Przepis na migdałowe ciasto z figami
Jeśli macie trochę zbędnych fig i nie wiecie co z nimi zrobić, to wam podpowiem :)
Możecie przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane migdałowe ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i cynamonu.
Aby wzbogacić smak ciasta możecie podać je jak ja z łyżką jogurtu greckiego, miodem i siekanymi migdałami – urok tkwi w prostocie.
Figi wyśmienicie smakują w połączeniu z miodem i cynamonem, a migdały dodają kruchości :)
Jak zrobić migdałowe ciasto z owocami?
Musicie masło zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę – im dłużej tym lepiej.
Potem gdy dodajecie suche składniki, to już nie miksujcie za długo – tylko do połączenia składników.
Jeśli będziecie miksować długo masło z mąką, to może wam wyjść zakalec!
Owoce układamy na cieście skórką do dołu – tak aby nadmiar soku również nie spowodował zakalca.
Jeśli nie macie fig, to też nic straconego, możecie je zastąpić innymi owocami – np. śliwkami, brzoskwiniami, czy chociażby jabłkami.
Podaję przepis na formę około 26 cm, albo odrobinę większą.
Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami 😀
Migdałowe ciasto z figami przepis do druku

Migdałowe ciasto z figami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cynamonem.
- Dodaj jajka do masy jajecznej, krótko zmiksuj.
- Dodaj mąkę i śmietanę - zmiksuj.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
- Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi - owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
- Piecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
- Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.
Przepis własny.