Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
65 g gorzkiej czekolady, 65 g masła
Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę.
50 g cukru, 1 jajko, 40 g mąki
Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.
Jak zrobić sernik pomarańczowy
Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową.
1 kg twarogu sernikowego, skórka
Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka - nie miksuj zbyt długo.
1 szklanka cukru, 5 jajek
Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
2 łyżki soku z pomarańczy, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez około 90 minut.
Przygotuj masę na wierzch sernika - zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
200 g kwaśnej śmietany 18%, 0,5 szklanki dżemu z pomarańczy
Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 150 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).
Uwagi
Kaloryczność zależy od użytych produktów - szczególnie od użytego twarogu.