Przepis na wilgotny piernik z jabłkami i orzechami
Na nasz wyjazd na narty upiekłam na blaszkę lekkiego, wilgotnego piernika.
Piernik swoją wilgotność zawdzięczał dużej ilości jabłek, a dodatek orzechów wprowadził „element chrupkości” :)
Ciasto piernikowe z orzechami i jabłkami jest aromatyczne dzięki przyprawie do piernika i świetnie nadaje się do herbaty, albo popołudniowej kawy.
Duża ilość polewy z czekolady dodatkowo dopieszcza kubki smakowe :)
Przepis jest troszkę podobny do mojego wcześniejszego przepisu na ciasto Kryzysek.
Z tej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha – ja piekłam go w foremce 26/31 cm.
Ps. Przyprawę do piernika możesz przygotować w domu – będzie o niebo lepsza od tej ze sklepu – zajrzyj jak zrobić domową przyprawę.
Piernik z jabłkami i orzechami przepis do druku

Piernik z jabłkami i orzechami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru pół szklanki
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 4 jabłka duże
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g orzechów włoskich (duża garść) posiekanych
polewa:
- 2 czekolady (może być jedna mleczna, jedna gorzka)
- 150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w kostkę, posyp cynamonem i wymieszaj.4 jabłka, 1 łyżka cynamonu
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 100 g cukru
- Zmieszaj mąkę z sodą (proszkiem do pieczenia), kakao, przyprawą do piernika i kawą.2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem i mlekiem (masa będzie gęsta).1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki mleka
- Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj łyżką.4 jabłka, 50 g orzechów włoskich
- Przełóż masę do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu przestudź.
- Podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj aż czekolada się rozpuści.150 ml śmietany kremówki, 2 czekolady
- Przestudź lekko, aby czekolada lekko zgęstniała, a potem polej czekoladą wierzch ciasta.