Ciasto figowe
ze świeżymi figami
Poniewierały się mi po lodówce biedne figi i w końcu stwierdziłam, że trzeba z nich upiec jakieś ciasto, zanim się zepsują.
Poszperałam trochę w internecie i znalazłam bardzo obiecujący przepis (na southernfood.com, dodany przez Dianę Rattray).
Ciasto robi się bardzo szybko i krótko piecze, więc mogłam go upiec po powrocie z pracy.
Już podczas pieczenia rozchodziły się nieziemskie zapachy, a jak go spróbowałam, to się okazało, że jest przepyszne.
Z lekką nutą pomarańczy i przypraw, do tego smak fig – mniam :)
Ja użyłam tu świeże figi, ale można też wykorzystać suszone, albo nawet inne owoce – świeże lub suszone.
Podana porcja jest na tortownicę 22-23 cm.
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z owocami – zapraszam serdecznie :)
Ciasto figowe – przepis do druku

Ciasto figowe
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 2 duże jajka
- pół szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1 szklanka posiekanych fig - około 4 sztuki świeżych fig
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem i dodawaj na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek.
- Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.