Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,86 out of 5)
Loading...

Torcik bezowy z owocami

By |2018-10-10T14:18:38+00:002013 Lipiec 19th|Bezy, Ciasta owocowe, Torty, Truskawki w roli głównej|

Torcik bezowy z owocami – pyszny i lekki

Chciałam Wam dziś zaproponować lekki i bardzo wakacyjny torcik bezowy z owocami – ja tu użyłam truskawki, maliny, jagody i czerwone porzeczki.

Słodka beza świetnie się komponuje z lekkim kremem i kwaskowatymi owocami – dzięki czemu na pewno się nie „zasłodzicie” 🙂

Ja ten torcik przygotowałam z trzech blatów bezowych i wyszedł mi całkiem „słuszny” tort – możecie go również wykonać z dwóch blatów – wtedy trzeba zmniejszyć ilość białek w przepisie (na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru. dodatkowo dodajemy łyżeczkę octu i około łyżki mąki ziemniaczanej).

Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

Jeśli szukacie również inne przepisy na bezy, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Bezy 😀

 

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

Przepis do druku

Torcik bezowy z owocami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blaty bezowe o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • składniki bezy:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 300-500 g owoców
Wykonanie
  1. wykonanie bezy:
  2. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  5. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  6. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  7. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  8. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
  9. wykonanie kremu:
  10. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
  11. Śmietanę kremówkę ubij.
  12. Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
  13. Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).

 

 

Reklama

18 komentarzy

  1. Klaudia 2016/08/30 at 20:44 - Reply

    Zrobilam wszystko jak napisane wyzej, beza wyszla natomiast masa jest niedobra, przedewszystkim bez smaku, malo slodka, czuc jedynie smietane :/

    • wypiekibeaty 2016/08/31 at 10:18 - Reply

      Ja ten krem używam bardzo często i nie miałam przypadku aby się nie udał.
      Jeżeli było za mało słodkie to można dosłodzić, ale wg mnie 3 łyżki cukru zdecydowanie wystarczają.

  2. Joasia 2016/08/16 at 13:57 - Reply

    Nie wyszla mi beza 🙁 zżółkła i spłaszczyla sie jak naleśnik. 🙁

    • wypiekibeaty 2016/08/16 at 16:27 - Reply

      Żółknięcie bezy może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą pieczenia (trzeba wyczuć swój piekarnik) lub zbyt długim jej pieczeniem. Co do opadania bezy, to możliwe, że beza była za słabo ubita i dlatego opadła.

  3. ewa 2015/07/23 at 17:07 - Reply

    Rewelacyjny torcik.alenu mnie niestety regularnie zolkna blaty… czy powinnam zmodyfikowac sposob pieczenia .ale jak ..? Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2015/07/23 at 17:39 - Reply

      Piecz w niższej temperaturze (ale trochę dłużej). 90-100 stopni i beza będzie bialutka 🙂

  4. Asia 2015/07/19 at 18:40 - Reply

    Super, w takim razie w tym tygodniu przetestuje przepis! 🙂

  5. Asia 2015/07/18 at 22:08 - Reply

    Witam, czy mogę upiec bezę dwa dni wcześniej? Oczywiście przełożę kremem i owocami w dniu podania. Dziękuję za odpowiedź

    • wypiekibeaty 2015/07/19 at 09:19 - Reply

      Oczywiście 🙂 Ja często piekę wcześniej, albo robię sobie dodatkowo małe beziki i przechowuję je nawet po kilka miesięcy. Trzeba je tylko schować do szczelnego pojemnika, aby nie zwilgotniały 🙂

  6. Asia 2015/07/18 at 22:05 - Reply

    Witam, Czy beze można upiec dwa dni wcześniej? Oczywiście kremem i owocami przełożę w dniu podania. Dzękuje za odpowiedź 🙂

  7. Zuzia Lipka 2014/07/03 at 08:53 - Reply

    Piękny tort, pożyczam przepis:)

    • wypiekibeaty 2014/07/03 at 15:01 - Reply

      Dziękuję i proszę 🙂

  8. Johny 2014/05/24 at 19:02 - Reply

    Boże, wygląda to cudownie, a smakuje to zapewne jeszcze lepiej. Musze zrobić coś takiego .

    • wypiekibeaty 2014/05/26 at 14:45 - Reply

      Szczerze polecam! Beza z owocami to rozkosz 🙂

  9. WaniliowaChmurka 2013/07/23 at 12:44 - Reply

    No, no pyszności!
    Piękna
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

  10. fotado 2013/07/20 at 21:15 - Reply

    Cudne, gotowanie własnie dlatego jest super, bo za jednym razem można dać przyjemność wielu osobom;-)

  11. Brenia 2013/07/19 at 12:15 - Reply

    Ale cudnie wygląda!

  12. Inspirowane Smakiem 2013/07/19 at 07:01 - Reply

    Ale ładnie, pewnie nie kroiło się go łatwo. 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: