migdałowe ciasto z figami

Przepis na migdałowe ciasto z figami

Zapraszam dziś na bardzo smaczne, lekkie i puszyste ucierane ciasto migdałowe pieczone ze świeżymi figami. To ciasto to kwintesencja lata! Słodkie, pachnące i obłędnie pyszne. Spróbujcie koniecznie jeśli macie świeże figi.

migdałowe ciasto z figami_4

Migdałowe ciasto z figami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i wilgotne ciasta z owocami, to koniecznie upiecz to ciasto ze świeżymi figami.

migdaC582owe ciasto z figami 7

Migdałowe ciasto z figami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z mielonymi migdałami i figami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na migdałowe ciasto z figami

  • 75 g migdałów (mielonych )
  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 200 g masła (miękkiego )
  • 120 g cukru (trochę ponad pół szklanki lub do smaku)
  • 2 łyżki śmietany ( (użyłam 12%) czubate łyżki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 0,5 kg fig (świeżych – możesz tez użyć inne owoce)
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowe ciasto z figami

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    200 g masła, 120 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cynamonem.
    75 g migdałów, 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj jajka do masy maślanej, krótko zmiksuj.
    2 jajka
  • Dodaj mąkę i śmietanę – zmiksuj.
    2 łyżki śmietany
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi – owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
    0,5 kg fig
  • Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
  • Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z migdałami, migdałowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
migdałowe ciasto z figami_9

Ucierane ciasto z figami – uwagi

Jeśli macie trochę zbędnych fig i nie wiecie co z nimi zrobić, to wam podpowiem.

Możecie przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane migdałowe ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i cynamonu.

Aby wzbogacić smak ciasta możecie podać je jak ja z łyżką jogurtu greckiego, miodem i siekanymi migdałami – urok tkwi w prostocie.

Figi wyśmienicie smakują w połączeniu z miodem i cynamonem, a migdały dodają kruchości :)

migdałowe ciasto z figami_8

Jak zrobić migdałowe ciasto z owocami – wskazówki

Musicie masło zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę – im dłużej tym lepiej.

Potem gdy dodajecie suche składniki, to już nie miksujcie za długo – tylko do połączenia składników.

Jeśli będziecie miksować długo masło z mąką, to może wam wyjść zakalec!

Owoce układamy na cieście skórką do dołu – tak aby nadmiar soku również nie spowodował zakalca.

Jeśli nie macie fig, to też nic straconego, możecie je zastąpić innymi owocami – np. śliwkami, brzoskwiniami, czy chociażby jabłkami.

Podaję przepis na formę około 26 cm, albo odrobinę większą.

Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami 😀

migdałowe ciasto z figami_10
migdałowe ciasto z figami_1
migdałowe ciasto z figami_5

Polecane przepisy na ciasta migdałowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na lekkie ciasta migdałowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: