Kryzysek

czyli kryzysowe ciasto z jabłkami

ciasto kryzysek lub wiewiórka

 

Kryzysek – to ciasto robiła ciocia mojego męża na rodzinne spotkania świąteczne.

Zawsze kończyło się to tak, że wychodziłam nim obżarta 🙂

W końcu wydębiłam przepis i mogę go robić, kiedy mnie tylko najdzie ochota 🙂

W sumie ciągle się zastanawiam, skąd się wzięła ta nazwa? Bo trudno nazwać kryzysowym ciasto, do którego idzie szklanka orzechów włoskich i prawie 2 kg jabłek.

Chyba że chodzi o kryzys, który się przeżywa, gdy się już zje ostatni kawałek 😉 Połączenie orzechów włoskich, odrobiny kakao i olejku migdałowego stawia zwykłe jabłko w zupełnie innym świetle. Mi to niezmiernie smakuje i nigdy nie potrafię skończyć na jednym kawałku 🙂

Z podanej porcji otrzymacie ogromną blachę ciasta (38/28 cm).

Ja daję tutaj tak dużo jabłek, że w zasadzie mam jabłka oblepione ciastem, a nie ciasto z jabłkami 🙂 Wy możecie dać trochę mniej 🙂

Ps. W sieci można naleźć bardzo podobne ciasto pod nazwą Wiewiórka 😀

 

ciasto z jabłkami i orzechami ciasto wiewiórka
 

A poniżej pierwsze zdjęcia tego ciasta 🙂

 

kryzysek1

kryzysek3

kryzysek4

kryzysek5

kryzysek6

 

Kryzysek

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 40/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
  • 6 dużych jajek - rozmiar L
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • olejek migdałowy
  • 100 g (1 szklanka) posiekanych włoskich orzechów
  • 6 jabłek (ja dałam 8) pokrojonych w plasterki - po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miałam trochę ponad 1 kg.
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj olejek.
  3. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
  4. Dodawaj mąkę na zmianę z olejem do ubitych jajek.
  5. Na koniec dodaj orzechy i jabłka, delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż do przygotowanej foremki rozmiar 40/20 cm.
  7. Piecz 15 minut w 150 stopniach, a następnie podnieś temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  8. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
  9. Ciasto jest jeszcze lepsze następnego dnia 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 243 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 30 g Białka: 5 g