Kryzysek czyli kryzysowe ciasto z jabłkami

kryzysek


Kryzysek – to ciasto robiła ciocia mojego męża na rodzinne spotkania świąteczne.

Zawsze kończyło się to tak, że wychodziłam nim obżarta :)

W końcu wydębiłam przepis i mogę go robić, kiedy mnie tylko najdzie ochota :)

W sumie ciągle się zastanawiam, skąd się wzięła ta nazwa? Bo trudno nazwać kryzysowym ciasto, do którego idzie szklanka orzechów włoskich i prawie 2 kg jabłek.

Chyba że chodzi o kryzys, który się przeżywa, gdy się już zje ostatni kawałek ;) Połączenie orzechów włoskich, odrobiny kakao i olejku migdałowego stawia zwykłe jabłko w zupełnie innym świetle. Mi to niezmiernie smakuje i nigdy nie potrafię skończyć na jednym kawałku :)

Później spotkałam się z jeszcze jedną nazwą na to czekoladowe ciasto z jabłkamiciasto salceson 😁

Znacie ciasto salceson? Co za mało apetyczna nazwa dla ciasta!? Nie uważacie? Zdecydowanie bardziej podoba mi się nazwa kryzysek 😁

Z podanej porcji otrzymacie ogromną blachę ciasta (38/28 cm).

Ja daję tutaj tak dużo jabłek, że w zasadzie mam jabłka oblepione ciastem, a nie ciasto z jabłkami :) Wy możecie dać trochę mniej :)

Lubicie takie proste czekoladowe ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to koniecznie upieczcie!

Ps. W sieci można naleźć bardzo podobne ciasto pod nazwą Wiewiórka :D

ciasto z jabłkami i orzechami ciasto wiewiórka

A poniżej pierwsze zdjęcia tego ciasta :)

kryzysek1

kryzysek3

kryzysek4

kryzysek5

kryzysek6

Ciasto salceson vel kryzysek

kryzysek ciasto

Kryzysek

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto salceson, czyli szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 25
Kalorie 243 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę około 40/30 cm.

Składniki
  

  • 6 jajek - rozmiar L
  • 300 g cukru (1,5 szklanki)
  • 450 g mąki (3 szklanki)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • olejek migdałowy
  • 100 g posiekanych włoskich orzechów (1 szklanka)
  • 6 jabłek (ja dałam 8) pokrojonych w plasterki - po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miałam trochę ponad 1 kg.

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj olejek.
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
  • Dodawaj mąkę na zmianę z olejem do ubitych jajek.
  • Na koniec dodaj orzechy i jabłka, delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż do przygotowanej foremki rozmiar 40/20 cm.
  • Piecz 15 minut w 150 stopniach, a następnie podnieś temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
  • Ciasto jest jeszcze lepsze następnego dnia :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 243kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!