Bezowy tort dacquoise

Zaktualizowany: 2023 27 lipca
tort bezowy dacquoise

Przepis na bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Zapraszam dziś na słynny tort daqaus, czy też dakłas przygotowywany z kremem kajmakowym oraz ze słodkimi daktylami i chrupiącymi orzechami. Ten torcik bezowy smakuje niezwykle pysznie chociaż trzeba przyznać, że należy do tych bardziej słodkich deserów. Teraz możecie zrobić sobie taki tort bezowy samodzielnie w domu. Gorąco do tego zachęcam!

bezowy tort dacquoise

Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami przepis krok po kroku

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na rodzinie i gościach swoim wypiekiem, to na pewno tort bezowy z daktylami i orzechami sprawdzi się tu znakomicie.

tort bezowy daquoise

Bezowy tort dacquoise przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny tort bezowy dakłas z daktylami i orzechami włoskimi.
3.92 z 25 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 1 hour 50 minut
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na blaty bezowe do tortu dacquoise

  • 6 białek (z jajek rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 daktyli (drobno pokrojonych)

składniki na krem kajmakowy do tortu dacquoise

Instrukcja
 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu dacquoise

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    6 białek, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
    300 g cukru
  • Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
    1 łyżeczka octu winnego, 8 daktyli
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz dalej przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

Jak zrobić krem kajmakowy do tortu dacquoise

  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
    250 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej
  • Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
    300 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
    50 g orzechów włoskich, 10 daktyli
  • Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).
Prywatne
Słowa kluczowe beza z kremem, jak zrobić dakłasa, jakz robić tort bezowy, tort dakłas
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przepis na tort dacquoise

Tort dacquise z daktylami – uwagi

Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).

Ten tort bezowy zwany też jako daqaus albo spolszczony tort dakłas, to deser złożony z migdałowych i orzechowych blatów bezowych przekładanych kremem. Jego nazwa wywodzi się od francuskiej miejscowości Dax (źródło Wikipedia).

U nas popularna jest wersja z dodatkiem daktyli.

Nadarzyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża, więc zabrałam się do roboty :)

Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu do mojego tortu dacquoise i jego konsumpcja :)

Krem do połączenie mascarpone, śmietany kremówki, masy kajmakowej i orzechów.

Powiem tak – ten krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach.

Całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).

Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – przepyszny.

torcik bezowy dacquoise z orzechami i daktylami
tort dacquoise z daktylami

 

Polecane przepisy na torty bezowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne torty bezowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 12 lipca

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 0fbdff82e05aea4418fa1976a4cb1ea5?s=54&d=mm&r=g
    Grażyna 2022 15 kwietnia w 10:14- Odpowiedz

    Chcialam zapytac czy blaty przekładasz dzien wczesniej czy w dniu serwowania

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 15 kwietnia w 11:30- Odpowiedz

      Najczęściej w dniu serwowania, ale chociaż ze 3-4 godziny przed podaniem, tak aby bezy lekko zmiękły od kremu i dały się łatwiej kroić.

  2. 036f41175f276d5e117565be65c36d35?s=54&d=mm&r=g
    Juliusz Kujawa 2017 17 lipca w 19:03- Odpowiedz

    piec dwa blaty osobno czy razem

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 17 lipca w 19:46- Odpowiedz

      Ja piekę dwie jednocześnie – na termoobiegu

  3. a792cdd48460c3af45a818c0f6a025fa?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2016 1 czerwca w 13:03- Odpowiedz

    A temperatura bez zmian?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 1 czerwca w 18:16- Odpowiedz

      Możesz ją obniżyć o 5-10 stopni.

  4. a792cdd48460c3af45a818c0f6a025fa?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2016 29 maja w 22:05- Odpowiedz

    Hej, ja mam pytanie dotyczace pieczenia bezy.. Pieczesz dwie bezy naraz? Ja ostatnio pieklam wedlug wskazowek od Ciebie ale bezy byly w srodku za miekkie.. Zwlaszcza ta z dolu. Powinny byc suche. Moge prosic o rade? :( mam piekarnik elektryczny. Moze powinnam piec z termoobegiem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 29 maja w 22:16- Odpowiedz

      Jeśli piekę dwie bezy na dwóch blachach, to zawsze z termoobiegiem, bo są niedopieczone. Dotyczy to w zasadzie wszystkich wypieków – np. gdy piekę po dwie blachy ciastek, to też zawsze na termoobiegu.

  5. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2013 12 lipca w 18:47- Odpowiedz

    mąż ma z Tobą tak dobrze!
    och, żeby na urodziny żona piekła coś tak wybornego? nic, tylko się cieszyć! wspaniały tort.

  6. e8d5adbf58e98c4b4088761064b3e085?s=54&d=mm&r=g
    Dorota i Piotr 2013 12 lipca w 15:34- Odpowiedz

    Bezy są przepyszne :) Trzeba coś takiego zrobić tylko z lekka modyfikacją – bez orzechów :D

  7. b42ab7556b2d0038c60cf50f9601cd06?s=54&d=mm&r=g
    Dzikowiec 2013 12 lipca w 09:40- Odpowiedz

    Uwielbiam bezowe wypieki. Tort wygląda imponująco!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy