Przepis na ciasto salceson lub kryzysowe ciasto z jabłkami
Kryzysek – to ciasto robiła ciocia mojego męża na rodzinne spotkania świąteczne.
Zawsze kończyło się to tak, że wychodziłam nim obżarta :)
W końcu wydębiłam przepis i mogę go robić, kiedy mnie tylko najdzie ochota :)
W sumie ciągle się zastanawiam, skąd się wzięła ta nazwa? Bo trudno nazwać kryzysowym ciasto, do którego idzie szklanka orzechów włoskich i prawie 2 kg jabłek.
Chyba że chodzi o kryzys, który się przeżywa, gdy się już zje ostatni kawałek ;)
Połączenie orzechów włoskich, odrobiny kakao i olejku migdałowego stawia zwykłe jabłko w zupełnie innym świetle. Mi to niezmiernie smakuje i nigdy nie potrafię skończyć na jednym kawałku :)
Później spotkałam się z jeszcze jedną nazwą na to czekoladowe ciasto z jabłkami – ciasto salceson 😁
Znacie ciasto salceson? Co za mało apetyczna nazwa dla ciasta!? Nie uważacie? Zdecydowanie bardziej podoba mi się nazwa kryzysek 😁
Z podanej porcji otrzymacie ogromną blachę ciasta (38/28 cm).
Ja daję tutaj tak dużo jabłek, że w zasadzie mam jabłka oblepione ciastem, a nie ciasto z jabłkami :) Wy możecie dać trochę mniej :)
Lubicie takie proste czekoladowe ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to koniecznie upieczcie!
Ps. W sieci można naleźć bardzo podobne ciasto pod nazwą Wiewiórka :D
A poniżej pierwsze zdjęcia tego ciasta :)
Ciasto salceson vel kryzysek

Kryzysek
Wyposażenie
- Przepis na formę około 40/30 cm.
Składniki
- 6 jajek - rozmiar L
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 450 g mąki (3 szklanki)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- olejek migdałowy kilka kropel
- 100 g włoskich orzechów posiekanych (1 szklanka)
- 6-8 jabłek (ja dałam 8) pokrojonych w plasterki - po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miałam trochę ponad 1 kg.
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.6 jajek, 300 g cukru
- Dodaj olejek.olejek migdałowy
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.450 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao
- Dodawaj mąkę na zmianę z olejem do ubitych jajek.3/4 szklanki oleju
- Na koniec dodaj orzechy i jabłka, delikatnie wymieszaj.100 g włoskich orzechów, 6-8 jabłek
- Przełóż do przygotowanej foremki rozmiar 40/20 cm.
- Piecz 15 minut w 150 stopniach, a następnie podnieś temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
- Ciasto jest jeszcze lepsze następnego dnia :)