Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto leniwiec

By |2018-11-16T17:56:53+00:002018 Listopad 19th|Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

Ciasto leniwiec z jabłkami

 

proste ciasto z jabłkami

 

Ciasto leniwiec z jabłkami poleca się wszystkim, którym się nie bardzo chce piec, a zjeść to by się już chciało 😉

Będzie również idealny dla osób, które mają mało czasu – z kategorii „goście jadą”.

I oczywiście dla wszystkich, którzy myślą, że nie potrafią piec ciast i że to jakaś czarna magia.

Tu nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności, nie trzeba miksera i innych zaawansowanych sprzętów kuchennych (no oprócz piekarnika).

Nawet jabłek nie trzeba obierać – chociaż przyda się wycięcie gniazd nasiennych i pokrojenie jabłek w plasterki 😉

Potem to już tylko dwie miski, zamieszanie łyżką i ciasto idzie do pieczenia – tadam!

Jak już sobie poradzicie z tym ciastem, to wtedy koniecznie upieczcie coś nowego.

Na blogu uzbierało się już sporo przepisów na ciasta z jabłkami – sami zobaczcie 🙂

Wiele z nich jest równie prosta do przygotowania – sprawdźcie koniecznie.

 

szybkie ciasto z jabłkami  ciasto z jabłkami leniwiec
 

ciasto próżniak z jabłkami  proste i szybkie ciasto z jabłkami
 

ciasto leniwiec z jabłkami  ciasto leniwiec

Przepis do druku

Ciasto leniwiec
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 duże jabłka - około 300-350 g
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
  2. W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. W drugiej misce zmieszaj olej, jajka i cukier.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką - ciasto będzie gęste.
  5. Dodaj jabłka do ciasta (nie przestrasz się, że jest ich zbyt dużo - tak ma być), wymieszaj je z ciastem.
  6. Przełóż jabłka do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 190 Tłuszcze: 8,8 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 1 g Białka: 3 g

 

 

Reklama

10 komentarzy

  1. Marlene 2018/12/01 at 21:45 - Reply

    Pyszne, pachnie w całym domu cynamonem.
    Polecam innym i dziękuję za przepis.

  2. Marta 2018/11/21 at 10:50 - Reply

    Właśnie wstawilam do piekarnika 🙂 dzięki za przepis.

  3. Anna Sobotka 2018/11/20 at 22:18 - Reply

    Dzień dobry! zakochałam się w Pani blogu jest niezwykle apetyczny 🙂
    Uwielbiam proste przepisy bo tak jak jest napisane, czasu brak a chęci są, dlatego upiekę na pewno
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • wypiekibeaty 2018/11/21 at 07:25 - Reply

      Dziękuję bardzo Aniu 🙂 fajnie jest pisać dla osób takich jak ty 🙂 pozdrawiam serdecznie, Beata

  4. Barbara 2018/11/20 at 13:23 - Reply

    Raz jadłam takie ciasto i od tego czasu nie mogłam znaleźć na nie przepisu. Dzięki wielkie!

  5. Barbara 2018/11/20 at 12:42 - Reply

    Ciacho wygląda przepysznie i aromatycznie. Uwielbiam pieczone jabłka, a w takim otoczeniu muszą być naprawdę smaczne!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: