Zaktualizowany: 2023 28 listopadaOpublikowano: 2020 26 lutego
orzechowe blondie

Przepis na orzechowe blondie na wynos z orzeszkami ziemnymi

wpis sponsorowany

Przepis na orzechowe blondie to kulinarna uczta, w której połączenie delikatności ciasta i intensywnego smaku orzechów tworzy wyjątkową harmonię. To łatwe w przygotowaniu, pełne aromatu ciasto blondie zachwyca nie tylko smakiem, ale także konsystencją, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwy raj dla podniebienia. Odkryj magię orzechów w tej wyjątkowej wersji ciasta blondie!

ciasto z białą czekoladą i masłem orzechowym

Orzechowe blondie na wynos przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste orzechowe ciasta, to koniecznie upiecz to smakowite blondie.

orzechowe blondie

Ciasto orzechowe blondie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i smaczne orzechowe ciasto z masłem orzechowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 15
Kalorie 410 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości 17/27 cm.
Składniki

składniki na orzechowe blondie

Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowe ciasto blondie

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aż się rozpuści.
    100 g masła, 200 g białej czekolady
  • Wsyp do czekolady mąkę, dodaj wanilię i sól – wymieszaj.
    150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 szczypta soli
  • Wbij jajka i wymieszaj.
    3 jajka
  • Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
  • Na wierzchu nałóż małą łyżeczką porcje masła orzechowego, a na koniec posyp wierzch posiekanymi orzechami.
    75-100 g masła orzechowego, 1 garść orzeszków ziemnych
  • Piecz ciasto blondie w piekarniku nagrzanym do180 stopni (tryb góra/dół) przez około 20 minut – aż będzie rumiane, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 410kcalWeglowodany: 30gBiałko: 10gTłuszcz: 28g
Słowa kluczowe blondie z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z czekoladą i orzechami


Ciasto orzechowe blondie – uwagi

Pewnie nie raz i nie dwa zdarzyło się wam, że nieśliście gdzieś ciasto. A to do pracy, a to do szkoły – dla dzieci, a to do cioci, babci czy też mamy. Ja też bardzo często wożę gdzieś swoje ciasta – chociażby za każdym razem, gdy jedziemy z dziećmi do babć. W takich sytuacjach bardzo wygodne i przydatne okazują się jednorazowe formy do pieczenia. Pieczemy w nich ciasto i w tej samej foremce możemy je od razu przewieźć. Po zjedzeniu ciasta, foremkę można spokojnie wyrzucić. Gdybyście miały ciasto w normalnej foremce, trzeba by ją znowu ciągnąć do domu.

ciasto z białą czekoladą i orzechami

Jednorazowe formy do pieczenia – kiedy używać?

Jednorazowe foremki są świetne szczególnie wtedy, gdy nie mamy jak pilnować swoich domowych form do pieczenia. Sprawdzą się idealnie, gdy dajecie ciasto do szkoły lub przedszkola dzieciom. Tam co chwila są jakieś „imprezki”. A to jakaś Wigilia, a to Walentynki, a to dyskoteka z poczęstunkiem. Dzieci się bawią i nie muszą pilnować foremki, aby ją potem przynieść do domu.

Ja miałam ostatnio przyjemność testować foremki aluminiowe do pieczenia ciast marki Gosia. Muszę przyznać, że sprawdziły się świetnie. Nie musiałam ich wcześniej specjalnie smarować masłem i wysypywać mąką, a i tak nie miałam najmniejszych problemów z wyjęciem z nich ciasta. Moje orzechowe blondie upiekło się ładnie i równomiernie. Wiem, że marka Gosia ma takie foremki w różnych rozmiarach, znajdziecie więc tam na pewno, takie jakich potrzebujecie.

A upieczecie w nich mnóstwo pysznych ciast – wypróbujcie inne przepisy z mojego bloga :)

blondie z orzechami i masłem orzechowym

Oprócz aluminiowych foremek do pieczenia mogę wam również polecić folię do żywności Gosia. Bardzo przypadł mi do gustu ich patent z ucinarką. Pewnie nie raz męczyliście się z odcinaniem kawałka folii spożywczej? Bo ja tak. Zwykle mi się przy tej okazji posklejała i musiałam ją mozolnie rozklejać i prostować. Albo w najgorszym wypadku – uciąć nowy kawałek. Ucinarka, w którą jest wyposażone opakowanie to świetne rozwiązanie. Jest ona ostra i bez większego problemu ładnie odcina folię. Dodatkowo spodobało mi się, że folia ma wyraźnie zaznaczony początek – nie trzeba się męczyć i szukać, gdzie jest brzeg. Niby drobiazg, a jak cieszy. Mogę wam z czystym sumieniem polecić te produkty.

Teraz zapraszam na przepis na moje blondie z masłem orzechowym i orzeszkami – może upieczecie je na następną imprezę w szkole, czy też w pracy :) A w tych foremkach upieczecie również wiele innych pysznych ciast czekoladowych i nie tylko :)

ciasto z masłem orzechowym
brownie z masłem orzechowym
blondie z orzechami
blondie z masłem orzechowym

Wpis przygotowany we współpracy z marką Gosia

gosia

Polecane przepisy na ciasta blondie

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe w amerykańskim stylu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem