Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Sernik figowy

By |2018-05-29T18:16:55+00:002013 Wrzesień 30th|Ciasta owocowe, Serniki i ciasta z serem|

Sernik figowy

Mamy teraz sporo fig w sklepach, a ich cena jest bardzo przystępna, dlatego proponuję Wam upieczenie nowego sernika – będzie to sernik figowy 🙂

Figi dodajemy do masy twarogowej, oraz robimy z nich sos, więc będziecie potrzebować około 10-12 sztuk (ale możecie też użyć mniej owoców).

Sernik upieczony jest ma spodzie z ciasteczek (użyłam ciasteczka digestive oblane czekoladą). Masa twarogowa jest delikatnie owocowa w smaku, wilgotna i przepyszna.

Całość wieńczy polewa ze śmietany oraz sos z fig.

Brzmi apetycznie – prawda?

To kto piecze? 😀

A potem wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem – trochę się ich już uzbierało.

sernik figowy

figowy sernik

figowy sernik

sernik z figami

sernik z musem figowym

Sernik figowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
składniki spodu:
  • 160 g herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła
składniki masy serowej:
  • kilogram serka śmietankowego, twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 230 g cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 świeżych fig
dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 12 lub 18%
  • cukier puder do smaku
  • 4 figi
  • odrobina soku z cytryny
Wykonanie
  1. Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
  2. Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
  4. Figi przekrój na pół i łyżeczką wyciągnij czerwony środek. Zmiksuj figi ze śmietaną kremówką.
  5. Ser zmiksuj z, cukrem. Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj, dodaj mus z fig. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
  6. Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80 minut.
  7. Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem. Wylej na sernik po jego upieczeniu i podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
  8. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  9. Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
  10. Z pozostałych fig przygotuj sos - przekrój owoce, wyjmij środek, skropl sokiem z cytryny i posyp 2 łyżeczkami cukru pudru. Zmiksuj wszystko razem.
  11. Przed podaniem polej sernik sosem.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
 

Reklama

5 komentarzy

  1. […] Sernik figowy […]

  2. Pink Hungry 2013/10/02 at 23:04 - Reply

    zapowiada się rewelacyjnie 🙂

  3. karmel-itka 2013/09/30 at 12:25 - Reply

    wow, robi wrażenie!

  4. karmel-itka 2013/09/30 at 12:25 - Reply

    wow, robi wrażenie!

  5. Andźka 2013/09/30 at 11:02 - Reply

    Oj pojadłabym takiego sernika. Z figami ejszcze nie probowałam, ale wierzę, że jest obłędny!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: