Przepis na torcik bezowy z owocami – pyszny i lekki

 

tort bezowy z owocami

 

Chciałam Wam dziś zaproponować lekki i bardzo wakacyjny torcik bezowy z owocami – ja tu użyłam truskawki, maliny, jagody i czerwone porzeczki.

Słodka beza świetnie się komponuje z lekkim kremem i kwaskowatymi owocami.

 

Jak zrobić tort bezowy?

 

Ja ten torcik przygotowałam z trzech blatów bezowych i wyszedł mi całkiem „słuszny” tort.
Możecie go również wykonać z dwóch blatów – wtedy trzeba zmniejszyć ilość białek w przepisie. Na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru. dodatkowo dodajemy łyżeczkę octu i około łyżki mąki ziemniaczanej.

Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Po upieczeniu przechowujcie je w szczelnym pojemniku, tak aby nie złapały wilgoci.

Następnego dnia blaty bezowe przekładacie kremem i świeżymi owocami.

Jeśli owoce są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

 

Jeśli szukacie również inne przepisy na bezy, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Bezy :D

 

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

torcik bezowy z owocami

Torcik bezowy z owocami przepis do druku

tort bezowy z owocami

Torcik bezowy z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i delikatny torcik bezowy z kremem i owocami.
3.95 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki
  

bezy

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska

krem

Instrukcja
 

beza

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

krem

  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij.
  • Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
  • Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).
Słowa kluczowe delikatny torcik, letni torcik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!