Przepis na prosty sernik peanut butter na ciasteczkowym spodzie

sernik peanut butter


Dziś mam dla was rewelacyjny sernik peanut butter z moim ukochanym masłem orzechowym ❤

Do tego spód z ciasteczek i gruba warstwa czekolady.

Sernik nie jest wysoki – dlatego to bardziej kostka sernikowa niż typowy sernik.

Jest za to bardzo podzielny, więc świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki, więc każdy da sobie z nim radę.

Zaopatrzcie się tylko w kremowe masło orzechowe oraz ciasteczka w typie oreo/neo.

Reszta to już podstawowe składniki :)

Wszystkich wielbicieli serników zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na pyszne ciasta z serem albo na wypieki z masłem orzechowym :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

sernik z masłem orzechowym kostka sernikowa z orzechami

orzechowa kostka sernikowa sernik z masłem orzechowym

kostka sernikowa z masłem orzechowym sernik orzechowy

Sernik peanut butter – przepis do druku

sernik peanut butter

Sernik peanut butter

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik orzechowy z masłem orzechowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
4 godz
Czas całkowity 5 godz 30 minut
Porcje 22
Kalorie 304 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 23/33 cm.

Składniki

spód:

  • około 330 g ciasteczek oreo/neo (36 sztuk)
  • 100 masła rozpuszczonego

sernik:

  • 700 g twarogu na serniki z wiaderka - dobrego, tłustego
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 60 g jogurtu naturalnego (1/4 szklanki)
  • 250 g kremowego (smooth) masła orzechowego (1 szklanka)
  • 3 jajka rozmiar L

polewa:

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj malakserem, albo włóż do grubego woreczka i bardzo dokładnie rozdrobnij - uderzając w nie wałkiem ;)
    około 330 g ciasteczek oreo/neo
  • Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
    100 masła
  • Formę do pieczenia o wielkości około 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wysyp na dno ciasteczka i wylep nimi całe dno.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj sernik.
  • W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, jogurt, cukier i jajka - dokładnie zmiksuj.
    700 g twarogu na serniki, 60 g jogurtu naturalnego, 250 g kremowego (smooth) masła orzechowego, 3 jajka, 200 g cukru
  • Wylej masę na podpieczony spód.
  • Zmniejsz temperaturę do 160 stopni (dalej góra/dół) i piecz sernik przez około 50 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw w środku do momentu, aż się ostudzi.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
    150 ml śmietany kremówki
  • Jak się zagotuje, to zdejmij rondelek z palnika i wrzuć do środka połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Odstaw czekoladę do ostudzenia i lekkiego stężenia. Polej polewą sernik.
  • Schłodź całość w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

Notatki

Jeśli zamiast gorzkiej czekolady używasz mleczną, to przed polaniem ciasta schłodź ją w lodówce, aby mocniej stężała. Czekolada mleczna jest rzadsza po rozpuszczeniu od gorzkiej czekolady.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 304kcalWeglowodany: 16gBiałko: 17gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.