kryzysek

Przepis na ciasto salceson lub kryzysowe ciasto z jabłkami

Jeśli szukasz pysznego i aromatycznego ciasta, które zaspokoi Twoją ochotę na coś słodkiego, to ciasto kryzysek z kakao, jabłkami i orzechami na pewno Cię zadowoli! To doskonała kombinacja wilgotnego i miękkiego ciasta czekoladowego, kawałków soczystych jabłek i chrupiących orzechów. Ciasto to może być wspaniałym uzupełnieniem kawy lub herbaty, a także doskonałym wypiekiem na specjalne okazje.

ciasto wiewiórka

Ciasto salceson vel kryzysek przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta pełne jabłek i chrupiących orzechów, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kryzysek ciasto

Kryzysek – ciasto z jabłkami i orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto salceson, czyli szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 25
Kalorie 243 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 40/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto salceson

  • 6 jajek (- rozmiar L)
  • 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 3/4 szklanki oleju (180 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • olejek migdałowy (kilka kropel)
  • 100 g włoskich orzechów (posiekanych (1 szklanka) )
  • 6-8 jabłek ((ja dałam 8) pokrojonych w plasterki – po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miałam trochę ponad 1 kg.)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto salceson krok po kroku

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    6 jajek, 300 g cukru
  • Dodaj olejek.
    olejek migdałowy
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
    450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao
  • Dodawaj mąkę na zmianę z olejem do ubitych jajek.
    3/4 szklanki oleju
  • Na koniec dodaj orzechy i jabłka, delikatnie wymieszaj.
    100 g włoskich orzechów, 6-8 jabłek
  • Przełóż do przygotowanej foremki rozmiar 40/20 cm.
  • Piecz 15 minut w 150 stopniach (góra/dół), a następnie podnieś temperaturę do 200 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
  • Ciasto jest jeszcze lepsze następnego dnia :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 243kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasto salceson, ciasto wiewiórka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z jabłkami i orzechami

Proste ciasto z jabłkami – wskazówki

Kryzysek – to ciasto robiła ciocia mojego męża na rodzinne spotkania świąteczne. Zawsze kończyło się to tak, że wychodziłam nim obżarta. W końcu wydębiłam przepis i mogę go robić, kiedy mnie tylko najdzie ochota.

W sumie ciągle się zastanawiam, skąd się wzięła ta nazwa? Bo trudno nazwać kryzysowym ciasto, do którego idzie szklanka orzechów włoskich i prawie 2 kg jabłek. Chyba że chodzi o kryzys, który się przeżywa, gdy się już zje ostatni kawałek ;)

Połączenie orzechów włoskich, odrobiny kakao i olejku migdałowego stawia zwykłe jabłko w zupełnie innym świetle. Mi to niezmiernie smakuje i nigdy nie potrafię skończyć na jednym kawałku :)

Później spotkałam się z jeszcze jedną nazwą na to czekoladowe ciasto z jabłkamiciasto salceson.

Znacie ciasto salceson? Co za mało apetyczna nazwa dla ciasta!? Nie uważacie? Zdecydowanie bardziej podoba mi się nazwa kryzysek. Z podanej porcji otrzymacie ogromną blachę ciasta (38/28 cm).

Jak zrobić ciasto salceson?

Aby ciasto wyszło fajnie puszyste i wszystkie kawałki jabłek były ładnie oblepione musicie przygotować lekkie i puszyste ciasto z kakao.

Tą puszystość otrzymacie dzięki długiemu miksowaniu jajek z cukrem – aż masa będzie bardzo jasna i mocno gęsta.

Wtedy dodajecie do jajek mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz olej i już tylko krótko miksujecie – do połączenia składników.

Dodajecie do ciast pokrojone jabłka oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszacie. Tak przygotowane ciasto przelewacie do foremki i pieczecie.

Ja daję tutaj tak dużo jabłek, że w zasadzie mam jabłka oblepione ciastem, a nie ciasto z jabłkami :) Wy możecie dać trochę mniej :)

Ja uwielbiam dodać do ciasta trochę aromatu migdałowego – aromat dawała ciocia i uważam, że ten smak super się tu komponuje. Dodajcie w trakcie olejek migdałowy, a na pewno nie pożałujecie :) Jeśli jednak nie lubicie smaku tego olejku, to możecie użyć inny – np. waniliowy, rumowy czy nawet pomarańczowy.

Ile piec ciasto salceson?

Ciasto pieczemy około 45 minut – ale jak zawsze – do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia wetknijcie w środek ciasta wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i sprawdźcie, czy ciasto jest gotowe. Ciasto jest upieczone, gdy patyczek po wyjęciu nie jest oblepiony mokrym ciastem.

Co ciekawe najpierw ciasto pieczemy kilkanaście minut w niższej temperaturze, aby dopiero potem ją podwyższyć. Do tej pory nigdy nie piekłam tak ciasta. Jeśli już zmieniam temperaturę, to raczej w drugą stronę – z wyżej na niższą.

Przed podaniem posypcie wierzch ciasta cukrem pudrem – nic więcej już tu nie trzeba, bo ciasto smakuje doskonale samo z siebie :)

Spróbujcie koniecznie!

Lubicie takie proste czekoladowe ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to koniecznie upieczcie!

Ps. W sieci można naleźć bardzo podobne ciasto pod nazwą Wiewiórka :D

A poniżej pierwsze zdjęcia tego ciasta :)

kryzysek1
kryzysek3
kryzysek4
kryzysek5
kryzysek6

Polecane proste ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: