Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,17 out of 5)
Loading...

Bezowy tort dacquoise

By |2018-10-10T14:38:52+00:002013 Lipiec 12th|Bezy, Torty|

Bezowy tort dacquoise z bakaliami

Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).

Wreszcie nadarzyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża 🙂

Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu i konsumpcja 🙂

Powiem tak – krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach – całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).

Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – przepyszny.

 

bezowy tort dacquoise

tort dacquoise2

tort dacquoise4

tort dacquoise5

Przepis do druku

Bezowy tort dacquoise
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na bezy o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
składniki bezy:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajamkowej z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych (ok 50 g)
  • 10 daktyli, posiekanych
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  4. Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
  5. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  6. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmiejsz temperaturę do 140 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
wykonanie kremu:
  1. Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
  2. Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
  3. Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
  4. Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).

 

Reklama

9 komentarzy

  1. Juliusz Kujawa 2017/07/17 at 19:03 - Reply

    piec dwa blaty osobno czy razem

    • wypiekibeaty 2017/07/17 at 19:46 - Reply

      Ja piekę dwie jednocześnie – na termoobiegu

  2. Monika 2016/06/01 at 13:03 - Reply

    A temperatura bez zmian?

  3. Monika 2016/05/29 at 22:05 - Reply

    Hej, ja mam pytanie dotyczace pieczenia bezy.. Pieczesz dwie bezy naraz? Ja ostatnio pieklam wedlug wskazowek od Ciebie ale bezy byly w srodku za miekkie.. Zwlaszcza ta z dolu. Powinny byc suche. Moge prosic o rade? 🙁 mam piekarnik elektryczny. Moze powinnam piec z termoobegiem?

    • wypiekibeaty 2016/05/29 at 22:16 - Reply

      Jeśli piekę dwie bezy na dwóch blachach, to zawsze z termoobiegiem, bo są niedopieczone. Dotyczy to w zasadzie wszystkich wypieków – np. gdy piekę po dwie blachy ciastek, to też zawsze na termoobiegu.

  4. karmel-itka 2013/07/12 at 18:47 - Reply

    mąż ma z Tobą tak dobrze!
    och, żeby na urodziny żona piekła coś tak wybornego? nic, tylko się cieszyć! wspaniały tort.

  5. Dorota i Piotr 2013/07/12 at 15:34 - Reply

    Bezy są przepyszne 🙂 Trzeba coś takiego zrobić tylko z lekka modyfikacją – bez orzechów 😀

  6. Dzikowiec 2013/07/12 at 09:40 - Reply

    Uwielbiam bezowe wypieki. Tort wygląda imponująco!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: