Jabłkowe blondie
Przepis na pyszne ciasto blondie z jabłkami
Zapraszam na pyszne jabłkowe blondie, czyli ciasto w amerykańskim stylu pieczone z kawałkami jabłek. To blondie jest bardzo jesienne, bo poza jabłkami ma w sobie rozgrzewające przyprawy – cynamon i gałkę muszkatołową. Takie ciasto będzie idealne na chłodne jesienne dni, szczególnie jeśli zjesz je w towarzystwie pysznej herbaty lub kawy.
Spis treści
Jabłkowe blondie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz „mięsiste” ciasta pełne owoców, a szczególnie jabłek, to koniecznie upiecz to amerykańskie ciasto blondie.
Jabłkowe blondie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto blondie z jabłkami
- 150 g oleju
- 3 duże jabłka (pokrojone w kostkę (możecie też użyć dwa – będzie ich mniej w cieście))
- 150 g cukru trzcinowego (- 3/4 szklanki)
- 50 g syropu klonowego ((może też być płynny miód))
- 2 jajka ( – rozmiar L)
- 280 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
składniki na lukier cynamonowy do blondie
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2-3 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto blondie z jabłkami
- W jednej misce zmieszaj jajka z olejem, syropem klonowym i cukrem.150 g oleju, 50 g syropu klonowego, 2 jajka, 150 g cukru trzcinowego
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.280 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
- Wrzuć do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj.3 duże jabłka
- Formę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko i mieszaj, aż lukier będzie lekko lejący, dodaj cynamon i wymieszaj.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Lukrem polej ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto blondie z jabłkami – uwagi
Jabłkowe blondie w mocno jesiennym nastroju :)
A czemu akurat blondie?
Bo ciasto jest gęste i mięsiste – takie jak powinno być brownie, a że nie ma tam nawet grama czekolady, czy też kakao, to zamiast brownie mamy blondie :D
Chociaż technicznie rzecz biorąc to moim zdaniem nie mamy ciasta z jabłkami, tylko jabłka oblepione ciastem.
Dałam tak dużo jabłek, że się trochę obawiałam jak to będzie wyglądało po upieczeniu. Na szczęście ciacho wyszło idealne – pełne jabłek, a jednocześnie „ciastowe” – samo znikało z talerza.
Na dodatek to jabłkowe blondie może długo postać – trzymałam go w szczelnym pojemniku – upieczone w piątek – w poniedziałek powędrowało jeszcze z mężem do pracy.
Koniecznie zróbcie to ciasto – bo jest mega proste i szybkie, za to z efektem WOW.
Zapraszam również po inne przepisy na ciasta z jabłkami, bo jest już ich trochę na blogu :)
A jeśli lubicie brownie, to też mam dla was trochę dobroci :D
Polecane przepisy na blondie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta blondie. Tutaj polecam takie trzy przepisy: