jak zrobić domową przyprawę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.72 z 7 ocen
Postaw mi kawę

piernik

pierniczki

piernik z jabłkami_5

piernik z jabłkami_7

Piernik z jabłkami i orzechami przepis do druku

piernik z jabC582kami 2

Piernik z jabłkami i orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto piernikowe z kawałkami jabłek i chrupiącymi orzechami.
3.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 30

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.

Składniki

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w kostkę, posyp cynamonem i wymieszaj.
    4 jabłka, 1 łyżka cynamonu
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 100 g cukru
  • Zmieszaj mąkę z sodą (proszkiem do pieczenia), kakao, przyprawą do piernika i kawą.
    2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem i mlekiem (masa będzie gęsta).
    1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki mleka
  • Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj łyżką.
    4 jabłka, 50 g orzechów włoskich
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu przestudź.
  • Podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
    150 ml śmietany kremówki, 2 czekolady
  • Przestudź lekko, aby czekolada lekko zgęstniała, a potem polej czekoladą wierzch ciasta.

Notatki

Przepis na foremkę 26/31 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!