Przepis na bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami


tort bezowy dacquoise


Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).

Ten tort bezowy zwany też jako daqaus albo spolszczony tort dakłas, to deser złożony z migdałowych i orzechowych blatów bezowych przekładanych kremem. Jego nazwa wywodzi się od francuskiej miejscowości Dax (źródło Wikipedia).

U nas popularna jest wersja z dodatkiem daktyli.

Nadarzyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża, więc zabrałam się do roboty :)

Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu do mojego tortu dacquoise i jego konsumpcja :)

Krem do połączenie mascarpone, śmietany kremówki, masy kajmakowej i orzechów.

Powiem tak – ten krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach.

Całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).

Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – przepyszny.

bezowy tort dacquoise

tort dacquoise2

tort dacquoise4

tort dacquoise5

Bezowy tort dacquise z daktylami i orzechami – przepis do druku

tort bezowy daquoise

Bezowy tort dacquoise

Wypieki Beaty
Przepis na słynny tort bezowy dakłas z daktylami i orzechami włoskimi.
3.67 z 18 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12

Składniki
  

składniki bezy:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 daktyli drobno pokrojonych

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie bezy:

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  • Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmiejsz temperaturę do 140 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

wykonanie kremu:

  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
  • Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
  • Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
  • Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!