Sernik czekoladowo-pomarańczowy
Przepis na mocno czekoladowy sernik o pomarańczowym aromacie
Przepis na sernik czekoladowo-pomarańczowy to połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady z soczystym akcentem pomarańczy. To sycący i rozkoszny deser, w którym delikatność sernika spotyka się z głębią czekoladowego aromatu. Duża ilość gorzkiej czekolady nadaje temu sernikowi wyjątkowego bogactwa smakowego. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego deseru jest dostępne dla każdego miłośnika słodyczy. Odkryj harmonię smaków w tym przepisie na sernik, który zachwyci podniebienie wielbicieli czekolady i pomarańczy!
Spis treści
- Sernik czekoladowo-pomarańczowy przepis krok po kroku
- Sernik z pomarańczą i czekoladą – uwagi
- Składniki potrzebne do przygotowania sernika czekoladowo-pomarańczowego
- Jak zrobić sernik czekoladowo-pomarańczowy – wskazówki
- Jak upiec sernik czekoladowo-pomarańczowy?
- Ile kalorii ma sernik czekoladowy z pomarańczą?
- Jak zrobić kandyzowane pomarańcze na sernik?
- Polecane przepisy na serniki czekoladowe
Sernik czekoladowo-pomarańczowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta i serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis już dziś!
Sernik czekoladowo-pomarańczowy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na sernik czekoladowy
- 250 g herbatników czekoladowych (drobno pokruszonych lub zmielonych)
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 1 kg twarogu na serniki (tłustego, dobrej jakości (polecam Piątnicę, Mój Ulubiony))
- 5 jajek (rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 120 g jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
- 80 ml soku pomarańczowego (u mnie z jednej dużej pomarańczy)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 200 g czekolady (- u mnie gorzkiej)
- 125 ml śmietany kremówki
składniki na czekoladowy ganache
- 750 ml śmietany kremówki
- 500 g czekolady gorzkiej
- aromat pomarańczowy (do smaku – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy sernik na spodzie z herbatników
- Zmielone herbatniki zmieszaj z masłem i wylep nimi dno formy do pieczenia.250 g herbatników czekoladowych, 100 g masła
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.125 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz jogurt.1 kg twarogu na serniki, 5 jajek, 300 g cukru, 120 g jogurtu naturalnego, 80 ml soku pomarańczowego, skórka starta z jednej pomarańczy
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj do masy twarogowej przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
- Przelej czekoladowy sernik na spód z herbatników.
- Piecz sernik czekoladowy z piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez około 80-90 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw jeszcze w środku do momentu ostudzenia piekarnika.
- Wtedy schowaj sernik czekoladowy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Jak zrobić czekoladowy ganache na sernik czekoladowy
- Śmietanę kremówkę podgrzej w większym garnku, dodaj trochę aromatu jeśli używasz.750 ml śmietany kremówki, aromat pomarańczowy
- Gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekane czekolady.500 g czekolady gorzkiej
- Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką masę.
- Wylej ganache na wierzch schłodzonego sernika.
- Schowaj całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik z pomarańczą i czekoladą – uwagi
Ten czekoladowy sernik z pomarańczą wypatrzyłam wcześniej na blogu The Loopy Whisk i przygotowałam go na święta Bożego Narodzenia (podaję tu moją wersję przepisu). Upiekłam go w dużej formie, tak aby wystarczyło go na dwa domy. Muszę przyznać, że ten sernik bardzo mi zasmakował – zapewne dzięki mocno czekoladowemu smaku. A to dlatego, że do zrobienia tego sernika czekoladowego użyłam w sumie aż 700 g gorzkiej czekolady. Dlatego jeśli lubisz wyraziste czekoladowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki potrzebne do przygotowania sernika czekoladowo-pomarańczowego
Do upieczenia sernika czekoladowego będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- twaróg – podstawą sernika jest oczywiście twaróg. Ja swoje serniki piekę na gęstych, tłustych twarogach, wtedy mam gwarancję, że wyjdzie ładny i nie opadnie. Kupując twaróg w sklepie zwróć uwagę na zawartość tłuszczu – najlepiej wybierz taki o zawartości tłuszczu powyżej 10 procent – ja polecam twaróg na serniki Piątnicy (on ma 18 %) albo Mój Ulubiony.
- czekolada – ja do swojego sernika użyłam samą gorzką czekoladę – 7 tabliczek po 100 g. Teraz wielu producentów w ramach oszczędności zmniejszyło gramaturę czekolad do 90, a nawet 80 g. Ja ostatnio kupuję czekoladę z Lidla albo Biedronki, nadal mają wagą 100 g i są dobrej jakości. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to do samego sernika możesz użyć mleczną czekoladę, a na ganache na wierzchu już gorzką. Jeśli jednak wolisz wszędzie użyć mleczną czekoladę, to zmniejsz ilość śmietany kremówki na ganache czekoladowy do 500 ml.
- pomarańcze – dla pomarańczowego smaku dodałam do sernika skórkę startą z jednej dużej pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty. Dodałam też odrobinę aromatu migdałowego do czekoladowego ganache.
- śmietana kremówka – ja użyłam śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%. Możesz też użyć śmietanę 36% – wtedy lekko zmieni się kaloryczność sernika.
Jak zrobić sernik czekoladowo-pomarańczowy – wskazówki
Przygotowanie czekoladowego sernika jest niezwykle proste i myślę, że każdy sobie z nimi spokojnie poradzi. Co zrobić aby sernik po upieczeniu nie opadał?
Ja się zawszę stosuję do kilku wskazówek – po pierwsze – dobrej jakości twaróg. Chude i wodniste twarogi na serniki słabiej trzymają strukturę i są delikatniejsze. Po drugie – nie dodaję do sernika piany ubitej z białek. Do masy sernikowej od razu daję całe jajka. Po trzecie – krótkie miksowanie. Masy na sernik nie miksuj długo, bo nie chcesz jej napowietrzyć. To powietrze wtłoczone do sernika podczas pieczenia się rozszerza i powoduje rośnięcie sernika. Po ostudzeniu, powietrze uwięzione w serniku się studzi i zmniejsza swoją objętość, a sernik opada. Po czwarte – odpowiednie pieczenie – o tym napiszę dokładnie niżej.
Jak zrobić spód do sernika?
Ja tu pokruszyłam malakserem czekoladowe herbatniki i zmieszałam z rozpuszczonym masłem. Co zrobić jeśli nie masz malaksera lub blendera? Ciastka pokrusz w dłoniach ma mniejsze kawałki i przełóż do grubego woreczka. Uderzaj wałkiem do ciasta w herbatniki aż się rozkruszą. Wtedy przesyp je do miski, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką. Tak przygotowane ciasteczka przesyp do formy i dokładnie ubij – możesz to zrobić dłonią, albo dociskając dnem szklanki.
Jak rozpuścić czekoladę do sernika: praktyczne porady
Zarówno czekolada dodawana bezpośrednio do sernika jak i ta do ganache przygotowane są w ten sam sposób, czyli w podgrzanej śmietanie kremówce. Ja śmietanę przelewam do rondelka i podgrzewam na średnim ogniu. Gdy jest już gorąca – ale nie wrząca – dodaję do niej połamaną czekoladę. Czekam 1-2 minuty i mieszam aż czekolada się ładnie rozpuści, a całość nabierze gładkiej konsystencji.
Jak przygotować masę serową do sernika?
Jak wspomniałam wyżej masę na czekoladowy sernik przygotowujemy krótko i bez zbytnio mocnego miksowania. Ja najczęściej przekładam twaróg do dużej miski i od razu dodaję pozostałe składniki. Wszystko mieszam na raz i przelewam do formy do pieczenia. Tutaj najpierw zmiksowałam twaróg z podstawowymi składnikami i dopiero potem dodałam do niego rozpuszczoną czekoladę. Nie chciałam aby czekolada się zbyt szybko ścięła przy zimnym twarogu.
Jak upiec sernik czekoladowo-pomarańczowy?
Aby sernik po upieczeniu był płaski jak blat najczęściej piekę je w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni i zawsze w trybie góra/dół. Piekę je w niżej temperaturze za to dłużej. Po upieczeniu nie wyciągam też od razu sernika z piekarnika, tylko go zostawiam w środku (przy zamkniętych drzwiczkach), aż piekarnik ostygnie. To zapewnia sernikowi wolniejsze i bardziej stabilne stygnięcie bez dużych wahań temperatury.
Innym sposobem na pięknie wypieczony i płaski sernik jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Również tego sernika czekoladowo-pomarańczowego możesz tak upiec. Tylko odpowiednio zabezpiecz formę do pieczenia, aby woda się do niego nie dostała. Możesz zobaczyć mój krótki filmik, na którym pokazuję jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Ile kalorii ma sernik czekoladowy z pomarańczą?
Jak się pewnie domyślasz, ten sernik nie należy do tych mało kalorycznych. 700 g czekolady dodanych do sernika robi swoje ;) Teoretycznie 100 g sernika ma około 340 kcal, więc niby nie tak źle. Ale… Przy podziale sernika na 24 porcje to każdy kawałek będzie miał już prawie 500 kcal. Za to sernik możesz pokroić na mniejsze porcje i jednym kawałkiem się najesz.
Co zrobić aby odchudzić sernik czekoladowo-pomarańczowy? Jak widać po zdjęciach warstwa czekoladowego ganache jest gruba (i niezwykle apetyczna), ale możesz ją przygotować z połowy porcji. Sernik będzie smakował równie znakomicie, a jego kaloryczność spadnie.
Jak zrobić kandyzowane pomarańcze na sernik?
Jeśli chcesz zrobić podobne plasterki pomarańczy jak ja do swojego sernika, to to nic trudnego! Większą pomarańczę sparz i dokładnie umyj, a następnie pokrój nożem na cienkie plastry. Na dużą patelnię wsyp 200 g (1 szklankę) cukru i wlej 200 ml wody – podgrzej aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaj plastry pomarańczy, zmniejsz ogień na najmniejszy i tak gotuj pomarańcze, co jakiś czas je obracając, aż syrop zgęstnieje. Gotowe pomarańcze wyjmij i połóż na kratce – mogą się do niej przylepić. Jeśli nie chcesz aby pomarańcze się kleiły, to możesz je dodatkowo posypać zwykłym cukrem. Takie plasterki pomarańczy przechowuj w szczelnym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia. Nie układaj jeden na drugim plasterków, bo się skleją!
Mam nadzieję, że ten sernik czekoladowo-pomarańczowy cię zaciekawił i chętnie skorzystasz z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło jeśli zostawić komentarz pod przepisem i podzielisz się swoimi uwagami. Bardzo miło są widziane zdjęcia wypieków, więc koniecznie dodaj swojego serniczka!
Ps. Polecam ci również mój przepis na sernik czarnoleski – inspirowany słynnym tortem czarnoleskim. Tu czekoladowy sernik podany jest z wiśniami i bitą śmietaną. Sernik wygląda i smakuje zjawiskowo!
Polecane przepisy na serniki czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki z czekoladą – są tu zarówno serniki pieczone jak i na zimno, więc na pewno znajdziesz sernik idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik czekoladowy z pomarańczą
Zapraszam na niezwykle pyszny i intensywny w smaku sernik z dużą ilością czekolady i aromatyczną pomarańczą. Taki sernik czekoladowo-pomarańczowy będzie idealny na specjalne okazje jaki na weekendowy deser. Mocno czekoladowy sernik wspaniale smakuje z nutą orzeźwiającej pomarańczy, a gruba warstwa czekoladowego ganache na wierzchu sprawia, że nikt nie przejdzie obojętnie koło takiego sernika. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku. Zobacz zdjęcia z przygotowań, a także obejrzyj krótki filmik z przygotowań, tak aby upieczenie sernika czekoladowego nie stanowiło żadnego problemu. Przeczytaj moje wskazówki pod przepisem jeśli masz jakieś wątpliwości, lub nie rozumiesz któregoś kroku.