Sernik figowy

Zaktualizowany: 2023 27 sierpnia
sernik z musem figowym

Przepis na sernik z musem figowym

Zapraszam na smakowity i prosty sernik figowy zrobiony z figami dodanymi do masy sernikowej i podany z lekkim musem figowym. Ten sernik to doskonały pomysł na ciasto ze świeżymi figami. Koniecznie wypróbuje ten przepis.

figowy sernik

Sernik figowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne kremowe serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na sernik figami.

figowy sernik1

Sernik figowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z figami i figowym musem.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na spód z herbatników do sernika

składniki na serniki z figami

dodatkowe składniki do sernika figowego

  • 200 ml śmietany 12% ( lub 18%)
  • cukier puder (do smaku)
  • 4 figi
  • odrobina soku z cytryny
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik z figami

  • Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
    160 g herbatników, 80 g masła
  • Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 150 stopni (tryb góra/dół).
  • Figi przekrój na pół i łyżeczką wyciągnij czerwony środek.
    8 świeżych fig
  • Zmiksuj figi ze śmietaną kremówką.
    250 ml śmietany kremówki
  • Ser zmiksuj z cukrem.
    1 kilogram twarogu, 200 g cukru
  • Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj, dodaj mus z fig.
    5 jajek
  • Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80 minut.
  • Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem.
    200 ml śmietany 12%, cukier puder
  • Wylej na sernik po jego upieczeniu i podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  • Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
  • Z pozostałych fig przygotuj sos – przekrój owoce, wyjmij środek, skropl sokiem z cytryny i posyp 2 łyżeczkami cukru pudru.
    4 figi, odrobina soku z cytryny
  • Zmiksuj wszystko razem.
  • Przed podaniem polej sernik sosem.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik z figami, z figami sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z figami

Sernik z figami – uwagi

Mamy teraz sporo fig w sklepach, a ich cena jest bardzo przystępna, dlatego proponuję Wam upieczenie nowego sernika – będzie to sernik figowy :)

Figi dodajemy do masy twarogowej, oraz robimy z nich sos, więc będziecie potrzebować około 10-12 sztuk (ale możecie też użyć mniej owoców).

Sernik z figami upieczony jest ma spodzie z ciasteczek (użyłam ciasteczka digestive oblane czekoladą).

Masa twarogowa jest delikatnie owocowa w smaku, wilgotna i przepyszna.

Całość wieńczy polewa ze śmietany oraz sos z fig.

Brzmi apetycznie – prawda?

To kto piecze? :D

A potem wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem – trochę się ich już uzbierało.

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki idealne na specjalne okazje, ale również na weekend do kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 30 września

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

5 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na sernik z figami

Zapraszam na pyszny owocowy sernik z dodatkiem świeżych fig. Ten sernik na spodzie z ciasteczek smakuje wybornie - lekko owocowo. Do tego ma aksamitną konsystencję i ten sernik nie opada po upieczeniu! Serniczek najlepiej smakuje po porządnym schłodzeniu w lodówce - dobrze jest go wstawić do lodówki na całą noc i do konsumpcji przystąpić dopiero następnego dnia. Ja wiem, że trudno jest się oprzeć i nie dobrać się do ciasta wcześniej, ale warto poczekać. Jeśli jednak nie macie tyle cierpliwości, to polecam wam inny sernik - baskijski sernik palony, tego sernika nie schładza się i można go jeść już niedługo po upieczeniu :)

Sernik figowy przepis

Zobaczcie mój przepis na sernik z musem z fig i sprawdźcie jak zrobić z figami sernik. Figi do sernika dodajemy w dwóch formach - wcześniej miąższ owoców dodajemy do samej masy twarogowej, a potem jeszcze polewamy serniczek musem figowym tuż przed podaniem. Nie muszę chyba mówić, jak taki sernik z musem figowym rewelacyjnie smakuje? Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki.