Proste i smaczne ucierane ciasto z figami.
Jeśli macie trochę zbędnych fig i nie wiecie co z nimi zrobić, to wam podpowiem :)
Możecie przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i cynamonu.
Aby wzbogacić smak ciasta możecie podać je jak ja z łyżką jogurtu greckiego, miodem i siekanymi migdałami – urok tkwi w prostocie.
Figi wyśmienicie smakują w połączeniu z miodem i cynamonem, a migdały dodają kruchości :)
Jeśli nie macie fig, to też nic straconego, możecie je zastąpić innymi owocami – np. śliwkami, brzoskwiniami, czy chociażby jabłkami.
Podaję przepis na formę około 26 cm, albo odrobinę większą.
Migdałowe ciasto z figami
- 75 g mielonych migdałów
- 200 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 2 czubate łyżki śmietany (użyłam 12%)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- około pół kilograma fig
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Dodaj jajka do masy jajecznej, krótko zmiksuj.
- Dodaj mąkę i śmietanę - zmiksuj.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
- Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi - owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
- Piecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
- Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.
Przepis własny.
Z figami musiało smakować wyjątkowo :)
W ogóle dla mnie figi mają taki egzotyczny posmak :)