Przepis na pomarańczowy sernik ze spodem brownie

sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie


Dziś polecam wam pyszny pomarańczowy sernik upieczony na prostym czekoladowym spodzie.

Taki sernik będzie idealny na święta, ale również jako ciasto na weekend do kawki.

Pomarańczowy smak sernikowi zapewnia skórka pomarańczowa, sok pomarańczowy oraz dżem pomarańczowy dodany do wierzchniej polewy.

Jak zrobić sernik pomarańczowy?

Najpierw musicie przygotować proste ciasto czekoladowe.

W tym celu rozpuście czekoladę razem z masłem – możecie to zrobić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej.

Potem zmiksujcie jajko z cukrem i wymieszajcie z czekoladą i mąką.

Ten czekoladowy spód nie jest zbyt słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to dajcie więcej cukru!

Tak przygotowane ciasto podpieczcie w piekarniku.

Dopiero na podpieczony spód wylewamy masę sernikową.

Aby zapobiec opadaniu sernik najpierw pieczemy chwilę w 170 stopniach, a potem mocno zmniejszamy temperaturę piekarnika.

Pod koniec pieczenia sernik polejcie śmietaną zmieszaną z dżemem pomarańczowym i jeszcze chwilkę podpieczcie.

Upieczony sernik dobrze jest schłodzić w lodówce przez kilka godzin – ja zwykle zostawiam go na całą noc.

Tyle moich wskazówek!

Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.


pomarańczowy sernik na brownie pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

lekki sernik pomarańczowy sernik pomarańczowo-czekoladowy

sernik czekoladowo-pomarańczowy sernik pomarańczowy na spodzie brownie

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego pomarańczowego serniczka z 2013 roku.

sernik pomaranczowy 4

sernik pomaranczowy 3

sernik pomaranczowy 1

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie przepis do druku

sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i aromatyczny sernik pomarańczowy na spodzie brownie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 18
Kalorie 200 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na tortownicę 22-24 cm.

Składniki
  

składniki spodu:

składniki masy serowej:

wierzch:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki dżemu z pomarańczy
  • cukier puder opcjonalnie - do smaku

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę.
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.

wykonanie masy serowej:

  • Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową.
  • Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka - nie miksuj zbyt długo.
  • Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  • Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  • Przygotuj masę na wierzch sernika - zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
  • Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 120 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
  • Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).

Notatki

Kaloryczność zależy od użytych produktów - szczególnie od użytego twarogu.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 200kcalWeglowodany: 20gBiałko: 8gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.

Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę