Sernik dekadencki
Przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, białą czekoladą i kajmakiem
Przygotuj razem ze mną rewelacyjny sernik dekadencki pełen smaku. Mamy tu połączenie kilku smaków, które idealnie się razem uzupełniają. Spód do sernika ma w sobie masło orzechowe, a sam sernik jest z białą czekoladą i kajmakiem. Do tego polewa z masy kajmakowej i orzeszki ziemne. Można powiedzieć, że to sernik „z nutką dekadencji” – idealny na specjalne okazje, ale również na weekend do kawy :) Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić najlepszy sernik na świecie!
Spis treści
Sernik dekadencki przepis krok po kroku
Ten sernik to połączenie kilku smaków – masła orzechowego białej czekolady i kajmaku. To tworzy niezwykle pyszny sernik, który zasmakuje każdemu. Spróbujcie koniecznie!
Sernik dekadencki przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
- 200 g herbatników (użyłam czekoladowe)
- 3 łyżki masła orzechowego (- czubate – około 80 g)
- 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik dekadencki
- 1 kg twarogu (na serniki – dobrego i tłustego – użyłam Mój ulubiony z wiaderka)
- 100 g białej czekolady (rozpuszczonej i ostudzonej)
- 200 g masy kajmakowej
- 5 jajek (- u mnie rozmiar L)
- 2 łyżki mąki pszennej
składniki na wierzch do sernika
- ok 200 g masy kajmakowej
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (- opcjonalnie)
- orzeszki ziemne (- do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić spód z herbatników do sernika
- Herbatniki zmiksuj aż będą drobne (możesz też bardzo dokładnie rozkruszyć je np. wałkiem).200 g herbatników
- Dodaj do nich masło orzechowe i masło – dokładnie wymieszaj.3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki masła
- Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i wylep nimi boki (na wysokość około 2-3 cm) oraz dno.
Jak zrobić dekadencki sernik
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
- Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj masę kajmakową, jajka oraz mąkę – zmiksuj do połączenia.1 kg twarogu, 200 g masy kajmakowej, 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej
- Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i zmiksuj.100 g białej czekolady
- Przelej masę sernikową na spód z ciasteczek.
- Piecz sernik w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 1,5 godziny – aż środek sernika przestanie być luźny.
- Wtedy wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki, ale sernik zostaw w środku do momentu wystudzenia piekarnika.
- Ostudzony sernik schowaj do lodówki do schłodzenia (na kilka godzin lub na całą noc).
- Przed podaniem posmaruj wierzch sernika pozostałą masą kajmakową (możesz ją dodatkowo zmiksować z odrobiną śmietany kremówki).ok 200 g masy kajmakowej, 2-3 łyżki śmietany kremówki
- Dodatkowo posyp wierzch sernika orzeszkami ziemnymi.orzeszki ziemne
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Dekadencki sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą – uwagi
Sernik dekadencki – czyli jaki? To sernik wart grzechu, bo muszę przyznać, że przy swojej całej smakowitości ma też całkiem sporo kalorii. Niby w 100 g to trochę ponad 200 kalorii, ale jeden kawałek tego sernika ma już jakieś 200 g – więc tak – sernik wart grzechu. Ale on tak pysznie smakuje i ma taką znakomitą aksamitną konsystencję, że od czasu do czasu można zgrzeszyć i sobie zafundować taką dawkę kalorii. A co sprawia, że sernik jest dekadencki?
Po pierwsze spód sernika, który do zmiksowanych czekoladowych herbatników ma dodane nie tylko masło ale jeszcze masło orzechowe. Po drugie sama masa sernikowa z białą czekoladą i masą kajmakową (chociaż ja tu specjalnie dałam je w mniejszych ilościach, aby sernik nie był zbyt słodki). I na koniec – po trzecie – masa kajmakowa na wierzchu sernika i dodatkowo orzeszki ziemne. To tworzy boski sernik, któremu nikt się nie oprze!
Jak zrobić sernik dekadencki z białą czekoladą – wskazówki
Samo przygotowanie sernika jest niezwykle proste. Ja jak zwykle postawiłam na krótkie zmiksowanie wszystkich składników – bez rozdzielania jajek na białka i żółtka. Czekoladę do sernika rozpuściłam w kąpieli wodnej i ostudziłam w temperaturze pokojowej zanim dodałam ją do masy sernikowej. Jeśli nie wiecie jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, to się nie martwcie. Nie jest to trudne, ani skomplikowane. Wystarczy w mniejszym garnku zagotować trochę wody, wtedy na górze ustawiacie miseczkę (najlepiej metalową), tak aby nie dotykała wody i wkładacie do niej połamaną czekoladę. Podgrzewacie ją na parze wodnej, aż się nie rozpuści.
Jak upiec sernik z kajmakiem?
Ja polecam piec go w niższej temperaturze – u mnie w 150 stopniach i na trybie góra/dół przez mniej więcej 1,5 godziny. Nie polecam pieczenia serników na termoobiegu, bo wtedy pieczenie jest bardziej gwałtowne i sernik będzie miał większą tendencję do opadania. Po upieczeniu sernik dekadencki studzicie, a potem dodatkowo schładzacie w lodówce.
Jak podać sernik dekadencki?
Przed podaniem smarujecie wierzch sernika kajmakiem i posypujecie orzeszkami ziemnymi. Jeśli macie ochotę na jeszcze większą dekadencję, to możecie użyć solone orzeszki ziemne. Ja uwielbiam połączenie słono-słodkie i solone orzeszki znakomicie uzupełnią smak sernika z białą czekoladą i kajmakiem.
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na dekadencki sernik i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakował :)
Przy okazji polecam Wam również inne moje przepisy na serniki – zebrało się ich już tak dużo, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Ps.
Zachęcam Was również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepyszne przepisy na ciasta, ciasteczka i babeczki idealne na różne okazje.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne serniki idealne na specjalne okazje i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik dekadencki
Jaki jest sernik dekadencki? Otóż to sernik wart grzechu - słodki, ale nie za słodki, do tego z chrupiącymi orzeszkami i aksamitną warstwą sernika. Sernik na spodzie z herbatników czekoladowych z masłem orzechowym prezentuje się wręcz nieziemsko i równie pysznie smakuje. Mimo słodkich dodatków w postaci masy kajmakowej i białej czekolady nie jest mocno słodki. Dodatkowo słodki smak polewy kajmakowej możecie przełamać posypując sernik solonymi orzeszkami ziemnymi. Sernik z solonymi orzeszkami ziemnymi będzie smakował wyśmienicie i szczególnie zasmakuje wszystkim wielbicielom słono-słodkiego smaku. Jeśli więc uwielbiasz likier słony karmel, albo lody słony karmel, to koniecznie posyp wierzch tego sernika dekadenckiego posolonymi orzeszkami :)
Sernik z białą czekoladą przepis
Zobaczcie koniecznie mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań i zobaczcie w jak zrobić sernik z kajmakiem i czekoladą w domu. Samo przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 30 minut. Najwięcej czasu i cierpliwości będzie Was kosztować studzenie sernika i oczekiwanie na możliwość zjedzenia pierwszego kawałka :) A mówię Wam - warto na to poczekać, bo sernik z czekoladą, kajmakiem i orzechami smakuje wyśmienicie. Możecie upiec go na specjalną okazję - taką jak święta, czy też jakąś rodzinną uroczystość. Ale nie odmawiajcie sobie tej przyjemności jedzenia i zróbcie sernik dekadencki nawet na weekend do kawy! Na pewno nie pożałujecie!