Orzechowe blondie na wynos

wpis sponsorowany

 

orzechowe blondie

 

Pewnie nie raz i nie dwa zdarzyło się wam, że nieśliście gdzieś ciasto.

A to do pracy, a to do szkoły – dla dzieci, a to do cioci, babci czy też mamy.

Ja też bardzo często wożę gdzieś swoje ciasta – chociażby za każdym razem, gdy jedziemy z dziećmi do babć.

W takich sytuacjach bardzo wygodne i przydatne okazują się jednorazowe formy do pieczenia.

Pieczemy w nich ciasto i w tej samej foremce możemy je od razu przewieźć. Po zjedzeniu ciasta, foremkę można spokojnie wyrzucić. Gdybyście miały ciasto w normalnej foremce, trzeba by ją znowu ciągnąć do domu.

Jednorazowe foremki są świetne szczególnie wtedy, gdy nie mamy jak pilnować swoich domowych form do pieczenia. Sprawdzą się idealnie, gdy dajecie ciasto do szkoły lub przedszkola dzieciom. Tam co chwila są jakieś „imprezki”. A to jakaś Wigilia, a to Walentynki, a to dyskoteka z poczęstunkiem. Dzieci się bawią i nie muszą pilnować foremki, aby ją potem przynieść do domu.

Takie jednorazowe foremki to zbawienie.

Ja miałam ostatnio przyjemność testować foremki aluminiowe do pieczenia ciast marki Gosia.

Muszę przyznać, że sprawdziły się świetnie. Nie musiałam ich wcześniej specjalnie smarować masłem i wysypywać mąką, a i tak nie miałam najmniejszych problemów z wyjęciem z nich ciasta.

Moje orzechowe blondie upiekło się ładnie i równomiernie.

Wiem, że marka Gosia ma takie foremki w różnych rozmiarach, znajdziecie więc tam na pewno, takie jakich potrzebujecie.

 

ciasto z białą czekoladą i masłem orzechowym ciasto z czekoladą i orzechami
 

ciasto z białą czekoladą i orzechami blondie z orzechami i masłem orzechowym
 

Oprócz aluminiowych foremek do pieczenia mogę wam również polecić folię do żywności Gosia.

Bardzo przypadł mi do gustu ich patent z ucinarką.

Pewnie nie raz męczyliście się z odcinaniem kawałka folii spożywczej? Bo ja tak. Zwykle mi się przy tej okazji posklejała i musiałam ją mozolnie rozklejać i prostować. Albo w najgorszym wypadku – uciąć nowy kawałek.

Ucinarka, w którą jest wyposażone opakowanie to świetne rozwiązanie.

Jest ona ostra i bez większego problemu ładnie odcina folię.

Dodatkowo spodobało mi się, że folia ma wyraźnie zaznaczony początek – nie trzeba się męczyć i szukać, gdzie jest brzeg. Niby drobiazg, a jak cieszy 😀

Mogę wam z czystym sumieniem polecić te produkty ❤❤

Teraz zapraszam na przepis na moje blondie z masłem orzechowym i orzeszkami – może upieczecie je na następną imprezę w szkole, czy też w pracy 🙂

A w tych foremkach upieczecie również wiele innych pysznych ciast czekoladowych i nie tylko 🙂

 

ciasto z masłem orzechowym brownie z masłem orzechowym
 

blondie z orzechami blondie z masłem orzechowym
 

Orzechowe blondie na wynos – przepis do druku

 

Orzechowe blondie na wynos

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 17/27 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych - użyłam solone
  • około 75 - 100 g masła orzechowego
Wykonanie
  1. W rondelku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aż się rozpuści.
  2. Wsyp do czekolady mąkę, dodaj wanilię i sól - wymieszaj.
  3. Wbij jajka i wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
  5. Na wierzchu nałóż małą łyżeczką porcje masła orzechowego, a na koniec posyp wierzch posiekanymi orzechami.
  6. Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będzie rumiane, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  7. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 410 Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 30 g Białka: 10 g

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Gosia