Przepis na proste i szybkie ciasto z jabłkami
Ciasto leniwiec z jabłkami poleca się wszystkim, którym się nie bardzo chce piec, a zjeść to by się już chciało ;)
Będzie również idealny dla osób, które mają mało czasu – z kategorii „goście jadą”.
I oczywiście dla wszystkich, którzy myślą, że nie potrafią piec ciast i że to jakaś czarna magia.
Tu nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności, nie trzeba miksera i innych zaawansowanych sprzętów kuchennych (no oprócz piekarnika).
Nawet jabłek nie trzeba obierać – chociaż przyda się wycięcie gniazd nasiennych i pokrojenie jabłek w plasterki ;)
Potem to już tylko dwie miski, zamieszanie łyżką i ciasto idzie do pieczenia – tadam!
Jak już sobie poradzicie z tym ciastem, to wtedy koniecznie upieczcie coś nowego.
Na blogu uzbierało się już sporo przepisów na ciasta z jabłkami – sami zobaczcie :)
Wiele z nich jest równie prosta do przygotowania – sprawdźcie koniecznie.






Ciasto leniwiec z jabłkami – przepis do druku

Ciasto leniwiec
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jabłka duże - około 300-350 g
Instrukcja
- Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
- W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- W drugiej misce zmieszaj olej, jajka i cukier.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - ciasto będzie gęste.
- Dodaj jabłka do ciasta (nie przestrasz się, że jest ich zbyt dużo - tak ma być), wymieszaj je z ciastem.
- Przełóż jabłka do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.