Przepis na migdałowe ciasto z figami

migdałowe ciasto z figami


Jeśli macie trochę zbędnych fig i nie wiecie co z nimi zrobić, to wam podpowiem :)

Możecie przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane migdałowe ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i cynamonu.

Aby wzbogacić smak ciasta możecie podać je jak ja z łyżką jogurtu greckiego, miodem i siekanymi migdałami – urok tkwi w prostocie.

Figi wyśmienicie smakują w połączeniu z miodem i cynamonem, a migdały dodają kruchości :)

Jak zrobić migdałowe ciasto z owocami?

Musicie masło zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę – im dłużej tym lepiej.

Potem gdy dodajecie suche składniki, to już nie miksujcie za długo – tylko do połączenia składników.

Jeśli będziecie miksować długo masło z mąką, to może wam wyjść zakalec!

Owoce układamy na cieście skórką do dołu – tak aby nadmiar soku również nie spowodował zakalca.

Jeśli nie macie fig, to też nic straconego, możecie je zastąpić innymi owocami – np. śliwkami, brzoskwiniami, czy chociażby jabłkami.

Podaję przepis na formę około 26 cm, albo odrobinę większą.

Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami 😀

migdałowe ciasto z figami_1

migdałowe ciasto z figami_4

migdałowe ciasto z figami_5

migdałowe ciasto z figami_10

migdałowe ciasto z figami_9

migdałowe ciasto z figami_8

Migdałowe ciasto z figami przepis do druku

Migdałowe ciasto z figami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z mielonymi migdałami i figami.
5 z 1 oceny
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki
  

  • 75 g migdałów mielonych
  • 200 g mąki
  • 200 g masła miękkiego
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki śmietany (użyłam 12%) czubate łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka rozmiar L
  • 0,5 kg fig świeżych - możesz tez użyć inne owoce

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cynamonem.
  • Dodaj jajka do masy jajecznej, krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę i śmietanę - zmiksuj.
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi - owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
  • Piecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
  • Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.