Sernik peanut butter

 

sernik peanut butter

 

Dziś mam dla was rewelacyjny sernik peanut butter z moim ukochanym masłem orzechowym ❤

Do tego spód z ciasteczek i gruba warstwa czekolady.

Sernik nie jest wysoki – dlatego to bardziej kostka sernikowa niż typowy sernik. Jest za to bardzo podzielny, więc świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki, więc każdy da sobie z nim radę.

Zaopatrzcie się tylko w kremowe masło orzechowe oraz ciasteczka w typie oreo/neo. Reszta to już podstawowe składniki 🙂

Wszystkich wielbicieli serników zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na pyszne ciasta z serem albo na wypieki z masłem orzechowym 🙂

 

sernik z masłem orzechowym kostka sernikowa z orzechami
 

orzechowa kostka sernikowa sernik z masłem orzechowym
 

kostka sernikowa z masłem orzechowym sernik orzechowy
 

Sernik peanut butter – przepis do druku

Sernik peanut butter

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 23/33 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 22
Składniki
spód:
  • około 330 g (36 sztuk) ciasteczek oreo/neo
  • 100 rozpuszczonego masła
sernik:
  • 700 g twarogu na serniki z wiaderka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 60 g (1/4 szklanki) jogurtu naturalnego
  • 250 g (1 szklanka) kremowego (smooth) masła orzechowego
  • 3 duże jajka rozmiar L
polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj malakserem, albo włóż do grubego woreczka i bardzo dokładnie rozdrobnij - uderzając w nie wałkiem 😉
  2. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę do pieczenia o wielkości około 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wysyp na dno ciasteczka i wylep nimi całe dno.
  5. Podpiecz spód w 180 stopniach przez 10 minut.
  6. W tym czasie przygotuj sernik.
  7. W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, jogurt, cukier i jajka - dokładnie zmiksuj.
  8. Wylej masę na podpieczony spód.
  9. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz sernik przez około 50 minut.
  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw w środku do momentu, aż się ostudzi.
  11. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
  12. Jak się zagotuje, to zdejmij rondelek z palnika i wrzuć do środka połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
  13. Polej polewą sernik.
  14. Schłódź całość w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 304 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 16 g Białka: 17 g

 

 

Inspiracja.