Sernik figowy
Mamy teraz sporo fig w sklepach, a ich cena jest bardzo przystępna, dlatego proponuję Wam upieczenie nowego sernika – będzie to sernik figowy 🙂
Figi dodajemy do masy twarogowej, oraz robimy z nich sos, więc będziecie potrzebować około 10-12 sztuk (ale możecie też użyć mniej owoców).
Sernik upieczony jest ma spodzie z ciasteczek (użyłam ciasteczka digestive oblane czekoladą). Masa twarogowa jest delikatnie owocowa w smaku, wilgotna i przepyszna.
Całość wieńczy polewa ze śmietany oraz sos z fig.
Brzmi apetycznie – prawda?
To kto piecze? 😀
A potem wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem – trochę się ich już uzbierało.
Sernik figowy
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
składniki spodu:
- 160 g herbatników
- 80 g rozpuszczonego masła
składniki masy serowej:
- kilogram serka śmietankowego, twarogu sernikowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 jajek
- 230 g cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 świeżych fig
dodatkowo:
- 200 ml śmietany 12 lub 18%
- cukier puder do smaku
- 4 figi
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie
- Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
- Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
- Figi przekrój na pół i łyżeczką wyciągnij czerwony środek. Zmiksuj figi ze śmietaną kremówką.
- Ser zmiksuj z, cukrem. Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj, dodaj mus z fig. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
- Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80 minut.
- Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem. Wylej na sernik po jego upieczeniu i podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
- Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
- Z pozostałych fig przygotuj sos - przekrój owoce, wyjmij środek, skropl sokiem z cytryny i posyp 2 łyżeczkami cukru pudru. Zmiksuj wszystko razem.
- Przed podaniem polej sernik sosem.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
[…] Sernik figowy […]
zapowiada się rewelacyjnie 🙂
wow, robi wrażenie!
wow, robi wrażenie!
Oj pojadłabym takiego sernika. Z figami ejszcze nie probowałam, ale wierzę, że jest obłędny!