Sernik figowy

Mamy teraz sporo fig w sklepach, a ich cena jest bardzo przystępna, dlatego proponuję Wam upieczenie nowego sernika – będzie to sernik figowy :)

Figi dodajemy do masy twarogowej, oraz robimy z nich sos, więc będziecie potrzebować około 10-12 sztuk (ale możecie też użyć mniej owoców).

Sernik upieczony jest ma spodzie z ciasteczek (użyłam ciasteczka digestive oblane czekoladą). Masa twarogowa jest delikatnie owocowa w smaku, wilgotna i przepyszna.

Całość wieńczy polewa ze śmietany oraz sos z fig.

Brzmi apetycznie – prawda?

To kto piecze? :D

A potem wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem – trochę się ich już uzbierało.

sernik figowy

figowy sernik

figowy sernik

sernik z figami

sernik z musem figowym

Sernik figowy

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 20 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki
  

składniki spodu:

składniki masy serowej:

dodatkowo:

  • 200 ml śmietany 12 lub 18%
  • cukier puder do smaku
  • 4 figi
  • odrobina soku z cytryny

Instrukcja
 

  • Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
  • Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
  • Figi przekrój na pół i łyżeczką wyciągnij czerwony środek. Zmiksuj figi ze śmietaną kremówką.
  • Ser zmiksuj z, cukrem. Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj, dodaj mus z fig. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
  • Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80 minut.
  • Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem. Wylej na sernik po jego upieczeniu i podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  • Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
  • Z pozostałych fig przygotuj sos - przekrój owoce, wyjmij środek, skropl sokiem z cytryny i posyp 2 łyżeczkami cukru pudru. Zmiksuj wszystko razem.
  • Przed podaniem polej sernik sosem.

Notatki

Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!