Tort bezowy z malinami i truskawkami
Tort bezowy z malinami jest bardzo smaczny i lekki zarazem, a do tego dość łatwy w wykonaniu :)
Najlepiej dzień wcześniej upiec blaty bezowe, wtedy praca przy nim pójdzie jak z płatka :)
Gotowe bezy przekładamy bitą śmietaną i owocami – mogą być świeże, albo z puszki.
Z mrożonych owoców można zrobić mus – ja właśnie zrobiłam tu mus z truskawek :)
Spróbujcie – pycha :)
Zapraszam również do wypróbowania przepisów na świąteczny wieniec bezowy, torcik bezowy z jagodami, torcik bezowy kawowo-karmelowy albo popularny tort bezowy dacquoise.
Tort bezowy z malinami – przepis do druku

Tort bezowy z malinami
Przepis na około 15 porcji.
Składniki
- 6 białek
- 300 g cukru (najlepiej cukru pudru)
- łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zrezygnować)
- pół litra śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (ewentualnie do kremówki)
- 1/4 szklanki wody (do żelatyny)
- 0,5-1 kg owoców (ja użyłam pół kilograma świeżych malin i zrobiłam mus z 300 g rozmrożonych malin i dwóch łyżek cukru pudru)
Instrukcja
- Przygotuj blachy - na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20-22 cm (możesz użyć talerzyka).
- Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną.
- Gotową pianę wyłóż na przygotowany papier tworząc dwa okrągłe blaty (wielkości narysowanego wzoru).
- Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz je przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do zupełnego ostudzenia (najlepiej na całą noc).
- Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Jeśli boisz się, że śmietana może popłynąć, to możesz dodać do niej rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę rozpuść najpierw w zimnej wodzie i odstaw ją do napęcznienia, wtedy całość zagrzej - ja to robię w mikrofalówce - przez około 10 sekund - albo w kąpieli wodnej).
- Śmietanę wyłóż na jeden z blatów, na wierzchu ułóż owoce i jeśli masz - to polej musem owocowym, przykryj drugim blatem i udekoruj tort - możesz rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i porobić nią zygzaki :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!