Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Przepis na pomarańczowy sernik ze spodem brownie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie brownie to pyszna i aromatyczna kombinacja dwóch klasycznych deserów. Spód brownie nadaje sernikowi mocno czekoladową bazę, a dodatek pomarańczy w masie sernikowej wzbogaca smak i dodaje świeżości. Po upieczeniu sernik nabiera idealnej konsystencji i doskonale komponuje się ze słodką, owocową nutą. To idealny deser na specjalne okazje i nie tylko! Upieczcie ten sernik na Wielkanoc, na urodziny, albo na weekend do kawy :)

pomarańczowy sernik na brownie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie PRZEPIS krok po kroku

Jeśli lubisz kremowe i aromatyczne serniki w połączeniu z czekoladowym ciastem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i aromatyczny sernik pomarańczowy na spodzie brownie.
5 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 18
Kalorie 200 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Składniki

składniki czekoladowego spodu do sernika

składniki na sernik pomarańczowy

składniki na wierzch do sernika

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki dżemu z pomarańczy
  • cukier puder (opcjonalnie – do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy spód do sernika

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    65 g gorzkiej czekolady, 65 g masła
  • Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę.
    50 g cukru, 1 jajko, 40 g mąki
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.

Jak zrobić sernik pomarańczowy

  • Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową.
    1 kg twarogu sernikowego, skórka
  • Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka – nie miksuj zbyt długo.
    1 szklanka cukru, 5 jajek
  • Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
    2 łyżki soku z pomarańczy, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez około 90 minut.
  • Przygotuj masę na wierzch sernika – zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
    200 g kwaśnej śmietany 18%, 0,5 szklanki dżemu z pomarańczy
  • Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 150 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
  • Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).
Notatki
Kaloryczność zależy od użytych produktów – szczególnie od użytego twarogu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 200kcalWeglowodany: 20gBiałko: 8gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe sernik pomarańczowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

Sernik pomarańczowy z brownie – uwagi

Dziś polecam wam pyszny pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie. Taki sernik będzie idealny na święta, ale również jako ciasto na weekend do kawki. Pomarańczowy smak sernikowi zapewnia skórka pomarańczowa, sok pomarańczowy oraz dżem pomarańczowy dodany do wierzchniej polewy.

lekki sernik pomarańczowy

Jak zrobić sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie – wskazówki

Najpierw musicie przygotować proste ciasto czekoladowe. W tym celu rozpuście czekoladę razem z masłem – możecie to zrobić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej. Potem zmiksujcie jajko z cukrem i wymieszajcie z czekoladą i mąką. Ten czekoladowy spód nie jest zbyt słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to dajcie więcej cukru! Tak przygotowane ciasto podpieczcie w piekarniku. Dopiero na podpieczony spód wylewamy masę sernikową.

Aby zapobiec opadaniu sernik najpierw pieczemy chwilę w 170 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę piekarnika. Pod koniec pieczenia sernik polejcie śmietaną zmieszaną z dżemem pomarańczowym i jeszcze chwilkę podpieczcie. Upieczony sernik dobrze jest schłodzić w lodówce przez kilka godzin – ja zwykle zostawiam go na całą noc.

Tyle moich wskazówek! Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

sernik pomarańczowo-czekoladowy
sernik czekoladowo-pomarańczowy

sernik pomarańczowy na spodzie brownie<

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie na zdjęciach z 2013 roku.

sernik pomaranczowy 4
sernik pomaranczowy 3
sernik pomaranczowy 1

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki i ciasta sernikowe o różnych smakach i różnych dodatkach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.

Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę

Opublikowano: 2013 29 marca

Podziel się przepisem

16 komentarzy

  1. 2608bc30428b67e6e73b78db59d6f96b?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2021 24 grudnia w 18:05- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Czy 120 stopni to dobra temperatura? Mi nie wyszedł w tej temperaturze, dopiero jak podniosłam to coś z niego wyszło. Nie powinno być 160?
    Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 24 grudnia w 21:04- Odpowiedz

      Raczej to 150 stopni

  2. f41dce8a591850c495028962c4ee23f6?s=54&d=mm&r=g
    karolina 2021 14 maja w 14:27- Odpowiedz

    witam, czy można dać do środka wiśnie?

  3. e640b9d0d767a399aa7b0f9b7981a1d0?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2021 21 kwietnia w 06:53- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszny sernik. Zrobiłam drugi raz. Za pierwszym razem dałam po połowie twarogu i serka mój ulubiony i się źle kroił.. teraz dałam tylko twaróg i kroi się idealnie, spód nie odpada..

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 21 kwietnia w 08:55- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)

  4. e640b9d0d767a399aa7b0f9b7981a1d0?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2021 2 kwietnia w 20:32- Odpowiedz

    Dzień dobry. Niestety nie znalazłam w żadnym sklepie dżemu pomarańczowego, kupiłam brzoskwiniowy.. co dodać żeby był ten sam smak?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 2 kwietnia w 20:47- Odpowiedz

      Najprościej to aromat pomarańczowy, albo skórka starta z pomarańczy

  5. 35ab4ba57d3dd6f0c07893e4955f725d?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2017 23 grudnia w 11:52- Odpowiedz

    Jakie ustawienie piekarnika? Termoobieg? Grzanie góra? Grzanie dół?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 15:52- Odpowiedz

      Najlepiej góra/dół – jeśli z termoobiegiem, to zmniejsz temperaturę do 160 stopni :)

  6. b44fdac63104747a252ac93ba3615659?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2016 18 grudnia w 13:24- Odpowiedz

    Czy sernikowi nie zaszkodzi otwieranie piekarnika i wylewanie masy dżemowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 18 grudnia w 19:15- Odpowiedz

      Nie, po tym czasie sernik jest już w zasadzie upieczony, ty go tylko podpiekasz z tym dżemem :) Myślę, że spokojnie możesz dodać czekoladę :P)

      • b44fdac63104747a252ac93ba3615659?s=54&d=mm&r=g
        Agnieszka 2016 20 grudnia w 21:19- Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze, czy można upiec sernik w kąpieli wodnej. Poprawiłoby to jego konsystencję czy byłoby już za mokro?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2016 20 grudnia w 21:22- Odpowiedz

          Jeśli będziesz piekła ze ścisłego twarogu – jak np. Piątnica, to może go to zrobić delikatniejszym. Jeśli użyjesz luźniejszego twarogu, to raczej nie będzie większej różnicy.

          • b44fdac63104747a252ac93ba3615659?s=54&d=mm&r=g
            Agnieszka 2016 20 grudnia w 21:35

            Myślałam o takim zwykłym garwolińskim zmielonym 3 razy. Naczytałam się ostatnio o dobroczynnych właściwościach „kąpania” serników i zastanawiam się, czy to naprawdę robi różnicę. Nigdy tak nie piekłam :-)

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            wypiekibeaty 2016 21 grudnia w 10:23

            Nie używałam tego twarogu, więc nie wiem jak on, ale kąpiel wodna na pewno sernikowi nie zaszkodzi :) będzie ładny i równy :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy