Sernik dacquoise

 

sernik dacquoise

 

Dacquise to torcik bezowy przekładany kremem śmietankowym z orzechami i daktylami.

Ten deser jest pyszny i również u mnie zagościł na blogu, a teraz posłużył mi jako inspiracja do stworzenia sernika dacquoise.

Na spodzie z kruchych ciasteczek położyłam warstwę posiekanych orzechów laskowych i daktyli wymieszanych z masą kajmakową.

Sam sernik też zrobiłam z kajmakiem i już go dodatkowo nie dosładzałam.

Mimo użycia słodkiego kajmaku ciasto wcale nie jest za słodkie i jeśli macie „słodki ząb” to możecie dodać do masy twarogowej cukru pudru.

Po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce udekorowałam sernik warstwą bitej śmietany, karmelizowanymi orzechami laskowymi oraz bezikami.

Sernik wyszedł przepyszny, a do tego prezentuje się rewelacyjnie i będzie ozdobą każdego stołu!

Upieczcie koniecznie!

Zerknijcie również na inne moje przepisy na pyszne serniki.

Ps. Do sernika użyłam prażone orzechy laskowe od Tree Nuts – takie orzechy są dużo bardziej chrupiące, a do tego bardziej aromatyczne 😍😋

 

dacquise z orzechami w karmelu i daktylami sernik dacquoise z kajmakiem i orzechami
 

sernik z kajmakiem i orzechami laskowymi
 

kajmakowy sernik z orzechami i daktylami sernik dakłas z orzechami w karmelu
 

Sernik dacquoise – przepis do druku

Sernik dacquoise

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 15
Składniki
spód:
  • 200 g herbatników - użyłam kakaowe i zwykłe
  • około 80 g rozpuszczonego masła
warstwa orzechowo-daktylowa:
  • około 65 g (pół szklanki) posiekanych prażonych orzechów laskowych Tree Nuts
  • około 55 g (10 sztuk) posiekanych daktyli
  • 2 lekko czubate łyżki masy kajmakowej
masa twarogowa:
  • 1 kg dobrego twarogu na serniki z wiaderka
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 200 g (około 6 czubatych łyżek) masy kajmakowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - cukier puder do smaku
wierzch:
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
karmelizowane orzechy:
  • około 100 g (niecała szklanka) prażonych orzechów laskowych Tree Nuts
  • łyżeczka masła
  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (tryb góra-dół).
  2. Herbatniki pokrusz na drobny miał, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  3. Formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wsyp zmielone herbatniki z masłem i wylep nimi spód oraz boki formy (tak na około 2-3 cm wysokości).
  5. Zmieszaj posiekane orzechy laskowe i daktyle z masą kajmakową i nałóż łyżeczką na spód tortownicy - ja kładłam "kupki".
  6. Do dużej misy włóż wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  7. Sprawdź smak i jeśli sernik jest za mało słodki, to dodaj cukru pudru - wymieszaj łyżką.
  8. Przelej masę to tortownicy.
  9. Wstaw sernik do piekarnika i piecz około 1,5 godziny.
  10. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale sernik zostaw w środku aż ostygnie.
  11. Wtedy przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin - albo na całą noc.
  12. Przygotuj karmelizowane orzechy - na patelnię z grubym dnem włóż masło, dodaj cukier i wodę i zacznij podgrzewać.
  13. Gdy karmel nabierze słomkowej barwy dodaj prażone orzechy i mieszaj całość, aż karmel lekko ściemnieje i obklei orzechy.
  14. Ostrożnie przełóż orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostudzenia.
  15. Jeśli nie będziesz wykorzystywać orzechów od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika.
  16. Przed podaniem sernika ubij na sztywno śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem.
  17. Posmaruj bitą śmietaną wierzch sernika.
  18. Posyp lekko posiekanymi karmelizowanymi orzechami oraz ozdób małymi bezikami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 287 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 18 g Białka: 8 g

 

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Tree Nuts