Ciasto leniwiec z jabłkami

 

proste ciasto z jabłkami

 

Ciasto leniwiec z jabłkami poleca się wszystkim, którym się nie bardzo chce piec, a zjeść to by się już chciało 😉

Będzie również idealny dla osób, które mają mało czasu – z kategorii „goście jadą”.

I oczywiście dla wszystkich, którzy myślą, że nie potrafią piec ciast i że to jakaś czarna magia.

Tu nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności, nie trzeba miksera i innych zaawansowanych sprzętów kuchennych (no oprócz piekarnika).

Nawet jabłek nie trzeba obierać – chociaż przyda się wycięcie gniazd nasiennych i pokrojenie jabłek w plasterki 😉

Potem to już tylko dwie miski, zamieszanie łyżką i ciasto idzie do pieczenia – tadam!

Jak już sobie poradzicie z tym ciastem, to wtedy koniecznie upieczcie coś nowego.

Na blogu uzbierało się już sporo przepisów na ciasta z jabłkami – sami zobaczcie 🙂

Wiele z nich jest równie prosta do przygotowania – sprawdźcie koniecznie.

 

szybkie ciasto z jabłkami  ciasto z jabłkami leniwiec
 

ciasto próżniak z jabłkami  proste i szybkie ciasto z jabłkami
 

ciasto leniwiec z jabłkami  ciasto leniwiec

Przepis do druku

Ciasto leniwiec

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 duże jabłka - około 300-350 g
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
  2. W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. W drugiej misce zmieszaj olej, jajka i cukier.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - ciasto będzie gęste.
  5. Dodaj jabłka do ciasta (nie przestrasz się, że jest ich zbyt dużo - tak ma być), wymieszaj je z ciastem.
  6. Przełóż jabłka do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 190 Tłuszcze: 8,8 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 1 g Białka: 3 g