Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Torcik bezowy z owocami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i delikatny torcik bezowy z kremem śmietankowym i świeżymi owocami.
4.09
z
24
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na blaty bezowe do tortu
6
białek
(z jajek rozmiar L)
1
szczypta
soli
300
g
cukru
(- najlepiej drobnego - 1,5 szklanki)
1
łyżeczka
octu winnego
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
(płaska)
składniki na krem śmietankowy do bezy
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
500
ml
śmietany kremówki
(użyłam 30% - musi być mocno schłodzona)
2-3
łyżki
cukru pudru
(lub do smaku)
300-500
g
owoców
Instrukcja
Jak zrobić blaty bezowe do tortu bezowego
Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
Białka ubij krótko ze szczyptą soli.
6 białek,
1 szczypta soli
Stopniowo dodawaj do miksowanych białek cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
300 g cukru
Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
1 łyżeczka octu winnego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
Piecz w 110 stopniach (termoobieg) i piecz dalej przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
250 g serka mascarpone,
2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubij na gęsto.
500 ml śmietany kremówki
Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).
300-500 g owoców
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
bezowy tort z wiśniami, letni torcik, tort z bitą śmietaną, tort z blatów bezowych
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!