Sernik dacquoise

 

sernik dacquoise

 

Dacquise to torcik bezowy przekładany kremem śmietankowym z orzechami i daktylami.

Ten deser jest pyszny i również u mnie zagościł na blogu, a teraz posłużył mi jako inspiracja do stworzenia sernika dacquoise.

Na spodzie z kruchych ciasteczek położyłam warstwę posiekanych orzechów laskowych i daktyli wymieszanych z masą kajmakową.

Sam sernik też zrobiłam z kajmakiem i już go dodatkowo nie dosładzałam.

Mimo użycia słodkiego kajmaku ciasto wcale nie jest za słodkie i jeśli macie „słodki ząb” to możecie dodać do masy twarogowej cukru pudru.

Po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce udekorowałam sernik warstwą bitej śmietany, karmelizowanymi orzechami laskowymi oraz bezikami.

Sernik wyszedł przepyszny, a do tego prezentuje się rewelacyjnie i będzie ozdobą każdego stołu!

Upieczcie koniecznie!

Zerknijcie również na inne moje przepisy na pyszne serniki.

Ps. Do sernika użyłam prażone orzechy laskowe od Tree Nuts – takie orzechy są dużo bardziej chrupiące, a do tego bardziej aromatyczne 😍😋

 

dacquise z orzechami w karmelu i daktylami sernik dacquoise z kajmakiem i orzechami 

sernik z kajmakiem i orzechami laskowymi 

kajmakowy sernik z orzechami i daktylami sernik dakłas z orzechami w karmelu 

Sernik dacquoise – przepis do druku

sernik dacquoise

Sernik dacquoise

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
3.43 z 7 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 5 godz 30 minut
Danie Sernik
Porcje 15
Kalorie 287 kcal

Składniki
  

spód:

warstwa orzechowo-daktylowa:

  • około 65 g (pół szklanki) posiekanych prażonych orzechów laskowych Tree Nuts
  • około 55 g (10 sztuk) posiekanych daktyli
  • 2 lekko czubate łyżki masy kajmakowej

masa twarogowa:

karmelizowane orzechy:

  • około 100 g (niecała szklanka) prażonych orzechów laskowych Tree Nuts
  • łyżeczka masła
  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (tryb góra-dół).
  • Herbatniki pokrusz na drobny miał, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wsyp zmielone herbatniki z masłem i wylep nimi spód oraz boki formy (tak na około 2-3 cm wysokości).
  • Zmieszaj posiekane orzechy laskowe i daktyle z masą kajmakową i nałóż łyżeczką na spód tortownicy - ja kładłam "kupki".
  • Do dużej misy włóż wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Sprawdź smak i jeśli sernik jest za mało słodki, to dodaj cukru pudru - wymieszaj łyżką.
  • Przelej masę to tortownicy.
  • Wstaw sernik do piekarnika i piecz około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale sernik zostaw w środku aż ostygnie.
  • Wtedy przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin - albo na całą noc.
  • Przygotuj karmelizowane orzechy - na patelnię z grubym dnem włóż masło, dodaj cukier i wodę i zacznij podgrzewać.
  • Gdy karmel nabierze słomkowej barwy dodaj prażone orzechy i mieszaj całość, aż karmel lekko ściemnieje i obklei orzechy.
  • Ostrożnie przełóż orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostudzenia.
  • Jeśli nie będziesz wykorzystywać orzechów od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika.
  • Przed podaniem sernika ubij na sztywno śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem.
  • Posmaruj bitą śmietaną wierzch sernika.
  • Posyp lekko posiekanymi karmelizowanymi orzechami oraz ozdób małymi bezikami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 287kcalWeglowodany: 18gBiałko: 8gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Tree Nuts