Przepis na bezowy torcik z owocami – pyszny i lekki

tort bezowy z owocami


Chciałam Wam dziś zaproponować lekki i bardzo wakacyjny torcik bezowy z owocami – ja tu użyłam truskawki, maliny, jagody i czerwone porzeczki.

Słodka beza świetnie się komponuje z lekkim kremem i kwaskowatymi owocami.

Jak zrobić tort bezowy?

Ja ten torcik przygotowałam z trzech blatów bezowych i wyszedł mi całkiem „słuszny” tort.
Możecie go również wykonać z dwóch blatów – wtedy trzeba zmniejszyć ilość białek w przepisie.

Na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru. dodatkowo dodajemy łyżeczkę octu i około łyżki mąki ziemniaczanej.

Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

Po upieczeniu przechowujcie je w szczelnym pojemniku, tak aby nie złapały wilgoci.

Następnego dnia blaty bezowe przekładacie kremem i świeżymi owocami.

Jeśli owoce są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Jeśli szukacie również inne przepisy na bezy, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Bezy :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.05 z 23 ocen
Postaw mi kawę

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

 

Torcik bezowy z owocami przepis do druku

tort bezowy z owocami

Torcik bezowy z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i delikatny torcik bezowy z kremem i owocami.
4.05 z 23 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

bezy

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru - do wypieków - 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska

krem

Instrukcja
 

beza

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
  • Białka ubij krótko ze szczyptą soli.
    6 białek, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dodawaj do miksowanych białek cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
    300 g cukru
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
    1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz w 110 stopniach (termoobieg) i piecz dalej przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

krem

  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Śmietanę kremówkę ubij na gęsto.
    500 ml śmietany kremówki
  • Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
  • Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).
    300-500 g owoców
Słowa kluczowe bezowy tort z wiśniami, delikatny torcik, jak zrobić bezę, jak zrobić blaty bezowe do tortu, letni torcik, tort z bitą śmietaną, tort z blatów bezowych
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pavlova banoffee

Sprawdź ten przepis
beza pavlova z bananami i toffee

Minipavlove z granatem

Sprawdź ten przepis

Malinowa beza

Sprawdź ten przepis
malinowa beza