Ciasto figowe

ze świeżymi figami

Poniewierały się mi po lodówce biedne figi i w końcu stwierdziłam, że trzeba z nich upiec jakieś ciasto, zanim się zepsują.

Poszperałam trochę w internecie i znalazłam bardzo obiecujący przepis (na southernfood.com, dodany przez Dianę Rattray).

Ciasto robi się bardzo szybko i krótko piecze, więc mogłam go upiec po powrocie z pracy.

Już podczas pieczenia rozchodziły się nieziemskie zapachy, a jak go spróbowałam, to się okazało, że jest przepyszne.

Z lekką nutą pomarańczy i przypraw, do tego smak fig – mniam :)

Ja użyłam tu świeże figi, ale można też wykorzystać suszone, albo nawet inne owoce – świeże lub suszone.

Podana porcja jest na tortownicę 22-23 cm.

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z owocami – zapraszam serdecznie :)

 

 

Ciasto figowe – przepis do druku

Ciasto figowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem i dodawaj na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek.
  • Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

Notatki

Porcja na tortownicę 22-23 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!