Przepis na bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).
Ten tort bezowy zwany też jako daqaus albo spolszczony tort dakłas, to deser złożony z migdałowych i orzechowych blatów bezowych przekładanych kremem. Jego nazwa wywodzi się od francuskiej miejscowości Dax (źródło Wikipedia).
U nas popularna jest wersja z dodatkiem daktyli.
Nadarzyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża, więc zabrałam się do roboty :)
Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu do mojego tortu dacquoise i jego konsumpcja :)
Krem do połączenie mascarpone, śmietany kremówki, masy kajmakowej i orzechów.
Powiem tak – ten krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach.
Całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).
Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – przepyszny.
Bezowy tort dacquise z daktylami i orzechami – przepis do druku

Bezowy tort dacquoise
Składniki
składniki bezy:
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 1 szczypta soli
- 300 g cukru 1,5 szklanki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 8 daktyli drobno pokrojonych
składniki kremu:
- 250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki użyłam 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- 50 g orzechów włoskich posiekanych, pół szklanki
- 10 daktyli posiekanych
Instrukcja
wykonanie bezy:
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
- Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmiejsz temperaturę do 140 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
wykonanie kremu:
- Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
- Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
- Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
- Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).
piec dwa blaty osobno czy razem
Ja piekę dwie jednocześnie – na termoobiegu
A temperatura bez zmian?
Możesz ją obniżyć o 5-10 stopni.
Hej, ja mam pytanie dotyczace pieczenia bezy.. Pieczesz dwie bezy naraz? Ja ostatnio pieklam wedlug wskazowek od Ciebie ale bezy byly w srodku za miekkie.. Zwlaszcza ta z dolu. Powinny byc suche. Moge prosic o rade? :( mam piekarnik elektryczny. Moze powinnam piec z termoobegiem?
Jeśli piekę dwie bezy na dwóch blachach, to zawsze z termoobiegiem, bo są niedopieczone. Dotyczy to w zasadzie wszystkich wypieków – np. gdy piekę po dwie blachy ciastek, to też zawsze na termoobiegu.
mąż ma z Tobą tak dobrze!
och, żeby na urodziny żona piekła coś tak wybornego? nic, tylko się cieszyć! wspaniały tort.
Bezy są przepyszne :) Trzeba coś takiego zrobić tylko z lekka modyfikacją – bez orzechów :D
Uwielbiam bezowe wypieki. Tort wygląda imponująco!