Sernik peanut butter
Dziś mam dla was rewelacyjny sernik peanut butter z moim ukochanym masłem orzechowym ❤
Do tego spód z ciasteczek i gruba warstwa czekolady.
Sernik nie jest wysoki – dlatego to bardziej kostka sernikowa niż typowy sernik. Jest za to bardzo podzielny, więc świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki, więc każdy da sobie z nim radę.
Zaopatrzcie się tylko w kremowe masło orzechowe oraz ciasteczka w typie oreo/neo. Reszta to już podstawowe składniki :)
Wszystkich wielbicieli serników zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na pyszne ciasta z serem albo na wypieki z masłem orzechowym :)






Sernik peanut butter – przepis do druku

Sernik peanut butter
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 23/33 cm.
Składniki
spód:
- około 330 g (36 sztuk) ciasteczek oreo/neo
- 100 rozpuszczonego masła
sernik:
- 700 g twarogu na serniki z wiaderka
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 60 g (1/4 szklanki) jogurtu naturalnego
- 250 g (1 szklanka) kremowego (smooth) masła orzechowego
- 3 duże jajka rozmiar L
polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
Instrukcja
- Ciasteczka zmiksuj malakserem, albo włóż do grubego woreczka i bardzo dokładnie rozdrobnij - uderzając w nie wałkiem ;)
- Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wielkości około 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wysyp na dno ciasteczka i wylep nimi całe dno.
- Podpiecz spód w 180 stopniach przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj sernik.
- W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, jogurt, cukier i jajka - dokładnie zmiksuj.
- Wylej masę na podpieczony spód.
- Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz sernik przez około 50 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw w środku do momentu, aż się ostudzi.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
- Jak się zagotuje, to zdejmij rondelek z palnika i wrzuć do środka połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
- Polej polewą sernik.
- Schłódź całość w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 304kcalWeglowodany: 16gBiałko: 17gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Pani Beato, przepis bardzo dobry. Smak jeszcze lepszy. ; )