Jabłkowe blondie

 

jabłkowe blondie

 

Jabłkowe blondie w mocno jesiennym nastroju :)

A czemu akurat blondie? Bo ciasto jest gęste i mięsiste – tak jak powinno być brownie, a że nie ma tam grama czekolady, czy też kakao, to zamiast brownie mamy blondie :D

Chociaż technicznie rzecz biorąc to moim zdaniem nie mamy ciasta z jabłkami, tylko jabłka oblepione ciastem.

Dałam tak dużo jabłek, że się trochę obawiałam jak to będzie wyglądało po upieczeniu – na szczęście ciacho wyszło idealne – pełne jabłek, a jednocześnie „ciastowe” – samo znikało z talerza.

Na dodatek to jabłkowe blondie może długo postać – trzymałam go w szczelnym pojemniku – upieczone w piątek – w poniedziałek powędrowało jeszcze z mężem do pracy.

Koniecznie zróbcie to ciasto – bo jest mega proste i szybkie, za to z efektem WOW.

Zapraszam również po inne przepisy na ciasta z jabłkami, bo jest już ich trochę na blogu :)

A jeśli lubicie brownie, to też mam dla was trochę dobroci :D

 

bardzo prosty jabłecznik z lukrem i orzechami

 

blondie jabłkowe z lukrem i orzechami

 

blondie z jabłkami i lukrem cynamonowym

 

proste ciasto z jabłkami

 

ciasto z jabłkami i orzechami

 

pyszne i proste ciasto z jabłkami i lukrem cynamonowym

Jabłkowe blondie

Wypieki Beaty
Przepis na formę 24/24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Kalorie 308 kcal

Składniki
  

jabłkowe blondie:

  • 150 g oleju
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę (możecie też użyć dwa - będzie ich mniej w cieście)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g syropu klonowego (może też być płynny miód)
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

lukier cynamonowy:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj 2 jajka z olejem, syropem klonowym i cukrem.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  • Wrzuć do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj.
  • Formę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko i mieszaj, aż lukier będzie lekko lejący, dodaj cynamon i wymieszaj.
  • Lukrem polej ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 308kcalWeglowodany: 46gBiałko: 3.3gTłuszcz: 12.8gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!