W Wielkanoc nie może zabraknąć na moim stole sernika, więc dziś mam propozycję „nabiałową” ;)

Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.

sernik pomaranczowy 4

sernik pomaranczowy 3

sernik pomaranczowy 2

sernik pomaranczowy 1

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.

Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę.

 

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

Wypieki Beaty
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 18

Składniki
  

składniki spodu:

składniki masy serowej:

wierzch:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki dżemu z pomarańczy
  • opcjonalnie cukier puder do smaku

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.

wykonanie masy serowej:

  • Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową. Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka - nie miksuj zbyt długo. Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  • Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  • Przygotuj masę na wierzch sernika - zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
  • Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 120 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
  • Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!