Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jabłkowe blondie

Jabłkowe blondie

 

jabłkowe blondie

 

Jabłkowe blondie w mocno jesiennym nastroju 🙂

A czemu akurat blondie? Bo ciasto jest gęste i mięsiste – tak jak powinno być brownie, a że nie ma tam grama czekolady, czy też kakao, to zamiast brownie mamy blondie 😀

Chociaż technicznie rzecz biorąc to moim zdaniem nie mamy ciasta z jabłkami, tylko jabłka oblepione ciastem.

Dałam tak dużo jabłek, że się trochę obawiałam jak to będzie wyglądało po upieczeniu – na szczęście ciacho wyszło idealne – pełne jabłek, a jednocześnie „ciastowe” – samo znikało z talerza.

Na dodatek to jabłkowe blondie może długo postać – trzymałam go w szczelnym pojemniku – upieczone w piątek – w poniedziałek powędrowało jeszcze z mężem do pracy.

Koniecznie zróbcie to ciasto – bo jest mega proste i szybkie, za to z efektem WOW.

Zapraszam również po inne przepisy na ciasta z jabłkami, bo jest już ich trochę na blogu 🙂

A jeśli lubicie brownie, to też mam dla was trochę dobroci 😀

 

bardzo prosty jabłecznik z lukrem i orzechami

 

blondie jabłkowe z lukrem i orzechami

 

blondie z jabłkami i lukrem cynamonowym

 

proste ciasto z jabłkami

 

ciasto z jabłkami i orzechami

 

Jabłkowe blondie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Składniki
jabłkowe blondie:
  • 150 g oleju
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę (możecie też użyć dwa - będzie ich mniej w cieście)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g syropu klonowego (może też być płynny miód)
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
lukier cynamonowy:
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj 2 jajka z olejem, syropem klonowym i cukrem.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  4. Wrzuć do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj.
  5. Formę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko i mieszaj, aż lukier będzie lekko lejący, dodaj cynamon i wymieszaj.
  10. Lukrem polej ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 308 Tłuszcze: 12,8g Węglowodany: 46g Błonnik: 1,4g Białka: 3,3g

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Jak bardo mięsiste za sprawą dużej ilości jabłek no to już je uwielbiamy 😀 Ciekawe jak by wyszło z jakąś bezglutenową mąką 😉

  • Wygląda rewelacyjnie! I na pewno efekt smakowy jest wspaniały 🙂 Uwielbiam takie wilgotne ciasta <3

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux