W Wielkanoc nie może zabraknąć na moim stole sernika, więc dziś mam propozycję „nabiałową” ;)
Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.
Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.
Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę.
Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 18
Składniki
składniki spodu:
- 65 g gorzkiej czekolady
- 65 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)
- 3 łyżki mąki pszennej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- ⅓ szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
wierzch:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki dżemu z pomarańczy
- opcjonalnie cukier puder do smaku
Wykonanie
wykonanie spodu:
- Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.
wykonanie masy serowej:
- Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową. Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka - nie miksuj zbyt długo. Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
- Przygotuj masę na wierzch sernika - zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
- Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 120 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
- Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).
Jakie ustawienie piekarnika? Termoobieg? Grzanie góra? Grzanie dół?
Najlepiej góra/dół – jeśli z termoobiegiem, to zmniejsz temperaturę do 160 stopni :)
Czy sernikowi nie zaszkodzi otwieranie piekarnika i wylewanie masy dżemowej?
Nie, po tym czasie sernik jest już w zasadzie upieczony, ty go tylko podpiekasz z tym dżemem :) Myślę, że spokojnie możesz dodać czekoladę :P)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze, czy można upiec sernik w kąpieli wodnej. Poprawiłoby to jego konsystencję czy byłoby już za mokro?
Jeśli będziesz piekła ze ścisłego twarogu – jak np. Piątnica, to może go to zrobić delikatniejszym. Jeśli użyjesz luźniejszego twarogu, to raczej nie będzie większej różnicy.
Myślałam o takim zwykłym garwolińskim zmielonym 3 razy. Naczytałam się ostatnio o dobroczynnych właściwościach „kąpania” serników i zastanawiam się, czy to naprawdę robi różnicę. Nigdy tak nie piekłam :-)
Nie używałam tego twarogu, więc nie wiem jak on, ale kąpiel wodna na pewno sernikowi nie zaszkodzi :) będzie ładny i równy :)